Teraz jest wtorek, 12 sierpnia 2025, 17:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 286 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 20  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Omega 8000 - Tipsy,porady,triki
PostNapisane: wtorek, 2 sierpnia 2011, 12:12 
Szeregowy
Szeregowy

Witam szanownych kolegów.Od jakiegoś czasu jestem użytkownikiem tego wykrywacza i pomyślałem że dobrze by było stworzyć mały temat zawierający wszystkie ułatwienia i ciekawostki jakie zauważyliśmy w trakcie pracy z tym wykrywaczem.Może na początek mała porada raczej znana użytkownikom.

- na sygnale audio d 1 Omega 8000 wydaje się jakby głębsza. :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Omega 8000 - Tipsy,porady,triki
PostNapisane: wtorek, 2 sierpnia 2011, 14:29 
Major
Major

viewtopic.php?f=10&t=73790&hilit=omega

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 sierpnia 2011, 15:11 
Szeregowy
Szeregowy

no tak,ale tam jest ogólnie o Omedze,plus dywagacje i inne,chciałbym aby zawrzeć tu esencje i ciekawe spostrzeżenia przydatne dla wszystkich,tak aby nie przebijać się przez gąszcz postów

- Omega wydaje się najbardziej stabilna na częstotliwości nr.2 :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 sierpnia 2011, 10:00 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Sprzęt super głownie do drobnicy. Czułość i reakcja z górnej półki
Natomiast wkurza opadająca cewka do przodu (chodzi o DD) trzeba dorabiać gumowe podkładki do uchwytu, a i tak śruba mocująca jest lekko wykrzywiona
Na rżycho się nie nadaje, bardzo się wzbudza (szkodza także całego stelaża wydaje się być delikatny)
Tylko na zaorane poletka. Nie lubi linii średniego i wysokiego napięcia. Trzeba się trzymać od nich z daleka bo robi za
dj-a w dyskotece.
Na słuchawkach rewelacyjne wyniki.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 sierpnia 2011, 10:17 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Warto także zaznaczyć środek cewki, ułatwi namierzanie celów. Ja zaznaczyłem białą farba ale jak kto woli :1

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2011, 08:12 
Porucznik
Porucznik

Już gdzieś pisałem o cewkach 11" DD jest głębsza ale tylko teoretycznie bardziej sprawdzała się w Delcie z powodu mniejszej czułości, jeśli chodzi o zasięg .
Zrobiłem testy
[ img ]
[ img ]
Jak widać wiaderko z piaskiem nad ziemią fotka 1 a na dnie srebrny ort cewka koncentryczna była jakieś dwa cm płytsza od 11"DD ale na niej można dodać czułości nie wariuje i spokojne dogania DD . Wychodzi na to że po wymianie cewki Omega nie robi się potworem jest to kit marketingowy :( . Jednak przy tak głębokim celu szerokość skanowania DD jest prawie dwa razy szersza od koncentrycznej czyli bierze całą szerokością cewki :!:
Czułość 75 sygnał nad piaskiem
Czułość 85 sygnał 3..4cm nad piaskiem
czułość 93 sygnał ponad 4cm (27..28cm od dna)
Są to wyniki kiedy sygnał jest już bardzo pewny czysty raczej nie do przeoczenia i wykrywany na obu cewkach
Jako ciekawostka dodam że proxima wypadła identycznie powyżej 28 gubiła sygnał
Na ostatnich dwóch wypadach ja z koncentryczną cewką z kolegą od Explorera SE i cewką 10"x14" ku mojemu zdziwieniu ilość monet taka sama po 7 i drugi dzień po 3 :D może przypadek :D ale z powodu lepszej modulacji ostatnio chodzę częściej z cewką koncentryczną efekty są dobre bo jak coś jest to wali po uszach.
Polecam chodzić na dwa tony słychać rdze w tle i słuchawki z regulacją ja przerobiłem PHILIPSy za 30 zł + potencjometr 5zł + kabel zwijany 7zł chodzą super.
Dodam jeszcze że na koncentryku lepiej słychać rdzę gdy na wyświetlaczu jest kolor, daje dość wyraźny przytłumiony głos , coś jak by położyć poduszkę na głośnik.
Proponuję pisać na temat, bo w poprzednim temacie o omedze 90% nie na temat, trudno wyłapać istotne informacje .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2011, 10:37 
Generał Brygady
Generał Brygady

Pobaw sie kolego z jedno groszówką to zobaczysz czy jest kit czy nie i porównaj inne modele . Na dużych srebrnych monetach różnica może być mniejsza
Tak na przyszłość sprawdzaj w skarpie lub w dołku a nie wiadrem bez op sypanych boków.
Wiadro to żaden sprawdzian :)
Jesli chodzi o koszenie monet to jest lepsza od T2 zwykłego
zreszto można poczytać opinie użytkowników z USA którzy posiadali takowe modele
http://translate.google.pl/translate?hl ... %2C1523494

PS tak z ciekawości cieniutki złoty łańcuszek omega widzi na cewce 10" z 7 cm w pow

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2011, 11:22 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Pierwsze włączenie na mojej działce rekr. pod krakowem i wyciągnąłem srebrny medalik z Matką Bożą oraz 1 gr z 1933 roku. Nadmieniam, iż wykrywacz Omega chodził po raz pierwszy od zakupu, a wcześniej w tym miejscu chodziłem z Dukatem. SUPER!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2011, 15:23 
Porucznik
Porucznik

zdzichu229 napisał(a):
Pobaw sie kolego z jedno groszówką to zobaczysz czy jest kit czy nie i porównaj inne modele .

Może i Zdzichu masz rację ale skupiłem się na dużym dlatego że mając deltę kosiłem boratynki lepiej jak kolega explorerem a duże kosił on w air testach też tak mi wychodziło że tani sprzęt nie widział daleko nawet dużych monet. Test z wiaderkiem osobiście uznaję za wiarygodny bardziej jak air test nie chodziło mi o dokładne pomiary a szybkie ustalenie co jest lepsze.
A w praktyce chodząc po przechodzonych miejscówkach lasach w Delcie miałem lepsze wyniki z 11"DD a w Omedze 11"DD za często nie ogarniam tego chaosu dlatego zrobiłem pomiary. Wręcz byłem w szoku 20 wypadów z DD w końcu pierwszy raz założyłem koncentryka i praca spokojna , stabilna, sygnały głośne nie do przeoczenia jak inny sprzęt. Zawsze można zejść z czułością ale jaki sens jak 68 to już zasięg Delty lepiej kupić tanią Deltę

Z cewką koncentryczną przy średnich i większych zakłóceniach z powietrza można dać 10 jednostek czułości więcej, wychodzi zasięg jak w DD a nawet więcej w tych warunkach . Jest to bardzo istotne, miałem przypadki że kolega z proximą leci na max a ja na 75 nic nie słyszę wyniki bardzo słabe a z koncentrykiem praca stabilna i efekty bardzo dobre , zaznaczam jednak, tak jest w złych warunkach które omega ma jednak stosunkowo często.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2011, 15:58 
Generał Brygady
Generał Brygady

Mogła sie trafić cewka złe dostrojona w twoim przypadku bo innej opcji raczej nie widzę , z cewkami tej firmy to częsta przypadłość jak i w Fisherach serii "F".
Mniejsza średnica mniej zbiera zakłóceń chociaż Nel 13'' jest spokojniejszy od 11''. Jak już ktoś się napala na cewkę DD to może śmiało brać 9,5'' bardzo cicha na EMI (osobiście nie sprawdzałem paczka w drodze ) lub 13'' lub coś naprawdę wielkiego 15x17 cali waga 850 gr przyrost mocy 50% poprzednia 13'' 30%
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 sierpnia 2011, 08:32 
Porucznik
Porucznik

Nie wydaje mi się aby była źle zestrojona bo na Delcie chodziła świetnie ale w zimie z nudów sprawdzę ją mam oscyloskop :D zresztą może jak nie zrezygnuje z Omegi to sam zrobię cewkę 13"DD :D

Ładne te ukraińskie cewki tylko jak z dyskryminacją czy Omega się wyrabia na 13"DD ??? bo przy czułości od 93 w górę już często myli kolor z zardzewiałym żelastwem . Zastanawiam się czy takie wielkie cewki nie powinny być stosowane tylko w wykrywkach wieloczęstotliwościowych które mają co najmniej dwa razy lepszą dyskryminacje przynajmniej na moje ucho :D porównuję do minelab safari z którym byłem na paru wypadach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 sierpnia 2011, 11:11 
Generał Brygady
Generał Brygady

Śmigam od zeszłego roku i muszę przyznać rewelacja . Cewka nie myli sie co do monet pokazując je na granicy zasięgu jako drobne żelazo , przy wyciętym żelazie lub niskiej dyskryminacji lub jej braku . Na koncentryku bez dyskryminacji na granicy będzie skakać na żelazo, przy wyciętym żelazie na granicy zasięgu stracisz sporo, ponieważ cewka będzie pokazywać żelazo .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 sierpnia 2011, 12:55 
Porucznik
Porucznik

zdzichu229 napisał(a):
przy wyciętym żelazie na granicy zasięgu stracisz sporo, ponieważ cewka będzie pokazywać żelazo .

Wiem tak jest z każdym sprzętem, ale zależy od miejscówki i czy masz czas, kiedyś się zaparłem z omegą na mocno przechodzonej miejscówce kopalem takie głębokie niepewne sygnały jedno trafienie na 15 dołków szczerze mówiąc miałem dość na pre dni :D
Czyli wychodzi że próg modulacji dobrze się dopasowuje do cewki NEL i sygnały masz wyraźne, bo obawiałem się nadmiaru mruczenia które mocno rozprasza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 sierpnia 2011, 15:57 
Generał Brygady
Generał Brygady

10'' używam tylko do płytkich celów dobra na zaśmiecone cele dobre audio. Zasieg na jeden grosz 20cm max bez dyskryminacji w skarpie

11" z nimi to jest loteria zależy jaka sie trafi daje ciche audio

13'' DD dźwięki mocne dobre audio i dobre zasiegi na małe cele jak i duże ma wmontowany jakiś booster wzmacniający sygnały , słyszałem że zrobili zrzynkę z minelabowej 11'' coś ulepszyli . Nas czułości 75 jak sie śmiga jest kompletna cisza. Ale ja chodze przeważnie na dwóch tonach95-99 małe pierdy , nie ma problemu z odróżnieniem falsu od celu .
Zasieg na jeden grosz z pełną dyskryminacją na żelazo 27 cm w skarpie

9.5'' DD Nel ? paczka w drodze

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 sierpnia 2011, 16:25 
Porucznik
Porucznik

Z tym wzmacniaczem w cewce to raczej nie realne bo czuła omega by zwariowała minelaby są już tak zaprojektowane, chodzi pewnie o zmniejszenie zakłóceń z obijającego się kabla, bo tłumienia czy szumów w metrowym kablu to nie ma.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 286 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]