Już gdzieś pisałem o cewkach 11" DD jest głębsza ale tylko teoretycznie bardziej sprawdzała się w Delcie z powodu mniejszej czułości, jeśli chodzi o zasięg .
Zrobiłem testy
[ img ][ img ]Jak widać wiaderko z piaskiem nad ziemią fotka 1 a na dnie srebrny ort cewka koncentryczna była jakieś dwa cm płytsza od 11"DD ale na niej można dodać czułości nie wariuje i spokojne dogania DD . Wychodzi na to że po wymianie cewki Omega nie robi się potworem jest to kit marketingowy :( . Jednak przy tak głębokim celu szerokość skanowania DD jest prawie dwa razy szersza od koncentrycznej czyli bierze całą szerokością cewki :!:
Czułość 75 sygnał nad piaskiem
Czułość 85 sygnał 3..4cm nad piaskiem
czułość 93 sygnał ponad 4cm (27..28cm od dna)
Są to wyniki kiedy sygnał jest już bardzo pewny czysty raczej nie do przeoczenia i wykrywany na obu cewkach
Jako ciekawostka dodam że proxima wypadła identycznie powyżej 28 gubiła sygnał
Na ostatnich dwóch wypadach ja z koncentryczną cewką z kolegą od Explorera SE i cewką 10"x14" ku mojemu zdziwieniu ilość monet taka sama po 7 i drugi dzień po 3 :D może przypadek :D ale z powodu lepszej modulacji ostatnio chodzę częściej z cewką koncentryczną efekty są dobre bo jak coś jest to wali po uszach.
Polecam chodzić na dwa tony słychać rdze w tle i słuchawki z regulacją ja przerobiłem PHILIPSy za 30 zł + potencjometr 5zł + kabel zwijany 7zł chodzą super.
Dodam jeszcze że na koncentryku lepiej słychać rdzę gdy na wyświetlaczu jest kolor, daje dość wyraźny przytłumiony głos , coś jak by położyć poduszkę na głośnik.
Proponuję pisać na temat, bo w poprzednim temacie o omedze 90% nie na temat, trudno wyłapać istotne informacje .