Teraz jest środa, 13 sierpnia 2025, 14:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Od jakiej mineralizacji gruntu cewka dd w rutusach?
PostNapisane: środa, 5 marca 2014, 23:13 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

W terenie jest mokro więc wysoka mineralizacja gruntu, a posiadacze rutusów w czasie strojenia mogą to zobaczyć na wyświetlaczu, gdzie wynik poniżej 100 jest rzadkością (tutaj poprosiłbym o pomoc w nazewnictwie jednostki). W week wartości w czasie strojenia zbliżały się do 200 więc miałem wrażenie że moja standardowa cewka w proximie zbierała tylko kolor do 5 cm pod cewką. W związku z tym zacząłem się zastanawiać gdzie jest punkt zbieżny w zasięgach cewki standardowej oraz dużej DD w wysoko zmineralizowanej glebie? Widziałem gdzieś wykres gdzie zasięgi cewki koncentrycznej i dd się skrzyżowały, a w miarę wzrostu mineralizacji górą była DD. Czy któryś z wnikliwych obserwatorów zauważył jaki to jest poziom mineralizacji w rutusach? (oczywiście wyrażony w jednostce na wyświetlaczu :D )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Od jakiej mineralizacji gruntu cewka dd w rutusach?
PostNapisane: środa, 5 marca 2014, 23:45 
Generał Broni
Generał Broni

Hm, nie przypominam sobie, abym zobaczył kiedykolwiek przy strojeniu do gruntu w czasie normalnej pracy na wyświetlaczu Optimy fazę -89 i więcej. Jakieś -88 z małym ogonkiem to się z rzadka zdarza. Jeśli chodzi o mokre gleby to wskazania fazy spadają w kierunku zera, przy bardzo mokrym i nasiąkniętym terenie miewałem w granicach siedemdziesięciu kilku do osiemdziesięciu kilku. Tak mam ja.

Tak wysokie wskazania to moim zdaniem jest jakieś uszkodzenie.

Jaką wartość ma WZÓR przy strojeniu do gruntu? Czy z cewką w powietrzu stroi się na grunt fabryczny?

Co do jednostek, to dobre pytanie jest ;) Producent pisze, że jest to wskazanie fazy, więc jednostką powinny być chyba stopnie kątowe w tym przypadku.

Weź pod uwagę, że faza to tyko jeden składnik mineralizacji gruntu, mówiący o charakterze gruntu (bardziej magnetyczny czy bardziej przewodzący). Drugi to wielkość sygnału z cewki (napięcie), który informuje detektor, jak silna jest mineralizacja. Trzeba by znać na bieżąco obie wartości, żeby móc coś orzec na temat cewek, która kiedy ma większy sygnał tła...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 marca 2014, 01:13 
Generał Brygady
Generał Brygady

_cheetah_ napisał(a):
Drugi to wielkość sygnału z cewki (napięcie), który informuje detektor, jak silna jest mineralizacja. Trzeba by znać na bieżąco obie wartości, żeby móc coś orzec na temat cewek, która kiedy ma większy sygnał tła...

I pewnie koledze chodzi o ten drugi parametr,czyli napięcie sygnału,które może osiągnąć tak wysoki parametr nawet 200mV.
Raczej niemożliwe,aby faza była tak wysoka.Na fabrycznym w Argo jest chyba 87,i w większości przypadków przy strojeniu daje 86-88 przynajmniej na moich terenach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 marca 2014, 14:01 
Podporucznik
Podporucznik

Ja pamiętam, że większość gruntów to od 84 go 88. A parametr U (chyba napięcie )z reguły po wyżej 120-130 to jakiś metal pod cewką podczas strojenia. W ekstremalnych przypadkach U osiągało nawet 2000 ale w tedy pod cewką było coś dużego metalowego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 marca 2014, 10:20 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Faktycznie nie świadom tego, obserwowałem ten drugi parametr czyli napięcie. Co nie zmienia faktu że im wyższy tym mniejszy zasięg wykrywacza, o czym wczoraj przekonałem się po raz kolejny dobitnie. Pagórkowaty teren, na dwóch wzgórzach urodzajna gleba przemieszana z gliną i parametr napięcia grubo powyżej 200, proxima popiskuje jest niestabilna, trudno namierzyć jakiś cel, zasięg minimalny, po czym zmiana miejsca o kilkaset metrów, niewielkie wzgórze w dolinie, ale już prawie że piach. Pomiar, napięcie w okolicach 100 i zupełnie inna praca wykrywaczem, czyste sygnały, głębokie fanty, czyli to co najbardziej lubię w proximie. Co raz częściej jestem zmuszony chodzić po takich miejscach, więc zastanawiam się co z tym fantem zrobić. Kołaczą mi się myśli, aby dokupić cewkę DD29, która ma mniejsze spadki zasięgu w takiej glebie i tutaj się zastanawiam na ile faktycznie to pomoże. Ostatnio jednak również rozważam zakup jakiegoś wieloczęstotliwościowca np explorera se lub x-terry z cewką koncentryczną o niskiej częstotliwości i jakiejś dużej dd o wysokiej, co daje zestaw bardzo uniwersalny. Będę wdzięczny za każdą pomoc w rozwiązaniu tego problemu, szczególnie osób które ulepszyły proximę lub zmieniły wykrywacz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 marca 2014, 10:47 
Generał Broni
Generał Broni

vulpes napisał(a):
Faktycznie nie świadom tego, obserwowałem ten drugi parametr czyli napięcie.

A ile pokazuje wskazanie fazy na tych polach i czy z cewką w powietrzu ustawia się na "Grunt Fabryczny"?

vulpes napisał(a):
Pagórkowaty teren, na dwóch wzgórzach urodzajna gleba przemieszana z gliną i parametr napięcia grubo powyżej 200,

Albo to jakieś takie ziemie, w których jest po prostu pełno soli mineralnych lub żelaza (może rudy czy jakieś odpady?), albo sprzęt masz uszkodzony.

A możesz na nich pracować ze strojeniem na Grunt Fabryczny?

vulpes napisał(a):
Pomiar, napięcie w okolicach 100

Też sporo.

vulpes napisał(a):
obserwowałem ten drugi parametr czyli napięcie. Co nie zmienia faktu że im wyższy tym mniejszy zasięg wykrywacza,

To akurat zrozumiałe. Przy tak wysokim tle, to w zasadzie wszystko, co jest w ziemi będzie maskowane.

vulpes napisał(a):
Kołaczą mi się myśli, aby dokupić cewkę DD29, która ma mniejsze spadki zasięgu w takiej glebie i tutaj się zastanawiam na ile faktycznie to pomoże.

Ja bym na twoim miejscu zaczął od telefonu do producenta i przegadał z nim tę sytuację.

vulpes napisał(a):
Kołaczą mi się myśli, aby dokupić cewkę DD29, która ma mniejsze spadki zasięgu w takiej glebie i tutaj się zastanawiam na ile faktycznie to pomoże.
Jeśli to są rzeczywiście tak silnie zmineralizowane gleby to na cud bym nie liczył.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 marca 2014, 12:12 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Moim zdaniem z wykrywaczem jest wszystko ok, ale może żyje w nieświadomości:)
W powietrzu jest grunt fabryczny, ale nie sprawdzałem czy można na nim pracować.
Obok chodził kolega z kanarem i też miał straszne problemy ze wzbudzaniem na tych górkach.
Zresztą już od dawna obserwuję takie problemy na takich gruntach, których w wlkp nie brakuje, ale zawsze starałem się unikać takiej gleby. Często zdarzało się że mineralizacja na polach wielkopolski jest bardzo wysoka(parametr powyżej 100 to norma szczególnie o tej porze roku, latem w niektórych miejscach potrafi zjechać do 14 i takie miejsca lubię najbardziej)
Kolego cheetah, czy w optimie jest lepiej na takiej glebie ze względu na herce?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 marca 2014, 13:02 
Generał Broni
Generał Broni

vulpes napisał(a):
Kolego cheetah, czy w optimie jest lepiej na takiej glebie ze względu na herce?

Trudno mi powiedzieć, ponieważ ja, jak tak patrzę, to jakieś 80..90% czasu chodzę na gruntach fabrycznych, co w sumie oznacza mniej więcej tyle, że sygnały gleby (tła) są po prostu tak małe, że niemierzalne dla sprzętu.

Na wielkość napięcia nie zwracam specjalnie uwagi, bo jeśli widzę że jest duże odchylenie fazy od 87 (a to, o ile dobrze sobie przypominam, jest z reguły właśnie związane z dużymi wartościami napięcia), po prostu stroję jeszcze raz - i w 99% przypadków okazuje się, że faktycznie stroiłem się przy jakimś żelastwie (lub czymś innym), więc ponowne strojenie, z dala od tego czegoś, daje już typowo grunty w okolicy fabrycznego.

Choć, jak pisałem wyżej - na gruntach ciężkich i bardzo mokrych po deszczach czasami faza schodzi w okolicę 80, ale nawet wtedy pracuje się właściwie bezproblemowo.

Możliwe jednak, że twoje grunty są faktycznie bardzo żelaziste w kierunku dużego przewodnictwa lub magnetytów - i stąd te problemy.

Ja bym zdecydowanie zaczął od kontaktu z producentem.

Nie napisałeś, jakie masz typowe wskazania Fazy?

Inna rzecz, to sam balans gruntu w Rutusach, który dla mnie jest jedną wielką zagadką. Ja, jeśli mam ochotę, to stroje wielopunktowo - czyli wiele pomiarów na kilku metrach kwadratowych, a potem ręczne ustawienie średniej fazy (jeśli z automatu się nie da). Zobacz, że czasami jest w ogóle problem ze znalezieniem takich kilku metrów kwadratowych bez śmiecia w glebie. Jeśli nie mogę znaleźć takiego terenu - stroję w powietrzu na Fabryczny i generalnie, w 99,99% też przypadków spoko pracuje, nawet na mix-ie, który jest moim ulubionym trybem.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]