Teraz jest sobota, 16 sierpnia 2025, 11:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Proxima DD29
PostNapisane: poniedziałek, 3 lutego 2014, 22:58 
Sierżant
Sierżant

Witam zakupiłem Cewkę DD29 do proximy v.5 i moje pytanie na jakich ustawieniach śmigacie z tą cewką.

Proszę również o spostrzeżenia z wypraw.

Ja z moją wyruszam z sobotę jak pogoda pozwoli.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Proxima DD29
PostNapisane: poniedziałek, 3 lutego 2014, 23:01 
Sierżant
Sierżant

Dodam jeszcze iż ja śmigam na trybie mix i ustawienia tego trybu mnie najbardziej interesują, chociaż nie pogardzę również pozostałymi.

Z góry DZIĘKS

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 lutego 2014, 17:55 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Miałem Proxe z tą cewką i ustawienia nie różniły z ustawieniami z cewką standardową.
Pozdr :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 lutego 2014, 18:07 
Generał Brygady
Generał Brygady

W 29DD można znacznie wyżej ustawić korekcję kamieni,bez straty dużego aluminium (po przesunięciu id z wysokiego plusa na niski minus)
Dodatkowo powinna być lepsza stabilność na max czułości,przynajmniej tak mam w Argo.
Pozostałe parametry jak pisał kolega wyżej nie zmieniają się,zmienia się za to skuteczność poszukiwań :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 lutego 2014, 18:47 
Podporucznik
Podporucznik

Przy 29DD w proximie będziesz mógł chodzić w 95% chodzić na zerowej korekcji kamieni. Dopiero jak zaczynają dzwonić schodzisz na minus. Z reguły w proximie wystarczy -5 w wyjątkowych sytuacjach - 7 do-8, czułość z regóły można mieć na max. Na monety możesz chodzić na -10 dyskryminacji do 0 na śmietnisku. Zalecam chodzić na -70 i słuchać żelaza bo czasem coś fajnego wpadnie. Warto kopać stabilne sygnały żelazne. Ogólnie to połową klucza do sukcesu jest ustawienie dźwięków (jak w każdym wykrywaczu). Ja miałem kiedyś od -99 do 0 niski ton (najniżej na skali, żelazo wtedy burczy) do 0 do 20 proponuję następny ton (w zakresie 0-20 rzadko trafi się coś ciekawego z reguły folia aluminiowa) też warto kopać zależy od miejsca. Do 44 będzie część monet, złoto (obrączki 24-36 najczęściej) i pod koniec łuski (mosiądz na łuski jest znormalizowany). Po wyżej 46 następny ton.
Pisałem miej więcej z pamięci ale po odpowiednim ustawieniu dźwięków możesz chodzić po lesie czy polu (jak czysto od żelaza) z bardzo niską dyskryminacją i słuchać. Sam na słuch wybierasz co kopać.
Ogólnie na początku kop wszystko bo tylko tak się nauczysz. Żelazo też czasem warto kopnąć bo można się zdziwić lub zaskoczyć ciekawie. Na monety kolor kopiesz zawsze, a na śmietniskach dyskryminację na 0 i powtarzalne dźwięki (tak najszybciej sprawdzisz teren) jak coś wyjdzie ciekawego to możesz zejść do -10 i po malutku szukać od nowa.
Acha ważne też jest odpowiednie ustawienie wzmocnienia audio. Im wyżej tym głośniej dzwonią głębokie sygnały ale przy maksie możesz kopać puste dołki czasem (w glebie będzie wtedy aura po małych przedmiotach które się już utleniły). Przy niskim ustawieniu będziesz słyszał głębię ale nie będąc osłuchanym możesz pominąć sygnały na granicy zasięgu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 4 lutego 2014, 19:31 
Sierżant
Sierżant

Kolego Tui dziękuje za wyczerpującą wypowiedź. :zdr

Pozostałym osobą również dzięks

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 lutego 2014, 22:11 
Sierżant
Sierżant

Latałem dzisiaj troszkę z nową dd pierwsze wrażenie to fakt cięższa jest ale to szczegół drugie co zauważyłem to fakt iż wykrywka jest stabilniejsza nie piszczy już tak jak przy zwykłej cc niestety żadnego dołka nie udało mi się wykopać wiadomo trzyma i to mocno.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 lutego 2014, 23:59 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Pomijając ergonomię i pole przemiatania to jak u praktyków wygląda sprawa z zasięgiem w różnych glebach w stosunku do standardu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 lutego 2014, 10:30 
Sierżant
Sierżant

jak tylko pogoda pozwoli i bedzie sie dalo kopac to pokombinuje z ustawieniami i zrobie maly tescik sondy i dam znac o wynikach

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 8 kwietnia 2014, 11:46 
Szeregowy
Szeregowy

Jak tam testy? Też się przymierzam do tej cewki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 kwietnia 2014, 09:21 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jeżeli szukasz testów DD 29. to prawie wszystko znajdziesz tu >> http://www.rutusowiec.likesyou.org/show ... php?tid=11

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 kwietnia 2014, 12:44 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Też chciałem osiągnąć większy przekrój skanowania terenu i mniejsze spadki zasięgu w zmineralizowanym gruncie (tej wiosny proxima legła na wilgotnych terenach), więc pomyślałem że do mojej proximy dokupię dd29, ale rozpocząłem od telefonu do firmy Rutus. Chciałem jednocześnie odesłać wykrywacz do przeglądu i zamówić sondę. Po telefonie sam już nie wiem co o tym myśleć, bo okazało się że są dwie wersje proximy ver 3. Jest 3.0 oraz 3.1 i tylko ta druga nadaje się do zamontowania tej sondy, a w tej pierwszej trzeba przerobić elektronikę, co kosztuje. Jednak co mnie bardziej zdziwiło to osoba która odebrała telefon twierdziła że oprócz pola skanowania nie zyskam nic w zasięgu (co mnie nie dziwi) , ale też na trudny grunt też mi to nie pomoże. Ponoć dopiero DD29 z Argo potrafi coś pokazać...i teraz to sam nie wiem co z tym zrobić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 kwietnia 2014, 18:31 
Major
Major

vulpes napisał(a):
Też chciałem osiągnąć większy przekrój skanowania terenu i mniejsze spadki zasięgu w zmineralizowanym gruncie (tej wiosny proxima legła na wilgotnych terenach), więc pomyślałem że do mojej proximy dokupię dd29, ale rozpocząłem od telefonu do firmy Rutus. Chciałem jednocześnie odesłać wykrywacz do przeglądu i zamówić sondę. Po telefonie sam już nie wiem co o tym myśleć, bo okazało się że są dwie wersje proximy ver 3. Jest 3.0 oraz 3.1 i tylko ta druga nadaje się do zamontowania tej sondy, a w tej pierwszej trzeba przerobić elektronikę, co kosztuje. Jednak co mnie bardziej zdziwiło to osoba która odebrała telefon twierdziła że oprócz pola skanowania nie zyskam nic w zasięgu (co mnie nie dziwi) , ale też na trudny grunt też mi to nie pomoże. Ponoć dopiero DD29 z Argo potrafi coś pokazać...i teraz to sam nie wiem co z tym zrobić.

Na pewno zadzwoniłeś do Rutusa a nie do konkurencji? A tak na poważnie, to dziwna sprawa, bo mam proksę V 3.1 przeprogramowaną z V1 całkowicie za darmo (przy okazji zakupu małej sondy). Nikt wtedy nie wspominał o żadnej wymianie elektroniki tylko o przeprogramowaniu sprzętu do wyższej wersji. W zeszłym roku dokupiłem DD29 i faktycznie działa bez problemu. Ciężko też zgodzić się ze stwierdzeniem, że na dużej sondzie nie ma zysku głębokości (oczywiście nie na każdym terenie). Chodzę z nią przeszło pół roku, testowałem ze standardową sondą i oprócz większego pola skanowania terenu i zdecydowanie lepszej dyskryminacji, zasięgi przeważnie wzrosły o 2-5 cm.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 kwietnia 2014, 18:36 
Szeregowy
Szeregowy

stan12 napisał(a):
Jeżeli szukasz testów DD 29. to prawie wszystko znajdziesz tu >> http://www.rutusowiec.likesyou.org/show ... php?tid=11

Dzięki, co prawda w testach bierze udział Argo a anie Proxima ale test ciekawy
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]