Wg. mnie , ex2 ma lepszą mechanikę - dopracowane gniazdo łącznia elektroniki z sztycą środkową ( nie wyłamuje się ) , dolna sztyca z włókna węglowego , podpórka metalowa pod elektronikę ( taki drobiazg - pomocny gdy odkładasz wykrywacz na ziemię ) wejście duży jack na słuchawki . Elektronicznie: druga cyfra w ID cyfrowym ( chodziłem tylko na iron mask więc mi nie potrzebne ) ponoć ex2 trochę szybszy - nie zauważyłem , ponoć XS trochę wolniejszy ale trochę głębszy ( tak twierdzą specjaliści na forach anglojęzycznych ) - mi trudno powiedzieć. Ogólnie to ja bym wybrał ex2 , ale xs w super stanie też dobry. Problemem może być klawiatura która po czasie lubi się zepsuć ( np. nie działa najczęściej używany przycisk power ) dlatego przy zakupie należy sprawdzić czy na 100 kliknięć 100 jest działających , jeśli tak nie jest to daj sobie spokój bo w Polsce ci nikt tego nie naprawi chyba że masz zapasową klawiaturę. Cewki : raczej unikaj tej cewki typu slim chyba była już w ex2 a potem w se - ma bardzo złe opinie a wykrywacz lubi być niestabilny co zmusza do chodzenia na niskiej czulości ( już lepsza ta grubsza z XS ) , ja miałem na ex2 cewkę pro - fajna była poza tym fajne są detech ultimate 13cali , detech sef 12/10 i sef 8/6cali . Explorer to wykrywacz inny niż wszystkie - albo go pokochasz albo znienawidzisz więc lepiej przemyśleć ten wybór.
|