Teraz jest niedziela, 3 sierpnia 2025, 19:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Dziwne zachowanie T2
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2014, 09:37 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam,
Podczas ostatniego wypadu zauważyłem dziwne zachowanie się mojego T2.
Mianowicie zaczęło się od momentu kiedy uderzyłem cewką w twardą grudę ziemi, wtedy wykrywacz sam sie przestawił na all metal, za drugim razem wykrywacz sam się wyłączył ale po włączeniu na nowo zaczął działać i wreszcie za trzecim razem wykrywacz wyłączył się i nie chciał się włączyć, wcześniej sprawdziłem podpięcia kabli i było ok, zastanawiałem się co jeszcze zrobić i dosłownie otworzyłem tylko klapkę od baterii, zamknąłem z powrotem i wykrywacz działał już do końca dobrze.
Zastanawiam się czym to było spowodowane, ponieważ chciałbym wiedzieć wcześniej co mnie czeka, czy to coś z elektroniką, zasilaniem, cewką? bo nie wierzę, że wina była przez klapkę od baterii, według mnie coś się szykuje dlatego wolę trzymać się już za kieszeń.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Dziwne zachowanie T2
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2014, 10:18 
Chorąży
Chorąży

Tak wygląda jakby jakiś kabelek się poluzował od zasilania. Włącz wykrywkę potrząchnij nią w powietrzu jak się wyłączy to znaczy że coś nie styka. Cewka raczej by się wzbudzała jakby była uszkodzona czy nieszczelna. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2014, 11:24 
Główny Administrator
Główny Administrator

Powodem może być zastosowanie nieznormalizowanych baterii.
Producenci mają dość spory rozrzut w wymiarach baterii.
Otóż zauważyłem takie objawy w swoim F75 /identyczna konstrukcja/ gdy zastosowałem "za małe" baterie lub akumulatorki. W T2 jest to o tyle kłopotliwe, że nie zapamiętywuje ustawień, stąd wchodzenie w tryb all metal. Czasami wykrywacz wyłączał mi się podczas pracy. Dziś kupując akumulatorki chodzę z suwmiarką.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2014, 12:11 
Generał Brygady
Generał Brygady

miałem tak kiedyś w miesięcznym T2 SE
cała sytuacja była opisana przez jakiegoś gościa na forum us

chodzi o brak styku.... możesz podłożyć coś z gąbki żeby baterie bardziej docisnąć i żeby nic nie latało lub jeśli masz go na gwarancji odeślij do naprawy (ja tak zrobiłem)

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2014, 12:49 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam. Wybijcie sobie lepiej z głowy zasilanie akumulatorkami i innymi badziewiarskimi bateriami wykrywaczy tj. F75, T2, bo będziecie stratni na zasięgu jak i na stabilności.Używać tylko i wyłącznie dobrych baterii alkalicznych, to nie będzie takich typu niespodzianek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2014, 17:33 
Generał Broni
Generał Broni

Problem jest bajecznie prosty.
Aku są cięższe i sprężynki robiące za styki nie są odpowiednio dobrane plus tolerancja wykonania = czasami podczas uderzenia lub przykładowo strojenia do gruntu traci się kontakt przez co wykrywacz się resetuje (jak już pisali poprzednicy T2 czy T2 SE nie ma pamięci ustawień).
Bardziej ten problem dotyczy T2 niż F75 z własnych obserwacji tak wnioskuję chociaż niby system ten sam.

Możesz spróbować delikatnie rozciągnąć sprężynki lub umieścić kawałek dodatkowej gąbki żeby baterie nie miały jak się przesuwać lub wersja trudniejsza zamienić miejscami sprężyny na dole ze stykami na górze (trzeba przelutować przewody) - takie rozwiązanie widziałem na forum USA. Moim zdaniem nie warto się męczyć z wersją trudniejszą - dodatkowo będzie trzeba pamiętać że baterie wkładamy odwrotnie.

Thor88
Z całym szacunkiem ale wystarczą Eneloop Sanyo i zapomnisz o przypadłościach przez ciebie wymienionych. Alkaliczne po prostu się nie opłacają a aku jeszcze dodatkowo można wykorzystać w innych sprzętach domowych i nie tylko.

Rozwiązanie problemu to trudniejsze na stronie 1 i łatwiejsze na stronie 2 ----> http://www.findmall.com/read.php?58,723892

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 czerwca 2014, 20:01 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Wielkie dzięki za rady :za
Bałem się, że to coś poważniejszego.
Faktycznie używam akumulatorków i ostatnio je ładowałem więc tak jak pisaliście coś musiało nie łączyć.
Pokombinuje więc i jutro wyruszam na łowy :)

Ps. Wiecie może gdzie dostanę dolną żerdź do niego? Bo ostatnio mi się złamała, skleiłem więc poxipolem, i zabezpieczyłem od zewnątrz dodatkową rurką, na razie trzyma ale nie mam zaufania do tego typu napraw więc chcę kupić nowy kijek ale nie mogłem nigdzie znaleźć, jedynie w viking mają tylko, że do f75 wiec nie wiem czy będzie pasować...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 czerwca 2014, 20:14 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam to porostu napisz do nich i zapytaj tak chyba będzie najwiarygodniej. Pozdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 czerwca 2014, 21:52 
Generał Broni
Generał Broni

Napisz do usera lamina na tym forum - z pewnością pomoże.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]