Teraz jest sobota, 20 grudnia 2025, 10:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jaką cewkę do Fishera F5?
PostNapisane: sobota, 7 czerwca 2014, 22:05 
Plutonowy
Plutonowy

pytanie od świeżaka do bardziej doświadczonych kolegów.

Jaką cewkę najlepiej kupić aby była najbardziej wydajna.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jaką cewkę do Fishera F5?
PostNapisane: sobota, 7 czerwca 2014, 22:38 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam, NEL hunter/tornado. Znakomity stosunek cena/jakosc/efektywnosc. Pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 czerwca 2014, 22:36 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam,
sprawdzałeś na F5 różnice? Zastanawiam się nad zakupem Tornada ale opinie są mocno podzielone.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 czerwca 2014, 11:09 
Plutonowy
Plutonowy

na obecną chwile jeszcze nic nie sprawdzałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 czerwca 2014, 11:42 
Chorąży
Chorąży

Podstawowe pytanie: Gdzie i czego chcesz szukać? W terenie silnie zaśmieconym duże cewki nie będą bardzo skuteczne. Jeżeli w zestawie masz 10cali tzw "kopytko" to zakup firmowej 11dd będzie bardzo dobrym rozwiązaniem. Jest lekka i daje odczuwalny wzrost zasięgów. Cewka ta jest jednak dosyć droga. Nel hunter ma 12.5 cala i na śmietniku możesz już gubić ciekawsze sygnały, będą maskowane przez śmieci. W czysty teren to dobra cewka. Tornado jest porównywalne z detech 13 ultimate, jedyna różnica, że ta ostatnia jest lżejsza. W silnie zaśmiecony teren może być nel sharpshooter. F 5 jest kompatybilny z cewkami od teknetics delta, omega, gamma, eurotek pro i G2. Na all...o bywają czasem używki ale trzeba uważać. Jeśli masz starsze gniazdo to dystrybutor cewek nel robi przejściówki. Dla mnie w większości przypadków najlepsza jest firmowa 11dd. Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 14 czerwca 2014, 21:02 
Podpułkownik
Podpułkownik

Cytuj:
W terenie silnie zaśmieconym duże cewki nie będą bardzo skuteczne.

Nie od dziś to wiadomo. Tereny "silnie zaśmiecone" spotyka się jednak tak sporadycznie, że zapewne nie jest istotne co uda się wyciągnąć w stosunku do reszty terenu. Tym bardziej odrzucanie porządnej cewki tylko dlatego jednego, marnego powodu jest co najmniej bezsensowne.

Cytuj:
zakup firmowej 11dd będzie bardzo dobrym rozwiązaniem.

Obecnie nie będzie - przynajmniej jeśli chodzi o F5.

Cytuj:
Nel hunter ma 12.5 cala i na śmietniku możesz już gubić ciekawsze sygnały, będą maskowane przez śmieci.

Jeśli pójdziemy tą drogą dedukcji - to nawet fabryczna cewka jest do d...y na śmietnikach. Czy naprawdę myślisz, że 4 cm coś tu zmienią?

Cytuj:
F 5 jest kompatybilny z cewkami od teknetics delta, omega, gamma, eurotek pro i G2.

Bzdura. Nie chce mi się o tym opowiadać setny raz... Jeśli mówimy tu o "kompatybilności" to chyba mamy na myśli pracę podobnie jak z dedykowaną, oryginalną cewką - a tak nie jest. Starsze cewki nie są kompatybilne w ogóle. Obecnie, choć cewki jedynie "pasują" z założenia, osiągi, identyfikacja i reszta są niestety mocno zróżnicowane i czasami pomimo tej samej obudowy, "z wyglądu", zasięg się może pogorszyć nawet na nie wiadomo jak dużej cewce. Więc wydawanie kasy na pierwszą lepszą używkę takiej cewki z all... jedynie z fabryki First Texas, ale dedykowaną pod inne detektory, może być totalną skuchą.

K.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 czerwca 2014, 21:02 
Plutonowy
Plutonowy

dzięki za pomoc i wyczerpujące odpowiedzi lecz podjąłem decyzje że zmienie wykrywkę i kupię rutusa argo. Ale chętnie skorzystam z waszego doświadczenia i zapytam która cewka 23 czy 29 i CC czy DD?

a moje zainteresowania to w sumie wszystko i drobnica i militarka. Ponoć z militarki się z czasem "wyrasta" ale ja jeszcze tego wieku nie osiągnąłem :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 czerwca 2014, 22:59 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kup 29 dd na początek i głównie z myślą o drobnicy. A potem zobaczysz. Do drobnicy na smietniki fajna jest 23 cc albo bardziej uniwersalnie standardowa 24 na militarke i smietniki. Generalnie zacznij od 29 dd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 czerwca 2014, 18:22 
Chorąży
Chorąży

Krychu, nie ma co się spinać! Żadna bzdura... Oczywiście nie odmawiam Ci własnego zdania.Wypowiadam się jako użytkownik, były lub obecny większości wymienionych wyżej sprzętów. Miałem F5 ponad rok i mam o nim jakieś pojęcie... Cewki są wymienne, nie spotkałem się ze spadkiem zasięgów, czy pogorszonym id. Było o tym wiele na forum. Wystarczy poczytać. Pasują nawet do G2 ( a ma 19khz ) którego szczęśliwym posiadaczem jestem już drugi rok. Stare śmietniki, miejsca po spalonych chałupach itd. zawsze są warte spenetrowania i często odwiedzam takie miejscówki. Zresztą pisałem Koledze, że wszystko zależy gdzie chce chodzić...
spiderok, życzę powodzenia i dobrej zabawy z nowym sprzętem!

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]