Teraz jest czwartek, 25 grudnia 2025, 18:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Cewka NEL Sharpshooter czy Hunter?
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2014, 21:21 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Mam dylemata w wyborze cewki do X-Terrki; biorę pod uwagę tylko te dwie cewki NEL-a, obie w wariancie 18.75kHz
Cewka ma zastąpić minelabowską elipsę; zapewnić głębsze dołki i być przede wszystkim bardziej skuteczną na małe srebrne moniaki. Obie są wodoszczelne więc już jeden plus dla cewek NEL.
Teoretycznie wybór byłby prosty bo są w necie tabele o zasięgach w powietrzu tych cewek ale dochodzi drugi parametr - waga cewki, zależy mi na jak najniższej wadze. SS waga fajna ale zasięgi jak elipsy, hunter lepsze ponoć zasięgi ale waga bliska 10.5 calowej DD minelaba :( (kiedyś ją miałem i źle to wspomina mój staw barkowy).
Niby sporo jest opinii o tych cewkach, dla jednych SS jest głęboka dla innych Hunter lekka.
Czy realny zysk na głębokościach znajdek cewki Hunter względem Sharpshooter jest wart tej większej wagi?
Jak to jest naprawdę z tym wyważeniem tereski po przykręceniu cewki Hunter?
Wielu uważa, że głębokość nie jest najważniejsza ale inne parametry, które decydują o tym iż więcej moniaków nam przybywa...
Interesują mnie opinie osób, które używały obu tych cewek, subiektywne porównanie do elipsy i ogólne wnioski.

Dziękuję z góry za pomoc w wyborze i pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Cewka NEL Sharpshooter czy Hunter?
PostNapisane: niedziela, 21 grudnia 2014, 21:46 
Generał Broni
Generał Broni

Ja tez chciałem nela,przeszło, miałem DD elipse minelaba świetna na sreberka no ale brakowało mi troszkę zasięgu,moim zdaniem najlepsza do tereski to standardowa minelabowska koncentryczna 9 7,5 KHZ.Rzeczywiście DD 10,5 robi z tego wykrywacza kotwice nie do zaakceptowania.A wracając do nela kolega ma Sharpshootera i jest zadowolony,o hunterach w teresie czytałem sporo negatywnych komentarzy nie wyszła coś im ta cewka ale chyba w konfiguracji 18,75 nie wiem jak by sie sprawowała na 7,5 khz.W teresie nie ma co zakładać ciężkich cewek bo nie ma przeciwwagi akumulatorki w obudowie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 grudnia 2014, 22:05 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Czy ktoś zamienił elipsę na Nela sharpshooter?
Czy poza szczelnością cewka SS da realny wzrost zasięgów względem elipsy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 stycznia 2015, 16:05 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

To może tym razem ja pomogę komuś kto ma dylematy z wyborem; zastanawiałem się myślałem szukałem info na forum, w internecie i w końcu zamówiłem nową cewkę Hunter u dystrybutora - powiem krótko było warto! :1
Faktycznie Nel robi super wykonane ceweczki, kabelek jakość materiałów w ogóle nie przypomina europy wschodniej :)
Bezsprzecznie cewka jest sporo głębsza, zrobiłem wprawdzie na razie jedynie pomiary w powietrzu i wychodziło realnie nawet więcej niż podają na stronie (20%) bo średnio 5-10cm więcej dla monet niż na elipsie. Klamrę cewka oryginalna widzi mi w powietrzu ledwo na 38cm, Hunter na grubo ponad pół metra.
Nie myślę o poszukiwaniach militarki ale jak się trafi na miejsce to zapewne nie przejdę nad nim teraz obojętnie.
Dla mnie jednak największą zaletą tek cewki jest to, że bierze bardzo szeroko. Jedno machnięcie hunterkiem to przynajmniej trzy elipsą. Moim zdaniem nie psuje wyważenia x-terrki a daje realny wzrost zasięgów.
Kolega był tak nią zauroczony, że też zamówił hunterka do swojego Garrecika AT. Zapewne Tornado byłaby jeszcze głębsza ale Hunter ma lepszą separację i przede wszystkim niższą wagę.
Nie będę ukrywał, że moim marzeniem jest Deus ale terrka z nową cewką to jakby nowy sprzęt :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 stycznia 2015, 17:26 
Generał Broni
Generał Broni

Jaka częstotliwość tego huntera?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 stycznia 2015, 18:03 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

18.75kHz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 stycznia 2015, 19:09 
Generał Broni
Generał Broni

Narzekają na huntera 18,75 w polu zobaczysz sam,jest kilka postów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 stycznia 2015, 19:45 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Byłem w polu, byłem w lesie i nie narzekam ale słyszałem, że stare partie były mniej udane podobnie zresztą jak i starsze Tornada.
Sądzę, że wersja 7,5kHz była by zapewne jeszcze głębsza, co do np. słynnego kłamania na żelazo nie widzę różnicy względem elipsy, pierwszy sygnał faktycznie na kolor ale za chwilę na przemian z -8 -6. Warto sprawdzać taki niepewny sygnał po obróceniu się o 90stopni, bywa że mamy żelastwo i pokazuje kolor i raz czy dwa piknie na żelazo, obrócimy się i jest wyraźna przewaga na żelazo. Ale tak wysokoczęstotliwościowe chyba mają. Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, iż jak machamy przy testach monetą po jej dłuższej przekątnej ma znacznie większy zasięg niż na krótszej ale oczywiście w ten sposób nikt cewki nie prowadzi :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2015, 17:26 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Z mojego doświadczenia to cewka Hunter 18,75 jest kiepska miałem ją pół roku,plusy to szer.przemiatania i wywarzenie xterki a co do zasięgu to lipa ,moniaki miedziane typu 1 kop. 2 kop.carskie i podobne to łapie do 20cm. srebrne małe szelągi pow.15cm. znikają a wieksze i grupsze np. 20.kop. 2 gr. 1766, VI 1665 pow.20 cm słaby sygnał, chyba że elipsa jest taka słaba że hunter ją przebija.Ja huntera sprzedałem, a kupiłem dwa dni temu tornado 18,75 i ta cewka to ma zasięg np.szeląg Gustaw Adolf 24-25cm a grubsze. 20 kop. i VI 1665 to około 27cm, zasieg prawie jak na cewce oryg. 10,5" 7,5.khz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2015, 18:21 
Chorąży
Chorąży

darko75 napisał(a):
... kupiłem dwa dni temu tornado 18,75 i ta cewka to ma zasięg np.szeląg Gustaw Adolf 24-25cm a grubsze. 20 kop. i VI 1665 to około 27cm, zasieg prawie jak na cewce oryg. 10,5" 7,5.khz.

A jak z namierzaniem celu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2015, 18:46 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

darko75 napisał(a):
..chyba że elipsa jest taka słaba że hunter ją przebija..

Niestety elipsa nie jest głęboka, ma po prostu inne zalety, podobnie i Hunter ma inne zalety kosztem maksymalnych zasięgów; Tornado jest głębsze ale w wielu sytuacjach eliptyczny kształt hunterki sprawdzi się lepiej.
Być może też zależy kiedy Twoja Hunterka była kupiona, obecne Nele to chyba już trzecia lub czwarta odsłona tych cewek, najlepiej to widać po cewkach Tornado. Kolega, który zakupił do AT Pro też sobie hunterka chwali, najlepszy dowód, że przeszedł w tym tygodniu miejsce sprawdzone już wcześniej rutusem i garrecikiem i jeszcze mu nowości wyszły, jak mówi zaskoczony był jak kopał za guziczkiem na prawie 30cm...
Ja osobiście jeszcze mocno jestem ciekaw sharpshootera.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2015, 21:56 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Huntera kupiłem na wiosnę,to pewnie świerza wersja a co do zaśmieconej miejscówki to masz rację sprawdzi się lepiej niż Tornado. Hunterka czy tą jeszcze mniejszą można kupić na trudne miejscówki. Namierzanie celu cewką Tornado jest podobnie jak DD 10'5 .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2015, 22:22 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

miałem hunter 18,75 i 7,5 oraz sharpshooter 18,75 a wcześniej chyba wszystkie oryginały minelaba i więcej do oryginałów nie wracam tyle w temacie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2015, 23:36 
Chorąży
Chorąży

mader1111 napisał(a):
miałem hunter 18,75 i 7,5 ...

Którego z tych 2, polubiłeś bardziej? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 17 stycznia 2015, 08:31 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Huntera 7,5 :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]