Teraz jest środa, 17 grudnia 2025, 20:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: jaki wykrywacz
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 21:15 

Witam im więcej czytam tym bardziej nie wiem co kupić, chce kupić coś do 3000zł używany albo nowy
czytając zastanawiam się o
At pro
Rutus Argo
Golden mask 4 lub 5
xp deus
x-terra 705
nie wiem co wybrać chciałbym najlepszy, dużo naczytałem się o argo w sumie nawet fajnie wydać mniej kasy, ale wole zapłacić raz i cieszyć się ze sprzętu doradzi mi ktoś doświadczony żebym nie żałował jak zobaczę kogoś z wykrywaczem i będę sobie pluł w twarz że mogłem kupić innego...
zdaje sobie sprawę że to ciężki wybór ale może coś uniwersalnego znajdzie się... może jakiś inny niż te co napisałem - w internecie pełno opinii ale czy prawdziwe czekam na rzetelną odpowiedz..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: jaki wykrywacz
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 21:45 
Kapral
Kapral

Miałem ten sam problem ...

Kupiłem Sorexa i jestem Mega zadowolony :D

Drugi w kolejce był GM 5 i na twoim miejscu chyba bym go wybrał.

Zastanawiałem się jeszcze nad Deusem, ale odpadł. Wszyscy chwalą, testy super, marketing 1-sza klasa...
Tylko dlaczego "nie ma dnia" żeby jakiś nie pojawił się w dziale Sprzedam. Wartości wcale tak nie trzyma. Pytanie co jest powodem :? Niech każdy odpowie sobie sam.

Tomek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 21:53 

oki a jakbym dozbierał pieniądze to wg Ciebie warto sortexa czy lepiej gm5
a możesz mi powiedzieć coś o argo bo wg mnie to marketing i nic więcej,
aha a może wiesz jakie są różnice miedzy sortex a gm5 funkcje i zasięgi...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 21:53 
Szeregowy
Szeregowy

Nie ma wykrywaczy uniwersalnych.Doradzam Ci najpierw poczytać o detekcji,następnie zastanowić się czego chcesz szukać.Nie sugeruj się opiniami innych.Jeden lubi białe pieczywo,a drugi ciemne(to i to pieczywo :) ).Skoro masz niewielkie doświadczenie,szkoda wydawać za dużo,ponieważ i tak za jakiś czas,zapragniesz mieć inny (ten najlepszy,którego nie ma :lol: ).Najlepszy sprzęt,to taki,który potrafimy ustawić i go zrozumieć.Nie sztuką jest zakup sprzętu drogiego i skomplikowanego,który na pewno jest świetny,ale nie dla nas,bo nie umiemy z jego świetności skorzystać.Przemyśl dokładnie czy chcesz mieć sprzęt >włącz-dostrój-szukaj<,czy raczej wolisz pobawić się w ustawienia,szybko będziesz potrafił zrozumieć,co czemu ma służyć itd.Jeśli już przemyślisz to wszystko,kup taki na jaki Cię stać,i który Ci się podoba.I tak zmienisz,jak większość,z uwagi na to,iż wydawać Ci się będzie,że tym innym wyciągniesz więcej ;) .Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 22:00 
Moderator
Moderator

Duży rynek wtórny to powód dużej popularności a nie że wykrywacz jest zły . Nawet drobna krytyka wykrywacza czy jakaś kąśliwa uwaga o wykrywaczu którego się nie posiadało to bardzo śliska sprawa - tym bardziej z takim dorobkiem punktowym . Kolejna sprawa to czemu polecasz GM5 ? masz go ? użytkowałeś ? a czemu nie sorex ? nie polecasz ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 22:05 

papin mądrze piszesz i masz racje :)
ja chce szukać wszystkiego ale realnie to tylko monety - ale fajnie byloby żeby militari nie przeoczył i był głęboki... zastanawiałem się i wole taki wykrywacz którego włączę i będę ustawiał i się go uczył ... nie lubię takich jak włącz i szukaj chociaż na początek takie są fajne..
i nie oszukujmy się wolę taki z tańszych niż płacić za markę albo bajery...
także po tym co napisałem jest ktoś to potrafi mi pomóc ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 22:22 
Szeregowy
Szeregowy

Dam Ci radę.I wierzę,że nie będziesz zawiedziony.Kup sobie Rutusa Optimę,jeśli głównie maja to być monety,a militarka tylko drobna (klamry,odznaczenia itp.).Jeśli go zakupisz,naucz się chodzić na trybie mix (tylko nie na śmietnikach).Sprzęt jest względnie tani,ma dobry serwis i szybko go ogarniesz.Pozdrawiam.p.s.Oczywiście z cewka 29 DD(nawet zakup z rynku wtórnego z osłonami na elektronikę na gwarancji,to rozsądne wyjście)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2015, 00:50 
Generał Broni
Generał Broni

Deus używany z panelem za jakieś 3 tyś., Optima używana za pół ceny. Z tego i tego będziesz zadowolony. Jak zwykłe pola to starczy z zapasem Opti , jak las bądź śmietniki to Deus, bo ma moc ustawień na tego typu tereny. Szczególnie stare wioski - to tutaj Deus jest bardzo niezastąpiony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2015, 01:30 
Generał Broni
Generał Broni

Optima jest też dobra na śmietniki, tylko nie z DD29, a z małą cewką... ;)

Co zresztą jest uniwersalną prawdą, że nie ma uniwersalnych cewek - na czyste pola dużą DD, na śmietniki i do lasu - mała... Przemyśl to rudy_lis-ie - "detektor" to 'detektor' + cewka(i)...

A sam detektor - to parę procent sukcesu, gro obiektów wyciągniesz w zasadzie każdym sprzętem, tak bym powiedział...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2015, 08:30 

oki na taką odpowiedz czekałem:)

ale jeszcze jedno wolałbym już Argo i dwie cewki co o tym sądzicie? czy lepiej optima

aha i o co chodzi z mniejszą cewką? to chodzi tylko o wielkości czy na innej częstotliwości działa?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2015, 09:51 
Kapral
Kapral

prymek napisał(a):
Duży rynek wtórny to powód dużej popularności a nie że wykrywacz jest zły . Nawet drobna krytyka wykrywacza czy jakaś kąśliwa uwaga o wykrywaczu którego się nie posiadało to bardzo śliska sprawa - tym bardziej z takim dorobkiem punktowym . Kolejna sprawa to czemu polecasz GM5 ? masz go ? użytkowałeś ? a czemu nie sorex ? nie polecasz ?

Czy Ja gdzieś napisałem że jest zły? Napisałem że wydaje się to dziwne obserwując rynek :)

Nie wiem czy Sorexa w ogóle kupi w Polsce. Był w ofercie Mocneo Sygnału ale coś cisza się o nim zrobiła. Niebawem powrzucam filmiki jak działa :) wielu może być zaskoczonych. Z drugiej strony kupiłem swojego okazyjnie :D Gdybym miał wydać na niego 4 tys. to zastanowiłbym się 2 razy i porównał z tą półką cenową :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2015, 10:30 
Generał Broni
Generał Broni

rudy_lis napisał(a):
ale jeszcze jedno wolałbym już Argo i dwie cewki co o tym sądzicie? czy lepiej optima

1. Optima jest lepiej przystosowana do zbierania drobnicy - jest po prostu całkowicie na nią 'sfokusowana' - jak to się teraz powiada. Dodatkowo - bardzo prosta w obsłudze oraz mało wrażliwa na ciężko zmineralizowane grunty, tudzież zaśmiecenie.

Argo jest bardziej uniwersalne, ale dużo bardziej skomplikowane w obsłudze (Optima jest zawsze optymalna, Argo trzeba zawsze ustawiać na bieżąco, aby było optymalne) oraz głębsze na trybie Relikt czy standard. Niższa częstotliwość od Optimy powoduje większą wrażliwość na zmineralizowanie gleby.
    .
  2. Argo i Optima mają stałe częstotliwości i dedykowane dla siebie cewki - znaczy się cewki Argo i Optimy nie są z sobą wymienne.

Jeśli teren jest płaski i czysty od śmiecia (pola, rzadkie, płaskie lasy) wtedy czym większa cewka tym lepiej - bo jest i szerszy pas przemiatania, i jest głębiej.

Jeśli teren jest zaśmiecony, nierówny, ciasny (gęsty las), to wtedy czym mniejsza cewka tym lepiej, bo ma się mniejsze maskowania żelaza, a do tego łatwiej manewrować i wszędzie dotrzeć.

Sumując - powinno się mieć co najmniej dwie cewki - dużą DD oraz małą DD lub CC (moim zdaniem - lepiej małą CC)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2015, 11:38 
Sierżant
Sierżant

Rynek sam zweryfikował uniwersalność Rutusa, na znanym portalu na 200 sprzedanych nowych Argo jest 10 sprzedanych Optim.
Sezon ma się ku końcowi, nie wiadomo czy zima da pochodzić a przyszły rok będzie naprawdę bogaty w ofercie nowych wykrywaczy.
Deus z nową cewką zapewne zaowocuje wyprzedażą sond starego typu. Będzie można taniej poskładać swojego Deusa.
W 2016 ma być nowa Nokta Impact co zaowocowało że w znanym sklepie na V... Nokta Forse Core została przeceniona o 1000 zł, cena jest b.atrakcyjna.
No i hit cenowy T2-clasic tekneticsa w nowej cenie...
Myślę że najbezpieczniej to kupić używane Argo na gwarancji, sprawdzisz czy te hobby Ci pasuje i już będziesz miał może pogląd czego i jak szukać. Na wiosnę sprzedasz je bez straty.
Oczywiście jest to moja opinia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2015, 14:04 
Generał Broni
Generał Broni

Krzyselektron napisał(a):
Myślę że najbezpieczniej to kupić używane Argo na gwarancji, sprawdzisz czy te hobby Ci pasuje i już będziesz miał może pogląd czego i jak szukać. Na wiosnę sprzedasz je bez straty.

No, nie wiem, czy wybór Argo na pierwszy sprzęt to najlepszy pomysł... pomijając kwestię wielkości produkcji poszczególnych modeli Rutusa, to powiedziałbym, że te 200 sztuk Argo z rynku wtórnego świadczy właśnie o skali trudności obsługi tego sprzętu przez ludzi bez odpowiedniego przygotowania teoretycznego... na początek, to zdecydowanie Optima - po kilku dniach, jak i kilku miesiącach będzie mógł wyciągać tyle samo z ziemi, i to bezstresowo... bez pomysłów typu "owinąć sprzęt wokół drzewa..." ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2015, 14:45 

noo to będzie mój trzeci wykrywacz obecnie ace 250, a pytanie teoretyczne czy jak będę doświadczonym użytkownikiem rutusa to argo wyciągnę tyle samo monet co optimą czy nie?

ps tylko takiego rutusa na gwarancji taniej znaleźć trochę ciężko po patrze od dłuższego czasu...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]