Teraz jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 17:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Drobinca 900zł, sporadycznie militaria.
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2015, 11:20 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witajcie.
Miałem Fishera F2 z Nel Hunter , lecz musiałem go sprzedać ;( Minęło trochę czasu a chęci na latanie z wykrywaczem nijak nie odchodzą :) Postanowiłem odkupić coś podobnego do fishera. Budżet jaki mogę przeznaczyć na kolejny wykrywacz to 900zł nie więcej. Wykrywacz raczej używany kupię.
Moimi faworytami są:
Rutus proxima wer. 3.1 lub 5
X-terra 30
FISHER F22
Proszę o pomoc w wyborze, interesuje mnie głównie drobnica.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Drobinca 900zł, sporadycznie militaria.
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2015, 11:33 
Kapitan
Kapitan

Bardzo miło wspominam Fisherka F2 - na plaży wymiatał aż miło - praktycznie zwrócił się w całości na samej plaży.
Mając podobne dylematy jak Ty, po długiej lekturze wielu wątków na wielu forach, oglądnięciu setek filmów na YT zdecydowałem się na Euro Teka Pro 11DD - to nim wyciągnąłem na przechodzonym polu dużą głęboką militarkę - hełm, puszkę p-gaz kompletną rurę z gruchą, skrzynki amunicyjne do działa flak - na polu po którym koledzy wielokrotnie chodzili z rutusami i bardziej zaawansowanymi sprzętami. A i z drobnicą radził sobie bardzo fajnie - trafił się sygnecik, obrączki, monetki, odznaki.... W tym przedziale cenowym charakteryzuje się dużą szybkością, dobrze radzi sobie z maskowaniem przez żelazo. Jak widać zasięgami nie odbiega od droższej konkurencji.
Cewka 11DD jest całkiem dobra.
Poniżej link do ciekawej oferty - co prawda dopłacasz jeszcze 200zł ale masz w zestawie komplet osłon na elektronikę i cewkę oraz nową saperkę - sprzęt praktycznie nowy:
http://olx.pl/oferta/wykrywacz-metali-t ... 9d5bdbdfbd
Poniżej fotka, na której widać wykopane skrzynki prze ET Pro 11DD - kolega Adam ze smętkiem ominął te skrzynki :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2015, 12:29 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, ja też miło wspominam fishera. Szczególnie z cewką nel, wykrywacz zyskał sporo na stabilności. Niestety 900 to max jakie zamierzam wydać, osobiście nie mam przekonania do teknetics ;) gdybym miał kupować do 1100 to bym wziął cibole :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2015, 12:38 
Generał Broni
Generał Broni

Na allegro masz wykrywacz Golden Mask 2 za 800 zł w opcji Kup teraz, możesz spróbować bułgara za takie pieniądze. Jak nie podejdzie to opchniesz bez problemu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2015, 12:39 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

widziałem, ale nic o tym wykrywaczu nie wiem ;) Miał ktoś go w posiadaniu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2015, 13:04 
Kapitan
Kapitan

Golden maski to wbrew pozorom dobre, tanie i skuteczne wykrywacze - idealne wręcz na drobnicę. Miałem analoga GM4 Pro Wd i teraz ucyfrowioną wersję GM5.
Analog wymaga niestety, albo stety innego podejścia i filozofii kopania - kopiesz każdy sygnał na kolor - takie metodyczne kopanie gwarantuje, że nie ominiesz ciekawych fantów - zresztą coraz więcej userów przekonuje się do takiej metody poszukiwań, rezygnując z ustawiania jakiejkolwiek dyskryminacji bądź ograniczają się do minimalnych jej nastaw. Ten analog charakteryzuje się niesamowitą szybkością, przyzwoitymi osiągami i dobrze radzi sobie z maskowaniem przez żelazo - to najlepsze cechy dobrego drobnicowca. Szkoda, że oferowany na aukcji model wyposażony został w cewkę starszego typu, z którymi były problemy ze wzbudzaniem się. Można poszukać modelu wyposażonego w cewkę spider lub De Tech SEF - zdecydowanie stabilniejsze i lepsze cewki...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2015, 13:21 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

"Golden Mask GM2 to nowy wykrywacz metalu, który działa na częstotliwości 8kHz. Golden Mask GM2 jest bardzo dobry do poszukiwania militariów oraz przedmiotów na znacznych głębokościach."
Jeśli naprawdę jest przeznaczony tylko do militarki to nie nadaje się dla mnie, chyba że jest tak jak z proximą ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2015, 13:33 
Kapitan
Kapitan

W środowisku panuje przekonanie, że wykrywacz z niską częstotliwością i z głębokim zasięgiem dedykowany jest do poszukiwań głębokiej militarki :) Mnie śmieszą takie sztuczne podziały - bo wielokrotnie byłem świadkiem jak tzw drobnicowce wyciągały głęboką militarkę, a dla odmiany sprzęty na militarkę fajnie namierzały małe monety. Zresztą wiele było już napisane na temat tych wykrywaczy - wystarczy uważna lektura takich wpisów, pooglądaj filmy na YT - sam wyrobisz sobie własne zdanie na temat takiego czy innego wykrywacza. Ja nigdy bym się nie zdecydował na zakup w oparciu o kilka zaledwie wpisów w jednym tylko wątku i na jednym forum...
W zakładanym budżecie nie masz dużego pola do popisu. Musisz określić cechy jakimi charakteryzować powinien się wykrywacz - wówczas dopasujesz do tych preferencji odpowiedni sprzęt.
PS
Może wróć do sprawdzonego sprzętu - na olx znalazłem 5szt fisherów f2 w zakładanym przez Ciebie budżecie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2015, 14:34 
Generał Broni
Generał Broni

Smalec napisał(a):
"Golden Mask GM2 to nowy wykrywacz metalu, który działa na częstotliwości 8kHz. Golden Mask GM2 jest bardzo dobry do poszukiwania militariów oraz przedmiotów na znacznych głębokościach."
Jeśli naprawdę jest przeznaczony tylko do militarki to nie nadaje się dla mnie, chyba że jest tak jak z proximą ;)

Żaden z wymienionych przez Ciebie wykrywaczy nie jest wysokoczęstotliwościowy, więc różnicy tu nie ma. Jest właśnie tak jak z Proxą. Proximy w tej cenie to egzemplarze jeszcze z tą wielką puchą, przewracające się, ale z początku produkcji chwalone są za to, że są najbardziej stabilne. Jak masz siłę to dźwigać to za te ok. 950 zł masz kilka na aukcjach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2015, 14:41 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

benekpe napisał(a):
Może wróć do sprawdzonego sprzętu - na olx znalazłem 5szt fisherów f2 w zakładanym przez Ciebie budżecie...

Chce spróbować czegoś nowego, gm2 ma strojenie do gruntu, nie zależy mi na wyświetlaczu :) Poczytam, pooglądam filmiki na yt. Sprzęt jest z tego roku wiec za bardzo dobity być nie może co jest plusem. Jeśli ktoś jest posiadaczek takiego wykrywacza to proszę o opinię ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2015, 15:26 
Moderator
Moderator

Co do Euroteka Pro ... widze go bardzo czesto w akcji ...

Cewka Detech ... bierze ladnie drobnice , ale nie pogardzi np. szklanka szrapnelowa ... a glebokosc jest imponujaca jak na detektor w tak niskiej cenie

... i od razu pisze , ze z cewka 8" (koncentrykiem) to nieporozumienie , ale z Detechem ... robi dobra robote :1

Za troszke wiecej niz masz w portfelu ... sa 2 uzywki ... z cewkami Nela ... mysle , ze z jednego jestes w stanie cos urwac , a po przesiadce z F2 ... bedziesz sie czul ... jak w domu :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 5 listopada 2015, 18:13 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Kupiłem już gold mask 2, ale nie mam w zestawie instrukcji ;/ posiada ktoś może? Na internecie nie mogę znaleźć. Nie wiem za bardzo do czego które pokrętło służy i jak dostroić do gruntu. Jak ustawiłem po swojemu to na polu mi czasami na kamienie pikał.;) I jak ktoś może to niech poda mi ustawienia jakie najbardziej nadają się na drobnice.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]