Teraz jest czwartek, 14 sierpnia 2025, 06:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jaki sprzęt na grubsze sreberka?
PostNapisane: niedziela, 6 marca 2016, 20:53 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jaki wykrywacz spełniający poniższe kryteria polecacie?

- przeznaczenie: monety srebrne normalnej wielkości (np. półtorak Wazy, trojak Fryderyka, 10 groszy KW i większe), nie interesują mnie miedziaki i małe monety srebrne (takie jak denarki średniowieczne czy szelągi Krystyny), czy dobrze wyczytałem że do takich zastosowań są najlepsze niskie częstotliwości rzędu 6,5 kHz i mniej?
- skuteczniejszy w powyższych zadaniach niż Euroace (czyli lepiej identyfikujący srebrne monety, widzący je głębiej, równie stabilny)
- cena w okolicach 2000 zł

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jaki sprzęt na grubsze sreberka?
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2016, 00:27 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

rutus argo

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2016, 07:49 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Xp Adventis 2. Na forum jest wątek o tym niedocenianym wykrywaczu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2016, 09:06 
Generał Broni
Generał Broni

To ja dla odmiany polecę XP GMP. Naprawdę głęboki sprzęt na większe srebra.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2016, 09:36 
Generał Broni
Generał Broni

Xp Adventis 2, Xp Gmax obydwa 4,6 khz i Gmp mimo wysokiej częstotliwości tez targa grube moniaki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2016, 09:36 
Plutonowy
Plutonowy

To ja zaproponuje CF77, najgłębszy jaki miałem, przy czym separacji nie ma tak tragicznej jak minelaby, nail board test nie przechodził tylko w 1 pozycji na cewce 11" (tak samo jak 95% sprzętów), i przy skręconym sensivity i trybie mode 1 dawał radę :1

z zalet:
- nie kopiesz złomu i folii, auto-dyskryminacja, i to naprawdę działa, nie ma mowy o przebijającym żelastwie na kolor, jeśli już się trafi jaki większy obiekt, bardzo ładnie słychać niski ton wymieszany z wysokim.

- mega głęboki, przesiadłem się na deusa i mogę powiedzieć, że jest to zbieracz kapsli spod ściółki leśnej w porównaniu do Makro (oczywiście deusa można podkręcić zmieniając reakt na 0/1, ale wtedy ten wykrywacz jest tak powolny, że nie widzę zastosowania dla tego trybu w normalnych poszukiwaniach, chyba żeby się podniecać nad zakopaną przez siebie monetką, makro ma głębokość i względną prędkość w tym samym momencie).

- najważniejszy parametr: stabilność, dostrojony do gruntu, i ustawiony na sens 8 pozwala na chodzenie po krzakach itd bez wzbudzania (jak to ma np. GMP).

- mega głębokość i zasięgi w zmineralizowanej glebie, i to nie jak w innych wykrywaczach, jak sobie wykopiesz dziure i wsadzisz monetkę to masz sygnał z 30cm, a w terenie okazuje się, że nie kopiesz więcej niż 15cm w nie zruszanej ziemi, tym sprzętem kopałem mega dołki, i nawet miałem wrażenie, że jest głębszy w celinie niż w piasku, a blisko 40cm na kapsel/większą monetkę to nie problem :1

Nawet z jednym forumowiczem testowaliśmy zakopane 3 monetki na 55cm, i był sygnał, ale bardzo słaby, ja bym go zignorował, ale większa cewka pewnie załatwiłaby sprawę :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2016, 09:41 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

tak z ciekawości rizar
czemu przesiadłeś się z makro na deusa?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2016, 10:28 
Plutonowy
Plutonowy

Deusa kupiłem z ciekawości, i dlatego, że jest bardzo lekki, a teraz chodzimy dosłownie po górach, więc na razie mi pasuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2016, 11:50 
Generał Brygady
Generał Brygady

Hmmm.... widzę, że wśród proponowanych przez Was wykrywaczy są zarówno modele pracujące na niskich częstotliwościach rzędu 4-6 kHz (Rutus Argo / XP Adventis 2), jak i na wysokich sięgających 18 kHz (XP GoldMaxx Power). To jak to w końcu jest z tą częstotliwością? :) Czy wykrywacze pracujące na częstotliwości 4-6 kHz faktycznie są skuteczniejsze w odnajdywaniu sreberek normalnej wielkości niż wysokoczęstotliwościowce (takie jak Garrett AT Pro, XP Deus czy XP GMP)? A może częstotliwość ma znaczenie tylko w teorii, a nie w terenie? Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie? Dodam tylko, żeby nie uciekło, że mowa jest o detekcji monet srebrnych wielkości od 10 groszy 1840 w górę, a nie małych typu szelągi wazów. Chodzi o to żeby wykrywacz zobaczył taką monetę głębiej niż inne modele i poprawnie ją zidentyfikował czystym stabilnym sygnałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2016, 13:01 
Generał Broni
Generał Broni

Deus ma cztery częstotliwości pracy - 4,8,12,18 kHz. Nie jest wysokoczęstotliwościowcem jak to nazywasz. I bawiąc się rożnymi częstotliwościami mi wychodzi, że najlepiej pracuje się na 12 kHz.

Na 13 kHz pracuje Fisher F75 i Teknetics T2.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2016, 13:10 
Generał Broni
Generał Broni

Szczęście przede wszystkim jest potrzebne.... sprzęt to dodatek... nie wierz w żadne "cudowne właściwości" różnych "kos" na różne rzeczy..

Rzeczywiście, częstotliwość ma jakiś tam wpływ wpływ na detekcję przedmiotów o różnych wielkościach - ogólnie, przyjmuje się, że czym większa częstotliwość tym detektor 'widzi' lepiej mniejsze obiekty, ale również jest pisane, że czym większa cewka, tym gorzej detekuje mniejsze obiekty...

Problem w tym, że żaden producent nie podaje konkretnych danych, a jedynie, jeśli już, to właśnie takie ogólniki. O tzw. "testach" amatorskich to w ogóle nie będę się wypowiadał.

Większy problem od częstotliwości pracy, jeśli już mówimy o głębokich detekcjach, to filtry gruntowe i pozostałe nastawy sprzętów, jak, np, reaktywności czy maskowania krótkich sygnałów. I tu rzeczywiście jest dylemat, bo tylko nieliczne sprzęty mają to podawane albo regulowane, jak Argo Rutusa czy Spectra Minelaba.

Bo ten sam sprzęt, z tą samą częstotliwością, ale z różnymi filtrami gruntowymi miałby różne głębokości.

Żeby nie bujać w obłokach - w Argo, zmieniając rodzaj filtru można zmienić zasięg nawet do kilkudziesięciu procent.

I to tyle - zwykle nie wiadomo, jaki filtr gruntowy jest zaimplementowany w danym typie detektora. A jak tego nie wiesz, to nie masz możliwości świadomego wybrania tego najgłębszego.

Inna kwestia, że prawdopodobnie większość sprzętów średnio częstotliwościowych ma zabudowane filtry uniwersalne, czyli "standardowe" dające kompromis pomiędzy kilkoma kwestiami, jak między innymi pomiędzy głębokością a selekcją celów.

Wysokoczęstotliwościowe miewają różnie, obecnie większa część ma już chyba filtry "szybkie", ułatwiające wyszukiwanie drobnicy, zwłaszcza w zaśmieconych terenach.

Nisko częstotliwościowe to jeden wielki znak zapytania w tm temacie.

Tak to wygląda.

Co można powiedzieć - na pewno Argo w trybie jednoczesnym na filtrze "Relikt" (wolny, ale za to głęboki, zbliżony do statyka) spełniłby twoje założenia w czystym terenie. W zaśmieconym można przechodzić na 'szybszy' filtr "Standard", a w bardzo zaśmieconym na bardzo szybki filtr 4-rzędu (tylko dynamik). Dodatkowo, ma się możliwość kuglowania szybkością filtrów, co dodatkowo wpływa na głębokość albo selektywność.

Tryb mix dlatego, że łączy w sposób unikalny zalety trybu statycznego, czyli najwyższą możliwą czułość największą szansę nieprzeoczenia obiektu oraz sygnalizację koloru z toru dynamicznego.

I na koniec - sprzęt wysokoczęstotliwościowy też znajdzie dużą monetę, problem tylko w tym, że jeśli ma zaimplementowane szybkie filtry, to one skutecznie ograniczą głębokość detekcji (oprócz mniejszej czułości z tytułu wyższej częstotliwości), a ponadto duże monety potrafią dawać w tych sprzętach sygnały jak na śmiecia... ;)

Xp G-Maxx II może być też dobry, bo chyba pod podobne klimaty go szykowano... ma bajery których brakuje Argo, ale Argo z kolei ma też takie, których nie ma XP.

W sumie nie namawiam ani na jednego ani na drugiego, po prostu przelałem na ekran kilka uwag, abyś miał większą świadomość wyboru...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2016, 15:21 
Generał Broni
Generał Broni

Cheetah Spectra to Whites nie Minelab :D Xp Gmp właśnie dołożono układ z dopalaczem 'Pover' aby i tłuste sreberka targał.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 7 marca 2016, 15:27 przez tur, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2016, 15:24 
Generał Broni
Generał Broni

Fakt, he, he... co nie zmienia faktu, że jest Spectrą.. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2016, 15:32 
Generał Broni
Generał Broni

Jak ktoś jest zainteresowany Gmaxx i Gmp to był obszerny artykuł Proscana i Sapera w odkrywcy.Jest to świetne porównanie tych maszyn oraz ich obsługa.Odkrywca 2014-01

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 7 marca 2016, 15:33 
Generał Broni
Generał Broni

Masz może skan?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]