Teraz jest środa, 24 grudnia 2025, 23:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: GM 4 pro czy GM 5+ lite?
PostNapisane: czwartek, 2 sierpnia 2018, 20:01 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam, proszę o poradę, który z tych wykrywaczy będzie lepszy?

Golden mask 4 pro -1460 zł
GM 5+ lite - 1499

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: GM 4 pro czy GM 5+ lite?
PostNapisane: czwartek, 2 sierpnia 2018, 21:01 
Major
Major

Lepszy do czego ?

Obydwa wykrywacze mają bardzo zbliżone jesli nie takie same zasięgi , separację itd.
GM5+ ma "telewizorek" , GM4 PRO to typowy "gałkowiec" analog.
GM5+ to 8 i 18 kHz , a GM4 Pro 18 kHz lub wersja WD 8 i 18 kHz .
Będą się też różniły wyposażeniem producenta ( wersja Lite jest skromna w porównaniu do wersji normalnej , nie ma choćby słuchawek bezprzewodowych)
To w zasadzie takie same wykrywacze kwestia tylko przyzwyczajeń i upodobań użytkownika .

I jeszcze na sam koniec . To bardzo dobre wykrywacze wbrew temu co niektórzy mówią :D

:pa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 sierpnia 2018, 22:17 
Moderator
Moderator

5+ powinien byc glebszy (Power Box, Gain), ale to w sprzyjajacych warunkach. Jak kolega pisal, wersja Lite jest troche okrojona i sluchawki to dla mnie najmniejszy problem (sa kiepskie i 105 i 106). Brak oslon, a czasem pakietu akumulatorow mnie boli bardziej

5+ ma inny procesor (szybszy), a 5+ SE ponoc jest jeszcze szybszy od zwyklego 5+

4 jak dla mnie ma o wiele lepsze dzwieki ! , generalnie audio bardzo mi odpowiada w analogach od Golden Maska

ROMULUS napisał(a):
I jeszcze na sam koniec . To bardzo dobre wykrywacze wbrew temu co niektórzy mówią :D

:pa

W pelni sie zgadzam :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 sierpnia 2018, 06:25 
Porucznik
Porucznik

Prosty gałkowiec bez telewizora nie pokaże Ci cyferek i nie będzie dylematu "kopać czy nie?".Z telewizorem będziesz mniej kopał i zostawisz troche koloru dla innych.
Power boxy i inne ustrojstwa to elektroniczne filtry i wzmacniacze które mają pomagać przy głębszych celach ale jak używasz słuchawek i masz dobry słuch to 4 daje równie dużo radości.
:D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 sierpnia 2018, 14:12 
Kapitan
Kapitan

Zapominacie o graficznym szerokim spektrum identyfikacji. Przy dwutonowej dźwiękowej identyfikacji, graficzne zobrazowanie w szerokim spektrum przynajmniej mi dawało wiele dodatkowych cennych informacji. Szczególnie złożone sygnały dobrze są zobrazowane, widać jaki jest udział żelaza - czy jest marginalne czy dominuje. Ja często posiłkowałem się wykresem graficznym. Wiadomo, na ciekawych polach gdzie mamy podejrzenie ze coś może ciekawego wyskoczyć należy kopać wszystko co pachnie kolorem. Tak czy siak, szerokie graficzne spektrum jest jak by nie patrzeć źródłem często istotnych dla poszukiwacza informacji. Co do profilu dźwiękowego - to rzeczywiście gałkowce mają bardziej analogowe dźwięki - 5+ ma je już ucyfrowione ale tragedii nie ma.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]