Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 21:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Maskowanie żelazem
PostNapisane: piątek, 13 grudnia 2019, 19:12 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Może bardziej do działu Humor i rozrywka?, chociaż nie, rozwiązanie jest banalne i sprawdzone (oczywiście nie w 100%)

Masz dość "żelaznego dywanu"?
Znalazłeś rozsypaną sakwę z dukatami ale wszechobecne żelastwo cię #*$%^&^@#$?
A może masz budżetowego patyka, słabo radzącego sobie z żelastwem?

Teraz to nie problem, nawet chińczykiem dasz radę.
Rozwiązanie nazywa się magnetyczna miotła (magnetic sweeper).

Kiedyś w dziale media wspomniałem o zmotanym kombajnie do kartofli (oczywiście zmotanym do zbierania innych rzeczy niż kartofle)
Problem z kombajnem jest tego rodzaju, że potrzebuje do obsługi więcej niż 1 osobę.

Magnetyczna miotła wymaga tylko 1 osoby, kierowcy traktora.
Nie czekaj aż gleba zamarznie, "odblokuj" zaśmiecone przydomowe poletka!

https://www.youtube.com/watch?v=6GXChibA5j8 (niech nie myli wózek widłowy, są wersje typowo rolnicze pod traktor też)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Maskowanie żelazem
PostNapisane: piątek, 13 grudnia 2019, 19:45 
Generał Broni
Generał Broni

berthiot napisał(a):
Może bardziej do działu Humor i rozrywka?
Magnetyczna miotła wymaga tylko 1 osoby.

https://www.youtube.com/watch?v=6GXChibA5j8 (niech nie myli wózek widłowy, są wersje typowo rolnicze pod traktor też)

Wymaga dwóch osób tzn. Jedna osoba musi tłumaczyć gapiom że operator tego jest normalny a drugi robi z siebie debila.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 grudnia 2019, 19:47 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Nie mogę już edytować.

Ajajjajjjj, w końcu magnetyczna miotła to urządzenie techniczne.
Co będzie jak wpadnie cementownia i zobaczy poprzyklejane groty bełtów czy inne wiekowe siekiery do łupania czaszek?

p.s. Ktoś pomyślał kiedyś, by użyć miotły na polach grunwaldzkich?
Ileż oszczędności czasu, zaangażowania detektorianów z całej Europy i w ogóle?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 grudnia 2019, 20:08 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ok. Wszystko pochytane.
1.Demontaż serwerowni
2.Odzysk 341 HDD
3.Demontaż hdd (talerze i obudowy na złom amelinowy)
4.Budowa grabi magnetycznych.
5.Test za szopą
Taki jest plan.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 kwietnia 2020, 09:22 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Niestety, znajomy komputrolog powiedział żeby nie ruszać hdd bo są na nich jakieś bitkojny.
Sezon się rozpoczyna, ogrodniczy sezon.
Zmajstrowałem więc w ramach eskperymentu magnetyczne grabie. Czas budowy 7.5 sekundy.
Od biedy działa.

Będą rzodkiewki, będą i dukaty. 2w1.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 kwietnia 2020, 17:12 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

A teraz o tym że żelazo twoim przyjacielem, natomiast magnetyczna miotła lub grabie - wrogiem (na początku oczwiście).

Podpatrzone na innym forum ale myślałem już o tym wcześniej.
Będzie potrzebny patyk z opcją bezprzewodowych słuchawek a najlepiej deus.

To będzie post w stylu jak znaleźć "miejsce", zanim potraktujemy je magnetycznymi grabiami lub miotłą.
Jest to opcja dla leniwych i pragnących szybkiego sukcesu.

Wyobraźmy sobie np. pole o aerale kilku, -nastu, -dziesięciu, -setek hektarów.
Zamiast błąkać się przez dni, miesiące i lata po owym polu, można w dosyć prosty i szybki sposób "zmapować" lub zawęzić obszar zainteresowania.

Potrzebne będą (wiosną, latem, jesienią oraz zimą):
-quad
-dużo paliwa do quada
-płytkie plastikowe sanki
-gps (chyba że ktoś ma dobrą pamięć, to obejdzie się bez)
-patyk z bezprzewodowymi słuchawkami i najlepiej bezprzewodową sondą.

Zapinamy sanki do quada. Na sankach ląduje patyk lub sonda. Słuchawki na uszy, tryb allmetal. Jeździmy, jeździmy i jeździmy.
W głowie lub gpsie tworzymy obszar największej koncentracji sygnałów żelaza na badanym polu.
Odrzucamy wiadome falsy w stylu "rogi pola".
Tworzymy "mapę" pod przyszłe działania.
Potem można użyć quada do działań z magnetycznymi grabiami lub miotłą (o ile pożądane są tylko obiekty niemagnetyczne).

Opcje dla lubiących wysiłek fizyczny:
a) Wiosną, latem, jesienią i zimą - zamiast quada chomąto.
b) Zimą - na "Justynę" czyli narty biegowe lub rakiety (o ile są warunki czyli śnieg).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 15 maja 2020, 17:40 
Specjalista
Specjalista

Maskowanie dobrych celów żelazem lub folią aluminiową może być teraz najwyższym priorytetem w budowie przyszłych detektorów, ponieważ tereny z nieoczyszczonym gruntem ... które były dziesięcioleci przez różne detektory już znacznie zmniejszają szansę na znalezienie dobrego i interesującego sygnału ... Obecna technologia detektora może pomóc w prawidłowym ustawieniu detektora i wyborze odpowiedniego rozmiaru cewki ....

Może pojawić się problem z prawidłową oceną ... jakie uzycz ustawienia nastaw , a także która cewka jest najlepsza do takiej detekcii...

Jednym z bardzo dobrych testów separacji, które uważam za standard w testach, jest test ...Monte Performance Nailboard Test...

Przede wszystkim chcę powiedzieć........, że jest to tak zwany test separacji powierzchni 2D, który bardzo szybko pokaze odpowiedny detektor i cewkę do tego rodzaju detekcii ....

Jeśli detektor uzyska 7 do 8 punktów na 8 punktów w tym standardowym teście, możemy rozpoznać taki detektor jako bardzo dobry detektor do separacji w żelazie ....standartna orgynalna testowana moneta w tym testu jest ... amerikansky Indian head cent... Ale z mojim dalsim testovaniu uzivam tez ruzne typy monet ....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 15 maja 2020, 19:28 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Tak, dziobacze z reguły unikają miejsc ultra zaśmieconych jak ognia. Są to ostatnie bastiony pożądanych przedmiotów metalowych.
Ktoś może powiedzieć: "test 2D? Jak to? Przecież w glebie wszystko jest 3D".

Po co komu 3D? Przecież w 99% są to pola uprawne. Po co komu max. głębokości?
Pola mają przeważnie przewalaną glebę min. 2 razy w sezonie. Wystarczy maksimum reaktywności i separacji.
Uskuteczniać metodę "pozbierać z wierzchu". Na jednym kawałku pola można chodzić latami i czyścić (jeśli warto).

Zaraz ktoś powie: "No ale przecież coraz częściej stosowane są uprawy bez użycia pługu, i co wtedy?"
Wtedy sito :666.

p.s. Te nówki gwoździe ze sklepu zamieniłbym na konkretnie zardzewiałe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 15 maja 2020, 20:44 
Specjalista
Specjalista

.... Na temat gwozdzy...w 2D Testowaniu..

....Pan Monte Berry ...napisał do mnie na temat używania starego gwoździa w teście ... przeciwko nowemu gwoździu ... tyle ... że różnica w testowaniu nie różni się znacząco ... i dlatego wysyła te testy z nowymi gwoździami ... więc są standardowe testy na
całym świecie ..

Gwoździe ... mają amerykańską miarę calową ... i różnią się wagą w porównaniu do europejskich ...

Oczywiście do pełnego przetestowania konieczne jest zastosowanie separacji powierzchni typ 2D, ....a także testu separacji w głębokości typ 3D ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 31 maja 2020, 13:03 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Jeśli już piszemy o testach z gwoździami...

#1. Dla zwiększeniu efektu ferromagnetycznego zastosowałbym jednak gwoździe zardzewiałe.

Chociaż oczywiście wiadomo, że w ziemi nie tylko zardzewiałe gwoździe leżą ale dużo różnych innych śmieci z żelaza, które korodują i zwiększają nieco efekt.

No i oczywiście żelazo nie jest jedynym śmieciem, tak jak pisał EL NINO, że obecnie problemem jest np. folia.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby taki sam test wykonać w otoczeniu innych celów.

#2. Przemiatanie nad celem przesterowuje filtry obojętnie czy analogowe czy cyfrowe. Detektor o mniejszej czułości może taki test przejść lepiej niż bardziej czuły. Lepiej też może wtedy zachować się detektor analogowy z prostymi filtrami.
#3. Test 3D miałby największy sens. Monetę należałoby umieścić np. 10cm 15cm, 20cm, w płaszczyźnie poniżej. Wtedy można by było podyskutować o otrzymanych rezultatach.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 czerwca 2020, 17:36 
Specjalista
Specjalista

Taktyk ...

Zdecydowanie tak ... kute i skorodowane żelazo może dawać inny efekt. Ogólnie rzecz biorąc, można powiedzieć, że obciążenie powierzchniowe w teście gwoździarki ma wartość 29 gramów żelaza ...

Aluminium to kolejny problem tutaj ... nie chodzi tylko o aluminium jako odpad ... ale także o aluminium jako „identyfikator” obiektu w przypadku zastosowania na przykład dyskryminacji selektywnej ...

Tutaj najpierw trzeba bardzo dobrze przemyśleć, w jaki sposób konstruktor detektora rozwiązał ten problem.

w tym przypadku istnieją 2 kierunki rozwiązania ...

Dyskryminacja-separacja .... Typ Amerykański… - w mieszanym sygnale preferuje obiekt o najwyższym ID

Dyskryminacja-separacja Typu Europejskiego ..... w sygnale mieszanym będzie preferować obiekt z niskim ID.

Ten test jest dobrym przykładem takiego mieszanego sygnału..

1.Najpierw zamiatamy cewka nisko nad obiektami i sprawdzamy ID sygnału .....

2.Następnie zaczynamy zamiatać cewka .... również wysoko nad przedmiotami ... i sprawdzamy ID sygnału ... :)

....Wyniki tego testu z pewnością kogoś zaskoczą .. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 czerwca 2020, 20:33 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

EL NINO napisał(a):
Taktyk ...

Dyskryminacja-separacja .... Typ Amerykański… - w mieszanym sygnale preferuje obiekt o najwyższym ID

Dyskryminacja-separacja Typu Europejskiego ..... w sygnale mieszanym będzie preferować obiekt z niskim ID.

Co masz dokładnie na myśli pisząc o tych dwóch trybach, amerykańskim i europejskim?

Myślę, że temat VDI i normalizacji VDI w różnych detektorach jest ciekawy i zasługuje na osobny wątek. Za chwilę będziemy mieć 3 detektory flagowe i warto chyba pokusić się o porównanie. Mamy ML Equinox, White's Spectra i za chwilę Garrett APEX. Wszystkie wykorzystują symultaniczny tryb pracy i stosują identyczną metodę emisji sygnału TX. Z APEX na 100% jeszcze nie wiadomo ale podejrzewam, że też tak będzie

Edit. Ok zakładam nowy wątek, w którym porozmawiamy o detektorach multifrequecy, VDI, filtrach, recovery speed, etc.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 czerwca 2020, 17:40 
Kapral
Kapral

Zgadłem EL NINO najlepszy z tych twoich z maskmaskowaniem będzie g2 . Przydała by mu się regulacja progu żelaza Tak jak jest to w naszym modelu .
https://www.youtube.com/watch?v=jMXwR9N ... ture=share

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 czerwca 2020, 09:35 
Specjalista
Specjalista

Ezelab ..

Teknetics G2 w połączeniu z cewką 13 "Ultimate uzyskuje doskonałe właściwości separacji 2D i 3D .. w połączeniu z faktem, że cewka musi znajdować się co najmniej około 20 cm nad żelazem .. jak napisałem jakiś czas temu - kiedy już jestem pod koniec zimy Znalazłem kilka sygnałów podczas wykrywania na śniegu o długości około 15 cm-20 cm, a ponieważ ziemia była zamarznięta, oznaczyłem te sygnały laskami, a na wiosnę, gdy śnieg już zaczął rosnąć, znalazłem je ponownie z TekneticsvG2 z cewką 13 "Ultimate ..

Wiele z tych celów nie mogłem zobaczyć ponownie, zanim wykryłem cewkę blisko ziemi .... Te sygnały były w stanie śledzić SpectraV3 z cewką 4x6 "Shooter ...

Po pewnym czasie robiłem testy separacji 3D Equinox,,jak odpowiedz na to wideo YT,

https://www.youtube.com/watch?v=NIrZsdW3vPQ

Po prawidłowym ustawieniu Equinox z łatwością zdał taki test ...

Na koniec dodałem do tego testu 3D niektóre inne moje detektory ... i inne cewki ... gdzie ta właściwość Teknetics G2 została ponownie potwierdzona ..... G2 przeszła test 3D tylko z cewką 13" Ultimate, która była co najmniej 17-20 cm wysokości nad żelazem ..

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------.

Teraz ... o moim teście z Dwiema 5-gramowymi srebrnymi monetami, między którymi umieszczona jest aluminiowa Pulltab ... w tym teście chodzi o ... jak detektor ocenia ten mieszany sygnał ...

Spectra V3 i Teknetics G2 były w stanie ocenić taki sygnał jak powyżej srebrnych monet .. jako sygnał o wysokim numerze identyfikacyjnym srebrnej monety .... kiedy cewka była zamiatana nisko, a także na wysokośći 20-25 cm ...

Equinox był w stanie ocenić sygnał nad monetami o ID do 5-6..,7.. centymetrów nad celami jako sygnał o wyższym ID podobny do ID srebrnych monet ID 20-27 ..... ale jeśli cewka była już więcej niż 7 cm ....nad celami, detektor zaczął przejmować ... niski sygnał ID na aluminium * Licznik z ID 13 ....

Jedynym wyjątkiem jest użycie częstotliwości Equinox 1F -5 Khz .. przy tym ustawieniu Equinox zaczyna również preferować wysoce przewodzący sygnał srebrnych monet.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Teknetic i Spectra są przedstawicielami amerykańskiego stylu wykrywania - z tendencją do prawidłowej identyfikacji srebrnych monet o wysokiej przewodności wśród złomu aluminiowego ....

Equinox jest reprezentantem europejskiego stylu wykrywania ... z tak mieszanym sygnałem ... aby preferować jako sygnał danych dla celów o niskim przewodnictwie z takym nizkym 13 ID ... nawet w przypadku0.4-0.5 gram...aluminiowego Pulltab,..jak... jest umieszczony między 10 gram ... srebra ... :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 czerwca 2020, 18:00 
Kapral
Kapral

Ja latam f19/g2+ pod Alpami i tu jest na tym terenie popularny, dobrze ciągnie solidki przez kamienie tu nie ma takiej ziemi jak Polsce tylko skała i kamień plus czerwona ziemia.
A sprawdzał może ktoś chińska kupię zwykłego g2 jak to działa.
Na Aledrogi można kupić to za 700zl
https://www.youtube.com/watch?v=VP2EuKi ... ture=share
EL Nino g2+ działa dużo lepiej w zelazie bo ma dodane inne filtry i można przesuwać punkt detekcji żelaza . Nie spotkałem tego w innych wykrywaczach

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]