Teraz jest środa, 1 lipca 2026, 12:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 maja 2003, 22:39 
Szeregowy
Szeregowy

Witam wszystkim <BR>nosze się zamiarem kupna tego sprzętu i ma parę pytań <BR>1.jakie jest jego zasięg prosił bym o opisy z "życia" a nie opisy producenta <BR>2. czy rzeczywiście bardzo łatwo się rozstraja np.przez uderzenie <BR>3.jakie ma wady i jakie zalety? <BR>4.może jakieś rady jak nim się obsługiwać żeby "dobrze działał" <BR>pozdrawiam wszystkich

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 czerwca 2003, 08:00 
Szeregowy
Szeregowy

witam <BR>naprawdę nikt mi nic nie powie na temat TM 808 przecież trochę ludzi z tym chodzi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 czerwca 2003, 21:42 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Dobry gdy che sie szukac czegos duzego - rure o srednicy 50cm zlapie spokojnie z 1 metra. Zwykly wykrywacz tez, ale TM 808 nie zareaguje na drobiazgi na powierzchni. To jest opis z życia. <BR> <BR>Jest wrazliwy na uderzenia, ale mniej niz inne two-boxy. <BR> <BR>Wada- cena. Zalety jw. <BR> <BR>Jak go kupisz, to zapytaj o sposob uzytkowania - może wcale nie bedziesz maial z nim problemu... <BR> <BR>powodzenia, <BR> <BR>proscan <BR> <BR>

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lutego 2005, 15:36 
"Spammerus maximus"

Odświeżam wątek ponieważ chciałem zapytać użytkowników o stopień skomplikowania obsługi tego wykrywacza.
Chcę go używać od czasu do czasu (raz na dwa, trzy miesiące) i zastanawiam się czy nie będzie mi sprawiał problemów w obsłudze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lutego 2005, 20:26 
Moderator
Moderator

Wspieram Hansa w pytaniu :) Właśnie kupiłem TM808 i gdyby ktoś z uzytkowników tego sprzętu zechciał napisać coś o szczegółach/kruczkach obsługi, byłbym wdzięczny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 marca 2005, 20:07 
Podporucznik
Podporucznik

Używam TM808 od jakis 5 lat wiec moge co nieco o nim powiedzieć:

1. Zasięg - producent podaje 6m dla przedmiotu wielkości samochodu, niestety takiej dziury nigdy nie wykopałem. Najgłębszą zmieżoną dziurę jaką wywalilismy w 4 osoby za sygnałem miała 2m od poziomu gruntu do powierzchni przedmiotu i były to 2 niemieckie bomby SD50 które po wojnie chłopi wrzucili do rozebranej ziemianki i zarównali. Bomba ma długość 1,2m i średnice 20cm (jest na zdjeciu w kolekcjach).
Największy sygnał (do dzisiaj nieodkopany) to jakis duży pojazd spoczywajacy przy rzece, wykrywacz podniesiony na wysokość 2m wykracza sygnałem poza skale a pierwsze płyty pancerne leżą na 1,5m wiec podawane 6m jest jak najbardziej możliwe. Hełm bez problemu pokazuje na 1,2m w gruncie.

2. Wzbudzanie się - fakt każde zahaczenie o gałązke lub kopnięcie w antenę rozstraja sprzęt ale wciskamy tylko reset i działa ok, niestety wbicie się z nim w krzaki jest niemożliwe :-(

3. Bardzo dobrze działa funkcja odcinania zakłuceń jeżeli chodzimy blisko lini wysokiego napięcia

4. Sprzęt jest lekki i na otwartym terenie w trybie AUTO (RUCH) umożliwia szybkie przeszukiwanie dużych obszarów,

5. Spore fanty karabin, panzerfaust, hełm, dużo łatwiej namierzyć bo jeszcze do niego nie dojdziesz jak już sprzęt to łapie

6. Jeżeli wejdziesz na gniazdo MG zasypane łuskami sygnał będzie taki jakbyś wlazł na czołg (ale tylko pozornie) z czasem można się nauczyć rozróżniać rozsypane łuski od konkretów

7. Najmniejszy pojedynczy przedmiot jaki znalazłem do sprawnościową odznakę NSDAP leżała w ściółce.

8. Bardzo dobrze jeżeli macie kogoś z normalnym wykrywaczem czasami to bardzo ułatwia ustalenie kierunku kopania po zrobieniu wstępnego wykopu.

9. Jeżeli kupiłeś TM808 to błąd ortograficzny!!! wyrzuć saperkę i kup sztychówke bo innaczej sie zajebiesz

Jezeli sa jakies pytania to piszcie

Glassmine

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 marca 2005, 22:11 
Moderator
Moderator

ja też się bawię 2-boxem i całkowicie sie zgadzam z tym co napisał Glassmine :D
Od siebie dopiszę tylko, ze trzeba mieć bardzo dużo samozaparcia i silnej woli żeby kopać w srodku lata od 5 do 10-15 dziur od 50cm do 1,5metra w których na 80% znajdują się śmieci typu blachy od konserw, piecyki okopowe i inne wynalazki.
Nie polecam samodzielnych wypraw. Two-box to zabawka na co najmniej dwie osoby. Ja najcześciej kopie z kumplem. Jeden szuka 2boxem, drugi nosi szpadel i HS-a. Moim zadniem to najbardziej optymalne rozwiazanie.
Pozdrawiam, mab1978.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 marca 2005, 22:20 
Porucznik
Porucznik

Kiedyś też szykowałem się na TM808, ale zostałem skutecznie odstraszony :cry:
Czy zakup takiego sprzętu naprawdę się opłaca???

Pytanie do posiadaczy czegoś takiego - co trafiliście czymś takim, albo inaczej - jak bardzo zmieniła się wasza efektywność poszukiwań po zmianie sprzętu?

PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 marca 2005, 22:28 
Moderator
Moderator

Ja i moi znajomi uzywamy Two-boxa na sprawdzanie konkretnych namiarów. Na szwendanie się po lesie nadaje się średnio... nieporęczny, nie da się połazic w krzakach, jesli ma się przy sobie coś metalowego (szpadel fiskarsa, stelaż w plecaku, włączony tel. komórkowy) to bardzo często się wzbudza i zaczyna wariować.
Pozdawiam, mab1978.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 marca 2005, 17:59 
Moderator
Moderator

A powiedzcie, na jak długo starczają baterie? Bo o ile kojarzę to są tam R14.
I drugie pytanko: ten sprzęt chyba nie ma dyskryminacji? Czy trafiliście jakieś ładne przedmioty z metali kolorowych?
Swego czasu też nosiłem się z kupnem, ale chwilowo brak gotówki mnie powstrzymuje :(
Mam zamiar przeszukać pewne XVIII-wieczne pobojowisko (kule armatnie, broń biała i palna). Chyba powinien się do tego celu nadawać??? Magnetometrem co nieco już tam znaleziono ;) Teren jest na szczęście mało zaśmiecony (bo to las).
Jak rozumuję, chodząc z tym wykrywaczem nie trzeba "machać sondą". Jak szeroki pas ziemi można w miarę dokładnie przeszukać za jednym przejściem?

Dzięki i pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 marca 2005, 10:26 
"Spammerus maximus"

NO to znowu odświerzam i dodaję pytanie.
Trudno się nauczyć obsługi tego sprzętu??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 kwietnia 2006, 15:36 
Podporucznik
Podporucznik

Co prawda po roku ale odpowiadam, NIE, NIE JEST TRUDNO SIE GO NAUCZYC OBSLUGIWAC :-D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 kwietnia 2006, 16:23 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Glassmine - nie w ten sposób.. Nikt się w tym momencie nie pyta.. Jeśli chcesz pogadać o TM808, to załóż nowy wątek :666

Pozdrawiam

VW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 lutego 2007, 15:39 
Kapral
Kapral

Kilka slow o wykrywaczu TM 808.

viewtopic.php?t=38954

Prosze kierowac tam swoje uwagi na temat w/w wykrywacza. Szczegolnie pożądane są opinie urzytkowników, a także wszystko na temat, czego nie znajdzie sie w instrukcji, specyfikacji, w info na stronie producenta... itd.

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji. Pytania i odpowiedzi mile widziane. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: TM 808
PostNapisane: czwartek, 1 marca 2007, 01:43 
Klucznik z Klucz

Witam
No juz chodze ze 12 lat na TM-ach.To jest sprzet do konkretnego namierzenia celu.Chodzenie tak sobie po neutralnym lesie jest nudne.Ale jak jest grubsza rzecz to on wie.Na 10 karabinow na 2 m głębokości to będzie sygnal idąc z jednej i drugiej strony ze 4 m.Ustawienia fabryczne sa dobre,zbytnie podkrecenie moze dac dramatyczny spadek zasiegu.Chodzi się na wyprostowanej sylwetce i na prostej rece,przyginanie przedniej sondy do ziemi tylko zwieksza wykrywanie małych śmieci.Jeszce mi sie nie zdarzylo aby nie znalazl skrzynki nawet na mocno zasmieconym podworku.O ile jest zakopana.Powstawanie zbyt mocnych sygnałów przy potrąceniu o gałęzie moze być spowodowane zasniedzeniem takich styków dipola w rurze.Trzeba odetkac plastikowy korek na końcu anteny,odkręcić 2 wkręty inbusowe(klucz calowy),przeszlifować końcówki dipola i przykrecić.Bardzo poprawia dzialanie.O 6 m zasiegu to w bajkach,ale nie jest żle.Teraz chodzę z TF 900 ,ma trochę starszą elektronikę,ale jest bardziej stabilny,można chodzić na automacie bez straty zasiegu.
Trzeba miec cos do monet,TM-a i PI i to jest dopiero optimum.
Stan

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]