Teraz jest czwartek, 2 lipca 2026, 14:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Whites TM808
PostNapisane: niedziela, 18 lutego 2007, 17:53 
Kapral
Kapral

Witam.

Jestem nowy na forum, choc w sumie szukam od dawna i chicałem podzielic sie opinia uzytkownika wykrywacza Whites TM808.

Od roku przesiadlem sie na wlasnie ten wykrywacz, tj TM808.

Moje opinie (postaram sie byc obiektywny):
- niezbyt poreczny, dobrze sprawdza sie na polanach, polach i niezbyt gestym lesie,
- troche ciezki, po kilku godzinach "czuc" ze sie ma ramię i bark.
Co do zasiegow: lubi duze i ciezkie przedmioty, a takze te o duzej powiezchni.
Luski od mauserka polozonej na glebie nie widzi wcale, natomiast zgnieciony kanister mozna (zaleznie od gleby) wykryc z glebokosci nawet 1,5 metra.
Wykrywacz lubi stal, gorszy jest w przypadku kolorowych metali. Czuly na rdze - bardzo chetnie pokazuje nawet rude metalu.
Wykrywacz jest naprawde czylu - gdy szukam musze sie pozbywac wszystkiego co metalowe, tj tel komorkowy, portwel, kluczyki itp - wszystko musi powedrowac do plecaka, bo inaczej powoduje zaklucenia.

Sam TM808 do poszukiwan nie wystarczy - zawsze szukamy jeszcze z drugim wykrywaczem (do malych przedmiotow).

Wykrywacz jest nieco dziwny i wymaga przyzwyczajenia sie do jego obslugi.
Batereie zjada powoli (4xR14) - gdy sa dobrej jakosci wystarczaja na okolo pol sezonu (duza czestotliwosc wyjazdow).

To chyba na razie tyle z moich opinii

Gdyby ktos szukal informacji, opinii itp, prosze smialo pytac, postaram sie odpowiedziec na nie w sposob w miare obiektywny.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 lutego 2007, 22:26 
Kapral
Kapral

W zwiazku z kilkoma pytaniami:
Kupujac TMa (lub "cos w tym stylu") trzeba sie liczyc z tym, ze bedzie potrzebna (a nawet niezbedna) druga osoba do poszukiwan.
Zawsze szukam w 2 osoby i TM; lub szukamy na 2 wykrywacze - TM i bardziej klasyczny wykrywacz do mniejszych rzeczy.
A czemu? Druga osoba musi!!! nosic łopatę, a czesto takze plecak (gdy sie juz cos uzbiera), gdyz kazdy wiekszy zbior metalu (zwłaszcza stalowego) wokol wykrywacza (w odleglosci 1m - 1,5m) powoduje zaklucenia.
Metalowe rzeczy z kieszeni spodni (portwel, komorka, kluczyki itp.) tez musiały powedrowac do plecaka, a nawet metalową klamrę paska musiałem zamienic na plastikową, poniewaz jej bliskosc do przedniej anteny powodowala dziwne sygnalki (raz myslalem juz, ze znalazlem czołg).

Wykrywacz posiada tez mozliwosc poszukiwania w trybie "cave" (ang. jaskinia). Tryb ten służy do poszukiwania wolnych przestrzeni w ziemi - od razu mowie, iz jest trudny w obsłudze i wymaga cierpliwosci oraz nauki/treningu (zresztą jak cały wykrywacz).

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 lutego 2007, 19:37 
Szeregowy
Szeregowy

To typowy wykrywacz do gleboko zakopanych duzych przedmiotow, takich jak skrzynie, ew. karabiny, wiec nie ma sie co dziwic ze nie reaguje na luske. Jak kupowales go nie byles tego swiadomy? :que :sciana

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 lutego 2007, 23:35 
Kapral
Kapral

Witam.
Szanowny kolego zukowski.
W tym poście dzielę sie opinią użytkownika tegoż wykrywacza, tj. staram się opisywać rzeczy, wrażenia, obserwacje itd. z posługiwania się nim, a przy okazji staram się powiedziec coś, czego nie przeczyta się w instrukcji obsługi, stronie producenta czy specyfikacji, bo po prostu tam tego nie ma!

A swoja drogą wiedziałem że wykrywacz jest do wiekszych rzeczy i dlatego go kupiłem. Wykrywaczem do mniejszych rownież dusponuję.

A glową w mur? :1 Skoro tak lubisz :P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: TM808
PostNapisane: niedziela, 25 lutego 2007, 11:40 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

WITAM szanowne grono ja też jestem użytkownikiem TM808 gdzieś od roku .Powiem tak na początku było bardzo ciężko ponieważ zachaczenie anteną o jakieś kszaczki powodowało zakłócenia i wykrywka zaczynała sygnalizować metal :-) poza tym miałem luzy na antenach i to też jest mały mankament ale opanowałem to dzięki temy nie ma luzów ale wykrywka się nie rozkłada:-( ale chodzi przede wszystkim o to żeby był dobry w poszukiwaniach a nie w transportowaniu go na wykopy minus TUNINGU jest taki "a wy szukacie niewypałów":-)no i pozamiatane szczególnie przy rutynowej kontroli Panów od łapania pijanych rowerzystów.Co do wykopów jest extra trzeba mieć tak jak powyżej wymieniono :kolegę do noszenia szpadelka,złomu,kluczy,wody:-)i jedzonka,oraz drugą mniejszą wykrywkę do lepszego namierzania celu ,później trochę siły do rycia gleby pod koniec dnia ma się ochotę spać w wykopie POZDRAWIAM i zachęcam do kupna tego modelu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 lutego 2007, 17:22 
Moderator
Moderator

A powiedzcie mi (bo też planuję kupić ten model):

- jak szeroki pas ziemi można przeszukać za jednym przejściem? Tyle tylko co szerokość cewki, czy może łapie też "na boki"?

- jaką NAJMNIEJSZĄ rzecz udało sie Wam znaleźć? (chodzi mi o powierzchnię w cm2)

- czy jest prądożerny?

Dzięki i pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Whites TM808
PostNapisane: niedziela, 25 lutego 2007, 18:33 
Kapral
Kapral

Witam.

Tygrysek Sw napisał(a):
Batereie zjada powoli (4xR14) - gdy sa dobrej jakosci wystarczaja na okolo pol sezonu (duza czestotliwosc wyjazdow).

Pas ziemi, jaki sie przeszukuje jest nieco wiekszy niz szerokosc anteny (ale nie przekracza 1,2 metra).

Najmniejsza rzecz, jaka znalazlem? 2 lub 3 łuski do mausera (stalowe) obok siebie. Byly plytko, 15-20 cm w ziemi.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]