Teraz jest sobota, 27 czerwca 2026, 09:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kiedy nowa ultra ? czy lepszy Whites 6000DI PRO SL ??
PostNapisane: sobota, 12 maja 2007, 17:21 
Podporucznik
Podporucznik

Dość długo mnie tu nie było więc może na początku: Witam :)

Jestem w chwili kupna piszczałki i nie wiem czy zdecydować się na whites`a czy czekać na ultre :/
Może doradzicie ? Wiadomo coś o nowej ultrze ? To już chyba bardziej pytanie do Rutusa ;)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 maja 2007, 18:55 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Bez jaj ,co za porównanie.Chociaż by nie wiem jaka wyszła nowa Ultra to nie będzie to Whites 6000.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 maja 2007, 20:28 
Podporucznik
Podporucznik

No może powinienem wyjaśnić ;) Whites`a jeśli bym kupował to poprzez drogę morską wiadomo skąd. Dopóki jej nie dostanę (czyli ok 2 mies), chciałem pośmigać z czymś na ten czas. Czytałem gdzieś że U3 miała wejść z początkiem kwietnia czy maja :drap No ale zupełnie nic z info o niej.Co się zmieniło jak z zasięgiem ... Także chyba jednak sezon zacznę tylko z whites`em :/ No ale mimo to wciąż czekam o info o polskiej nowości :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2007, 22:57 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

czys ty oszalal.....caly ten kwiat polskiej mysli technicznej wykrywaczy....nie ma startu do whitesa!!!!
przesylka priorytetowa,lotnicza,ubezpieczona kosztuje z usa 40$ !!!!!!!!! tylko i za 7 dni paczka jest u ciebie w domu,no chyba ze polska izba celna sie nia zainteresuje to jeszcze kilka dni trzeba bedzie poczekac.... zas co sie tyczy oplat to w katalogach celniczych nie ma takiej pozycji jak metal detector.... jest tylko aparatura pomiarowa jak roznego rodzaju mierniki i wilgotnosciomierze...ktora to jest zwolniona z vatu !!!!!!!!! a jedynie clo pozostaje naliczane od kwoty ubezpieczenia,badz od kwoty podanej na deklaracji ............ wiec jak wszyscy wiemy,oplaca sie !!!!!!!!!!!!!!!
pozdr :1 :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2007, 23:10 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Czesc Jak zalatwiacie sprawe sprowadzenia wykrywki zza oceanu??? Ceny sa faktycznie duzo nizsze
Pozdrawiam M.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2007, 23:29 
Kapitan
Kapitan

Może zabrzmi to jak bluźnierstwo, ale jestem świeżo po testach różnych wykrywek. Badaliśmy wyłącznie zasięg, ale nie dyskryminację, ergonomię, itd. Otóż Whites model 6000/Di PRO SL wypadł w trybie dynamicznym bardzo blado, co było dla nas sporym zaskoczeniem! Zasięgi znacząco gorsze od Rutusa First Plus i trzech model Tesoro. Dla kontrastu, ten sam Whites osiągnął najlepsze wyniki w trybie statycznym, zwłaszcza dla kolorków większych niż 1gr. Whites 6000/Di PRO SL okazał się skrajnością - słabiutki w dynamiku (testowaliśmy różne ustawienia), natomiast bardzo mocny w statyku. Różnica w zasięgach pomiędzy oboma trybami była niemal dwukrotna. Po takim teście nie wybrałbym tego Whitesa jako "moneciaka". Przyznam, że nadal jestem mocno zaskoczony.

M.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2007, 00:00 
Podpułkownik
Podpułkownik

Wnioskując z twojego profilu, jednym z tych 3 modeli tesoro była cibola :que Miałem kawał czasu 5900di pro sl i jakis miesiąc cibole, i nikt mi nie wmowi że cibola jest lepsza na monety od analogowego whitesa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2007, 00:02 
Podporucznik
Podporucznik

Witam,

no przyznam ,że zaskoczył mnie wynik twojego testu ... o trybie statyczny nie ma co pisac bo chodzą już legendy co do zasięgów tego sprzętu ale ze dynamik taki słaby ...? może lekko "trzaśnięty" jest i w tym trybie cos się krzaczy...

pozdr.warwick

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2007, 00:59 
Kapitan
Kapitan

Michał R, oto wyniki porównawcze Ciboli i W6000/Di PRO SL - 3 kategorie, w każdej "od najgorszego do najlepszego".

1 grosz współczesny:
3. W6000, najlepszy osiągnięty wynik w dynamiku - 12 cm
2. Cibola, czułość 10, próg słyszalny - 19 cm
2. W6000, najlepszy osiągnięty wynik w statyku, all-metal - 19 cm
1. Cibola, czułość max, próg max - 23 cm

Guzik niemiecki alu 21mm:
4. W6000, najlepszy osiągnięty wynik w dynamiku - 15 cm
3. Cibola, czułość 10, próg słyszalny - 19 cm
2. Cibola, czułość max, próg max - 27 cm
1. W6000, najlepszy osiągnięty wynik w statyku, all-metal - 32 cm

Łuska mosiężna Mauser 8x57:
4. W6000, najlepszy osiągnięty wynik w dynamiku - 18 cm
3. Cibola, czułość 10, próg słyszalny - 24 cm
2. Cibola, czułość max, próg max - 28 cm
1. W6000, najlepszy osiągnięty wynik w statyku, all-metal - 30 cm

Nic nikomu nie wmawiam, testowaliśmy dzisiaj 5 wykrywaczy. W naszym air-teście, w tych samych warunkach, wyszły takie właśnie wyniki. Prosiliśmy użytkownika Whitesa, aby ustawił go optymalnie, tak by zmaksymalizować zasięg. Jest bardzo dobry w trybie statycznym dla poszukiwania większych przedmiotów kolorowych, lepszy od Ciboli. Ale jednocześnie znacząco słabszy od niej w poszukiwaniu w trybie dynamicznym. Tak wyszło dla testowanych egzemplarzy.

M.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2007, 09:38 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam!

Mozecie mi wierzyć ,że wyniki dla W6000 są niemiarodajne. Albo wykrywacz był skopany ,albo źle ustawiony ,albo test źle przeprowadzony.
Piszę to nie na podstawie "przekonań i moich przeczuć" jak wiele osób na forum, tylko znam zasięgi tego wykrywacza z autopsji.
pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2007, 09:40 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

PS' jest jeszcze kwestia zastosowanych w tym wykrywaczu filtrów - które w cieżkim ,mocno zmineralizowanym gruncie dopiero pokazują ......
pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2007, 10:24 
Kapitan
Kapitan

RUTUS napisał(a):
Albo wykrywacz był skopany

Bardzo możliwe, nie było innego egzemplarza do porównania. Użytkownik dotąd nie zgłaszał zastrzeżeń.
Cytuj:
albo źle ustawiony

Też trochę możliwe, aczkolwiek jego użytkownik niejedno nim już znalazł i do niedoświadczonych nie należy.
Cytuj:
albo test źle przeprowadzony

Identycznie dla wszystkich testowanych wykrywaczy i tylko ten Whites odbiegał od reszty. Co nas mocno zdziwiło.

Tyle się mówi o testach dealerów, że oszukane, itp. No to zebrało się paru kolesi/koleżanek ze swoimi sprzętami i na koniec wykopków pobawiliśmy się linijką. Whites dołączył jako ostatni i wszyscy spodziewali się, że linijka będzia dla niego za krótka. Test miał przede wszystkim na celu porównanie między sobą wykrywaczy Tesoro (Cibola, BandidoII uMax, Conquistador uMax) w różnych kombinacjach ustawień. Dla porównania z nimi użyto też RF+ i W6000. W wielkim skrócie: Najlepszy był Whites w statyku (poza testem 1 grosza), w dynamice najlepsza Cibola, chociaż do wyniku deklarowanego przez dystrybutora zabrakło jej 4 cm (23 zamiast 27 przy max nastawach, 1 gr).

M.

P.S. Rutus First Plus także wypadł lepiej od W6000 na dynamiku w tym teście :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2007, 10:24 
Weteran
Weteran

anRO napisał(a):
Bez jaj ,co za porównanie.Chociaż by nie wiem jaka wyszła nowa Ultra to nie będzie to Whites 6000.

Jasne , że nie będzie, bo nazwa Whites 6000 jest zastrzeżona tylko dla wykrywacza Whites 6000

A tak w ogóle to pewnie już porównywałeś te wykrywacze?, Znasz na przykład cenę nowego Rutusa ?

Warto przypomnieć, że o zakupie wykrywacza nie decydują tylko "legendarne zasięgi", ale i wiele innych rzeczy, więc jeśli masz tylko jedynie słuszne zdanie na ten temat nie poparte argumentami - zachowaj je dla siebie. Bo z natury rzeczy, wypowiedzi w ortodoksyjnym tonie nie służą sprawie. Zamiast zachęcić do Whitsa, mogłeś nieświadomie wywołać przeciwny efekt.

Nie tylko ja, ale pewnie kilka osób chętnie zapozna się z taką argumentacją.

pzdr 111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2007, 10:32 
Weteran
Weteran

pablo11 napisał(a):
czys ty oszalal.....caly ten kwiat polskiej mysli technicznej wykrywaczy....nie ma startu do whitesa!!!!
przesylka priorytetowa,lotnicza,ubezpieczona kosztuje z usa 40$ !!!!!!!!! tylko i za 7 dni paczka jest u ciebie w domu,no chyba ze polska izba celna sie nia zainteresuje to jeszcze kilka dni trzeba bedzie poczekac.... zas co sie tyczy oplat to w katalogach celniczych nie ma takiej pozycji jak metal detector.... jest tylko aparatura pomiarowa jak roznego rodzaju mierniki i wilgotnosciomierze...ktora to jest zwolniona z vatu !!!!!!!!! a jedynie clo pozostaje naliczane od kwoty ubezpieczenia,badz od kwoty podanej na deklaracji ............ wiec jak wszyscy wiemy,oplaca sie !!!!!!!!!!!!!!!
pozdr :1 :1 :1

No to się możesz mocno zdziwić z tym niepłaceniem Vat-u,
Napisz też dla jakiej przesyłki (o jakiej wadze) podajesz ww. cennik i na jaką sumę jest ubezpieczenie, dla pełnej informacji.
Jeśli wiesz ile kosztuje przesłanie pieniędzy na zagraniczne konto np. w USA byłbym wdzięczny za szczegóły.

Drogą morską przesyłka może nawet podróżować 3-4 miesiące.

Najlepszym sposobem importu jest przywiezienie go przez zaprzyjaźnioną osobę

pzdr 111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2007, 10:35 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Test dla Ciboli jest i tak mocno zaniżony; na nowym egzemplarzu przy superstrojeniu (bez słuchawek) uzyskiwłem do 27 cm na 1 grosz, w mieszkaniu, gdzie nie da się ustawić czułości na maksimum i musiała być trochę zmniejszona. Jak otrzymam nową dostawę Ciboli za jakieś 2 tygodnie to przetestuję ponownie i zapraszam każdego chętnego na świadka.
Co do wszelkich 6000 to są one bardzo podatne na rozstrojanie i odchodzenie od parametrów. Miałem egzemplarz, który przy +2°C zupełnie głupiał. Przyczyniają się do tego niektóre "naprawy" i przymusowe wymienianie "kabli".

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]