Ostatnio kupowałem na ebay TM808 i miałem niespodziankę!
Otóż Saper3791 zapomniałeś dopisać, że od zadeklarowanej wartości przesyłki (ubezpieczenia) Urząd Celny pobiera 3,7% cła, sumuje cło i zadeklarowaną wartość przesyłki i dopiero od tej sumy nalicza 22% VAT. Kwota podatków, opłat pocztowych i cła jaką trzeba zapłacić przy zakupie wykrywacza na poziomie 400 USD może przekroczyć nawet 500 zł.
Od chwili wejścia Polski do Unii Urząd Celny jest bardzo "ostry” i nawet jeżeli nie ma zadeklarowanej wartości przesyłki (podarunek, przedmiot używany, zakup z
www.ebay.com) to sami szacują jego wartość i jeżeli wartość samej zawartosci PRZESYŁKI przekracza 55 USD (45EURO) to z reguły naliczają opłaty tak jak opisałem.
Czasami, więc opłaca się kupować nie w USA ale na aukcjach unijnych (Niemcy, Anglia, Francja) wtedy nie ma naliczeń VAT i cła a koszty pocztowe są zdecydowanie niższe!
Lekarstwem na te utrudnienia są przesyłki morskie, które praktycznie nie są clone i VAT-owane, są też najtańsze ze wszystkich rodzajów przesyłek ale za to nie mają ubezpieczenia a podróż z USA do Polski zajmuje 8-12 tygodni!