Teraz jest sobota, 27 czerwca 2026, 14:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Rutus First pytania
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2007, 16:36 
Podporucznik
Podporucznik

Witam.
Od niedawna jestem posiadaczem tego kultowego wykrywacza, jakim jest rutus first.
Kupiłem od kolego z forum, wersja na 4 baterie, z,, pustą" w środku cewką, i z czterema pokrętłami.
Jako iż jest to mój pierwszy Rutus, a tego jeszcze do końca rozgryźć nie zdążyłem, mam kilka pytań.
Pierwsze dotyczy piszczenia na różne metale.
Bo kurcze sam już nie wiem.
Czy Rutus first piszczy jednakowo na metale kolorowe jak i żelazo ?
I jeszcze jedno o dyskryminacje.
Szukając rutusem powiedzmy trafiam na sygnał, na pierwszej kresce dyskryminacji, przekręcam na ostatnią, a wykrywacz wciąż piszczy, tylko że trochę ciszej.
Na głębokości 15-20 cm wykopuje kawał metalowego złomu o wymiarach 2cm/ 4,5cm / 8cm
Czy więc na ostatniej kresce dyskryminacji powinno wyłapać coś takiego ?
Czy w przypadku tego wykrywacza, da sie rozróżnić po głośności sygnału wielkość/ głębokość przedmiotu?
Zdarza się również że jest sygnał, wykopie dołek a wykrywacz milczy, po przeszukaniu wykrywką ziemi słychać sygnał, namierzam pin-pointem ładnie i w ogóle, a później po dokładnym przeczesaniu ziemi nie znajduje nic.
Jak najlepiej ustawić wykrywacz na militaria, żeby odrzucał kapsle, gwoździ, śrubki, małe blaszki, i inne pierdółki a wykrywał militaria ?
Baterie chyba nie mają wpływu na zasięg wykrywacza ;)
Pozdrawiam, i z góry dzięki za odpowiedź

Ostatnio edytowano sobota, 19 maja 2007, 14:35 przez BurstShot, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Rutus First pytania
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2007, 17:26 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

BurstShot napisał(a):
Czy Rutus first piszczy jednakowo na metale kolorowe jak i żelazo ?

Zgadza sie.

BurstShot napisał(a):
Szukając rutusem powiedzmy trafiam na sygnał, na pierwszej kresce dyskryminacji, przekręcam na ostatnią, a wykrywacz wciąż piszczy, tylko że trochę ciszej.

Co sie dziwic? Na ostatniej krescie sie nie szuka, zreszta na pierwszej tez (plecy beda cie boooolec :D)

BurstShot napisał(a):
Na głębokości 15-20 cm wykopuje kawał metalowego złomu o wymiarach 2cm/ 4,5cm / 8cm
Czy więc na ostatniej kresce dyskryminacji powinno wyłapać coś takiego ?

Oh, wszystko zalezy od tego, jaki to metal. Wykrywacz nawet na ostatnim poziomie dyskrym. nie powinien odrzucac np. miedzi- aczkolwiek sygnal tak, bedzie cichy. (Przypominam ze, na ostatniej krescie sie nie szuka)

BurstShot napisał(a):
Czy w przypadku tego wykrywacza, da sie rozróżnić po głośności sygnału wielkość/ głębokość przedmiotu?/

Wielkosc zawsze da sie rozroznic, niezaleznie od wykrywacza. NIe jest to pojedynczy "pik" tylko seria "pikow" w przypadku wykrywacza dynamicznego, jakim jest Rutus. Tu najlepiej sprawdza sie pinpoint. Przejezdzamy metoda "na krzyz" nad obiektem, i juz znamy jego wielkosc. Staraj sie kopac tylko czyste sygnaly- glosne, i zarazem takie, nad ktorymi kiedy przejedziemy sonda w lewo i w prawo wykrywacz da znac. Kiedy wykrywacz daje "pik" tylko przy przejezdzaniu nad sygnalem w jedna strone, nie jest wart uwagi.

BurstShot napisał(a):
Zdarza się również że jest sygnał, wykopie dołek a wykrywacz milczy, po przeszukaniu wykrywką ziemi słychać sygnał, namierzam pin-pointem ładnie i w ogóle, a później po dokładnym przeczesaniu ziemi nie znajduje nic.

Najprawdopodbniej chodzi tu o zle ustawienie gruntu. Po wlaczeniu wykrywacza w terenie, podnies szybko wykrywacz od ziemi (sonda przy glebie) ku gorze . Jesli da sygnal, znaczy ze musimy podkrecic w prawo potencjometr z podpisem "ground". Powtarzamy czynnosc, az do nie uzyskania sygnalu. Wtedy wykrywacz jest dostrojony do gruntu, i nie bedzie falszywych sygnalow.

BurstShot napisał(a):
Jak najlepiej ustawić wykrywacz na militaria, żeby odrzucał kapsle, gwoździ, śrubki, małe blaszki, i inne pierdółki a wykrywał militaria ?

Ja osobiscie militari nie szukam, chociaz sam od tego zaczynalem. Potem z tego "wyroslem", i interesuje mnei raczej tylko drobnica.
Przedewszystkim zawsze pamietaj o noszeniu sluchawek. Wykrywacz ma cichy glosnik, i przy chodzeniu w lesie po lisciach sygnalow sie nie slyszy- a to wielka szkoda. NIe pamietam dokladnie jakie ustawienia na militarke sa najlepsze, aczkolwiek na obudownie elektroniki wyraznie jest napisane, zeby ustawiac dyskriminacje od 1-3. Ale i wtedy lapalem smieci.

Najrozsadzniejsze ustawienia powinny byc takie:

Glosnosc-max (zawsze, niezaleznie od typu poszukiwan)
Czulosc-max (zawsze, niezalenie od typu poszukiwan)
Dyskriminacja- Mysle, ze odpowiednia bedzie pozycja 5 (detektor powinien dyskriminowac male, bezksztaltne "kulki" zelaza [bardzo denerwujace], i lapac wieksze rzeczy.
Gleba- wszystko zalezy do terenu, jak napisalem wyzej. Z tym musisz sobie sam poradzic.

Zas, jesli szukasz w lesie lub na polu wylacznie drobnicy (do drobnicy naleza takze militaria kolorowe):

Glosnosc-max
Czulosc-max
Dyskriminacja- 9 (robilem testy, tu wypada najlepiej- wykrywacz bedzie lapal zelaazo, ale bedzie dawal "lamany sygnal", a nie czysty, jak w przypadku np. metalu kolorowego.
Gleba- jak wyzej

BurstShot napisał(a):
Baterie chyba nie mają wpływu na zasięg wykrywacza ;)

Nie, raczej nie maja. Ale nie polecam uzywac baterii jakis nieznanych firm (moga sie wylac). Ja mam duracell alkaiczne od poczatku swojej kariery, i zawsze daja 4 sygnaly przy uruchomieniu wykrywki.

BurstShot napisał(a):
Pozdrawiam, i z góry dzięki za odpowiedź

Dziekuje za pozdrowienia i- alez prosze :)))

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2007, 20:04 
Podpułkownik
Podpułkownik

Ja chodziłem zawsze na : głośność max, czułość przed ostatnia kreska, dyskryminacja piata kreska i był ok. Nie zgadzam sie z tobą igomas żeby kopać tylko wtedy gdy first piszczy zawsze - moje najciekawsze fanty wykopałem właśnie wtedy gdy nie miałem wyraźnego sygnału robiąc krzyż pinpointem. Kupując ten wykrywacz ludzie mi wmawiali że niby da się odróżnić z jakiego metalu przedmiot jest wykonany, jak już mój poprzednik napisał, g.... prawda. 2 tyg. temu first mi się spieprzył, służył mi zaledwie pół roku. Przeskakuję teraz klasę wyżej, Rutus Ultra 2 ;)

pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2007, 13:30 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

no no :) Widzę żę kolega BUrstShot mi nie wierzy :)

Pzdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2007, 13:34 
Podporucznik
Podporucznik

Czemu mam Ci nie wierzyć :) ;) ;)
Nie za bardzo rozumiem :)
Używając pinpointu, kreśląc na krzyż cały czas trzymam wcisnięty przycisk od pinpointu? Czy jedna linia trzymać, puścić, przenieść na druga stronę i znowu trzymać ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2007, 13:54 
Podpułkownik
Podpułkownik

jak znajdziesz jakiś przedmiot, i chcesz go dokładnie namierzyć to wystarczy oddalić sondę o 30cm od miejsca znaleziska,przycisnąc przycisk pinpointa (raz!) i potem dopiero krzyżyk zrobić. first będzie krzyczał najgłośniej w tym miejscu gdzie przedmiot się znajduje :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2007, 14:04 
Podporucznik
Podporucznik

Ok, dzięki.
Ale z tego wynika, iż na ostatniej kresce dyskryminacji, przy słabym sygnale wykopałem taki bubel, tzn. że jak będę kopał na piątej przy słabym sygnale to wykopię jeszcze większe dziadostwo.
Bo skoro najlepsze fanty znajduje sie przy niepełnym sygnale, to ja już sam nie wiem.
Jednym słowem coś podobnego do Jabla ;) i trzeba się uzbroić w cierpliwość...nie no z tym jablem to żartowałem heh.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2007, 19:43 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Na Rutus'ie First'cie pracuje bardzo dlugi okres, i wydaje mi sie, ze zdobylem wystarczajace doswiadczenie, aby na ten temat sie wypowiedziec. Kop wyraznie sygnaly, jak opisalem w poscie wyzej. Kopac niewyrazne sygnaly, to moze ktos, to ma Jabla (jak to dobrze okresliles). Nie wiem czemu kolega sauroon wprowadza sie w blad. Jesli on uwaza, ze najlepsze fanty wykopal na nieczystym sygnale, to albo byl to przedmiot wartosciowy. wylacznie tylko dla niego (gwozdz pozlacany [sprayem :D]), albo kolega ma wyjatkowo zly sluch. Moze kiedy pojdziesz w teren, staraj sie kopac kazdy sygnal- szybko rozroznisz, ktore sa warte uwagi, a ktore nie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2007, 20:43 
Podporucznik
Podporucznik

Dzięki za odpowiedź.
Dużo mi pomogłeś.
Z upływem dni utwierdzam sie w przekonaniu że to bardzo dobry wykrywacz, szkoda że już nie składany, a przecież to idealne rozwiązanie dla nie za bogatych poszukiwaczy, ma wszystko to co potrzeba :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 maja 2007, 20:19 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

BurstShot napisał(a):
Używając pinpointu, kreśląc na krzyż cały czas trzymam wcisnięty przycisk od pinpointu? Czy jedna linia trzymać, puścić, przenieść na druga stronę i znowu trzymać ?

Pomyslalem, ze najlepiej byloby zobrazowac to na rysunku... Tak przede wszystkim dla twojego bezpieczenstwa (niewybuchy), a dwa, abys nie poszedl w teren kompletnie zielony :)

[ img ]

Ostatnio edytowano niedziela, 4 maja 2008, 13:41 przez Igomas, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 maja 2007, 15:39 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

witam
od niedawna sam chodze z RF+ i mam z nim podobne problemy... mysle ze tak jak z kazdym wykrywaczem trzeba sie z nim osłuchac i wykopac pare dolkow zanim bedzie sie rozrozniac smieci od wartosciowych przedmiotow. mialem zalozyc podobny watek ale chyba juz nie musze... Igomas dzieki za cenne wskazowki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 maja 2007, 19:11 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

alez prosze :) Wrazie jakichkolwiek problemow sluze pomoca :]

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]