Teraz jest czwartek, 25 czerwca 2026, 16:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Smętek cewka 20 cm pytanko.
PostNapisane: wtorek, 3 lipca 2007, 21:38 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Witam i mam małe pytanko,kupiłem wykrywacz HS3 ale ma małą sonde 20 cm. Czy nadaje sie ona do poszukiwań militarki no chyba że ktoś z tego forum chodził z taką i może napisać co z jakich mniej więcej głebokości taką sondą wykopał.
Pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 lipca 2007, 02:40 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Nie chodzilem,nie mam ale "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! smetek na militarke the best,wszyscy to powiedza

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 lipca 2007, 10:42 
Specjalista
Specjalista

YAMATO napisał(a):
Nie chodzilem,nie mam (...) smetek na militarke the best

Bardzo nie lubię takich stwierdzeń, nie dość, że nie na temat, że powtarzanie zasłyszanych opinii które większość osób już słyszało niczego nie wnosi, nie dość, że mówi to osoba która sama, jak przyznaje, nie ma nic do dodania ponadto, miarkę przebiera stwierdzenie, że „smętek na militarkę najlepszy” bez żadnego sprecyzowania na jaką militarkę i w jakim przedziale cenowym.

Jeszcze rozumiem, gdyby ktoś dodał „z polskich sprzętów” albo „w tym przedziale cenowym” albo najlepsze ale w jakimś tam innym przedziale…

Stwierdzenie zacytowane sugeruje natomiast, że smętek będzie lepszy od White’s-a 5900, 6000 czy XLT z cewka BM 1500, że będzie lepszy od wykrywaczy TWO BOX czy od ramy 2x2 metry (co z tego, że wspomniane przeze mnie wykrywacze to inna kategoria sprzętu, w końcu smętek jest NAJLEPSZY na militarkę bez jakichkolwiek wyjątków) nie wspominając o poszukiwaniu magnetometrem (ciekawe czy kolega próbował) czy georadarem.

YAMATO napisał(a):
wszyscy to powiedza

Jak widać nie jestem wszyscy, bo ja zdecydowanie nie zgadzam się z tym twierdzeniem.

SiD

PS.
Nie twierdzę, że Smętkowi czegoś brakuję, twierdzę jedynie, że nie ma wykrywacza najlepszego w każdej sytuacji bez względu na wszystko np. cenę czy charakterystykę poszukiwanego obiektu. Przepraszam, za OT

Moim zdaniem wskazana była by jednak większa cewka jeżeli celujesz w grubszego zwierza.

Ostatnio edytowano środa, 4 lipca 2007, 11:16 przez SiD, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 lipca 2007, 10:58 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Witam tylko ja nie pytałem czy Smetęk jest dobry na militarja bo wiem ze na militarke się świetnie spisuje, ja tylko chciałem się dowiedzieć jak on spisuje sie na militarke przy cewce 20 cm bo ja taką posiadam i czy ktoś z taką chodził i czy ktos by mógł podać jakies przyblizone zasięgi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 lipca 2007, 16:14 
Plutonowy
Plutonowy

No wiec powiem tak,widzialem jak pracuje smetek z cewka wieksza od twojej bodajze 30-tką przy szukaniu tzw. militarki. I powiem (pewnie sie od razu narazne na krytyke) ale zadna rewelacja....Oczywiscie w tym przedziale cenowym i biorac pod uwage ze ze to polski sprzet no to moze z wielkim bolem mozna sie zgodzic ze jest nienajgorszy,sredni,w miare ok, czy jak tam to zwal. Ale "the best" ?? No sorry ale to lekka przesada. I kolejna sprawa--kazdy smetek rozni sie od siebie i kazdego trzeba odpowiednio i indywidualnie dostrajac. I w odpowiedzi na pytanie-skoro z cewka 30 nie bylo rewelacji to z mniejsza jesli chodzi o militarke tez nie bedzie cudow.Oczywiscie wszystko zalezy od tego na co sie nastawiasz i jakie masz oczekiwania......wiec jest to kwestia wzgledna. Pozdrawiam....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 lipca 2007, 17:44 
Generał Broni
Generał Broni

witaj
mam smętka z cewkami 20, 30 i 40cm. chodze tylko z 2 pierwszymi. kopałem ostatnio z chłopakami tzw. drobnice z cewką 20cm i nie było źle, guzik, plomba w ciągu pierwszych 15 min szukania. no i do tego pełno gwoździ... to jest ten minus w smętku bo garrett czy solaris ma to rozróżnianie a smętek nie i czy masz pod cewką guzik czy gwóźdź sygnał jest ten sam. co do szukania militarki na tej cewce. przy najmniejszej czułości puszke po masce zciągnoł z poł metra ale kopiesz wtedy każdy smieć, odłamek, łuske. Do szukania militarki, polecam cewkę 30. Jeśli go ogpowiednio nastroisz bedziesz zadowolony. Ja tam jestem zadowolony z tego wykrywacza.
SiD napisał(a):

PS.
Nie twierdzę, że Smętkowi czegoś brakuję, twierdzę jedynie, że nie ma wykrywacza najlepszego w każdej sytuacji bez względu na wszystko np. cenę czy charakterystykę poszukiwanego obiektu. Przepraszam, za OT

Moim zdaniem wskazana była by jednak większa cewka jeżeli celujesz w grubszego zwierza.

Tu się z kolegą zgadzam, smętek jest b.dobry na militarke zas na drobnice, są lepsze wykrywacze w tym przedziale cenowym

GregorX, "the best" to on nie jest, są lepsze wykrywacze np. TM 808,ale to inna bajka. Smętek w swojej klasie jest najlepszy. Owszem mozna kupić zachodni wykrywacz, ale za 2 razy większą cene mamy praktycznie to samo.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 lipca 2007, 02:17 
Plutonowy
Plutonowy

Zacytowlaem tylko YAMATO ktory napisal "smetek na militarke the best,wszyscy to powiedza"............i z tym sie nie zgadzam.Caly czas natomiast podkreslalem ze w tej cenie i klasie smetek jest w miare ok.
Natomiast stwierdzenie ze " Owszem mozna kupić zachodni wykrywacz, ale za 2 razy większą cene mamy praktycznie to samo" tez jest nie do konca prawda jesli przyjac ze nowy smetkowski kosztuje w granicach 800zl.....Za 1600 mozna bez wiekszych problemow sciagnac z zagranicy Whitsa 5900 lub 6000. Chyba "troszke" lepszy sprzet.......Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 lipca 2007, 08:52 
Moderator
Moderator

Oczywscie ze sa lepsze piszczalki , ( to do GregoraX) chocby laboratorium na kiju pt XLT,z ktorym chodzi kumpel ( pozdro Artur) i ktore to laboratorium sie fantastycznie na militarce sprawuje, ale biorac pod uwage kombinacje ceny, walorow technicznych i celu poszukiwan czyli zlomu wojennego, to jedna z lepszych ofert na rynku, z 20 nie chodzilem wiec trudno mi cos powiedziec, osobiscie szukam z cewka 30 cm i mysle ze jest to optymalna srednica dla tej wykrywki do poszukiwan militariow.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]