Teraz jest wtorek, 23 czerwca 2026, 20:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Cewka 2D i trzy pytania
PostNapisane: poniedziałek, 3 września 2007, 13:35 
Starszy Sierżant Sztabowy

Przymierzam się do zakupu jakiegoś dobrego i stosunkowo prostego w obsłudze sprzętu na kolorek. Przyglądam się Minelabowi Explorer SE i mam trzy pytanka, głównie związane z jego cewką:

1 - czy to prawda, że cewka 2D "szerszy" zasięg od cewki koncentrycznej? Tzn., że jeżeli cewką 2D przemiatamy obok fanta to jest większe prawdopodobieństwo, że sprzęt go wykryje, niż w przypadku cewki koncentrycznej?

2 - Gdześ wyczytałem, że opinia o zaniku sygnału po wyjęciu fanta z ziemi to mit i w powierzu cewka 2D radzi sobie tak samo dobrze jak koncentryczna.

3 - Czy prawdą jest, że cewką 2D można przemiatać szybciej? Ba, czytałem gdzieś, że EX SE lubi szybkie przemiatanie - no chyba, że to nie ma nic wspólnego z rodzajem cewki, ale chętnie poczytam o tym. Dla Solarki według mnie przy wolniejszym przemiataniu diametralnie wzrasta efektywność szukania monetek głębiej schowanych, tak do ok. 0,7 m/s, a chciałbym szybciej :) (wiem, nie odkryłem ameryki). Oczywiście EX SE to inna bajka niż Solarka, różne częstotliwości pracy itp. więc trudno je porównywać ale...

pozdrawiam!

*poprawiałem babola co do szybkości przemiatania z odwołaniem do instrukcji

Ostatnio edytowano poniedziałek, 3 września 2007, 14:05 przez Wawaludzik, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 września 2007, 13:43 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam !

Dla Solarisa wg. instrukcji to 0.5 do 2 m/s .

pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 września 2007, 14:00 

Faktycznie! Przepraszam, już poprawiam. Dlaczego mi sie tak ubzdurało? :drap

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: .
PostNapisane: poniedziałek, 3 września 2007, 21:01 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Na podstawie Sovereign GT(DD) i Prizm V (koncentryk):
1. DD sięga fant może nie obok, ale pod niemal cała powierzchnią cewki na podobną głebokość. W koncentryku zasięg największy łapiesz w centrum cewki. Tym samym cewką DD masz większe pokrycie terenu za jednym przesunięciem cewki (może o to też chodzi z tym szybszym przemiataniem). Ja wolę przemiatać wolniej, ale i to od terenu zależy. W DD trudniejsze jest namierzanie i mniej dokładny pin-point.
2. Tak, często fant na powierzchni ginie mi pod cewką DD czego nie zauważam przy koncentrycznej cewce Prizma. W powietrzu radzi sobie zupełnie beznadziejnie, w gruncie rewelacyjnie.
3. Wolę Sovereigna :)
Darek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 września 2007, 21:43 
Specjalista
Specjalista

2) Kwestia ginięcia fantu przy powierzchni to sprawka wielu częstotliwości i specyfiki ich pracy a nie konstrukcji cewki 2D. Wykrywacze pracujące na wielu częstotliwościach po prostu lubią widzieć grunt, w powietrzu łatwo wariują. Jeśli rozkopiesz ziemię i jest dziura i luźna ziemia, to jest więcej powietrza w niej niż podczas standardowych poszukiwań. To duże uproszczenie.

3)Cewka 2D ma szersze pole w którym zasięg jest maksymalny, od cewki koncentrycznej, tak jak pisał DarekD. Prędkość przemiatania (czas reakcji wykrywacza) to sprawa tylko i wyłącznie elektroniki (porównując między wykrywaczami dynamicznymi). Co więcej Explorery zdecydowanie nie lubią szybkiego machania. W SE jest szybszy procesor co na pewno pozwoliło odrobinę przyspieszyć, tym nie mniej z Explorerami, Quatro i Sovereign-nami chodzi się powoli, wtedy dają znacznie lepsze efekty.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: .
PostNapisane: poniedziałek, 3 września 2007, 22:27 

DarekD napisał(a):
3. Wolę Sovereigna :)
Darek

UGHM! I tu zbaczamy z tematu. Myślałem o Soveregnie GT. Cena o połowę mniejsza :) Boję się trochę braku wyświetlacza. Rozmnumiem, że Twoim zdaniem po dobrym igarnięciu tego sprzętu nie zostaje on z tyłu za EX SE (również po dobrym poznaniu)?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: .
PostNapisane: wtorek, 4 września 2007, 16:31 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nie znam SE, myslę jednak że z "czegoś" ta różnica ceny się bierze :)
Nie odstaje natomiast moim zdaniem zupełnie od Quattro.
Wyświetlacza nie mam, ale zerkam na wskaźnik - dodatkowy koszt około 300zł. za używany.
Darek

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]