Teraz jest sobota, 20 czerwca 2026, 00:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Dyskryminacja i Solaris
PostNapisane: wtorek, 18 września 2007, 22:01 
Porucznik
Porucznik

Prośba i pytanie do użytkowników Solarisa :)

Jak korzystacie z dyskryminacji w Solarisie i jak wiążecie ją z ustawieniami korekcji żelaza? Instrukcja w tych tematach jest lakoniczna, przynajmniej dla mnie. Chętnie poczytałbym wypowiedzi w rodzaju: "żeby odrzucić np. element X, ustawiam Y i Z na mniej więcej tyle, powoduje to, że ......" :) Zdaję sobie sprawę, że nie ma tutaj uniwersalnych zasad i wiele jest "ale", jednak baza przepisów pozwoli być może zrozumieć sposób działania dyskryminacji w tym detektorze nie tylko początkującym.

Z dotychczasowych moich obserwacji wynika, że kręcenie gałką dyskryminacji powoduje jedynie "przesunięcie" odczytu na lcd. Jeśli np. bez dyskryminacji przedmiot jest identyfikowany na 4tym wskazniku, to z dyskryminacja na max, dostaję go w okolicach 10tego pola, i właściwie nie niesie to żadnej informacji, jakość sygnału sie przy tym zmienia z silnego na "popierdywanie". Jak to jest u Was?

pozdraw,
vlado

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 września 2007, 22:46 
Starszy Sierżant Sztabowy

Ja wychodzę z założenia, że z żelaznych fantów interesuje mnie coś od bagnetu w górę. Korekcję mam ustawioną na 1, a gałka dyskryminacji na godz. 11. Ta zmiana po przekręceniu dyskryminacji na "popierdywanie" to nic innego jak efekt nie do końca idealnej dyskryminacji - przebija się przez nią duża, zardzewiała płaszczyna i daje sygnał jak na kolor. Dalej to już musisz z doświadczenia - przedewszytkim jak jest konkretny, jednoznaczny sygnał to identyfikacja raczej działa. No, chyba, że pokazuje kolor i po pierwszym kopnięciu zmienia się na coś innego to - żelastwo płaskie. Jak pokazuje 4 kratkę to na 100% folia alu. 5 raczej też, tyle, że gruba chociaż może być niespodzianka... od 6 (ale ładny, stały i pewny sygnał) w górę kopać i tyle. Jak popierduje to stal. Pozostaje pinpointem obniuchać jak duży i podjąć decyzję czy kopać :). I jedna uwaga: Solarka, jeśli chodzi o wyświetlacz to jeśli się myli to tylko w górę - tzn. najwyżej pokaże ładny kolor, a okaże się złom... Czyli lepiej niż gorzej :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 września 2007, 08:31 
Sierżant
Sierżant

Wawaldziuk wyświetlacz nie myli się tylko w górę,monety srebrne słabej próby dają sygnał na trzeciej kresce,czyli niby śmieć nie warty uwagi a trojaki zygmusia wychodziły.Co do dyskryminacji to nie używałem jej wcale,sygnałów dużo więcej, ale wyświetlacz nie miał tylu przekłamań.Solarkę odsprzedałem koledze,on chodzi z dyskryminacją ustawioną na maxa i sobie chwali takie nastawy.Wszystko kwestią indywidualnych ustawień które z czasem same przychodzą.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 września 2007, 09:33 

Dębogóra napisał(a):
Wawaldziuk wyświetlacz nie myli się tylko w górę,monety srebrne słabej próby dają sygnał na trzeciej kresce,czyli niby śmieć nie warty uwagi a trojaki zygmusia wychodziły

Hmmm... to w takim razie sporo sreberek mogłem zostawić w ziemi :drap. Jednak kilka kopnąłem (właśnie trojaczek, 1/24 talara itp.) i sygnał u mnie był w połowie skali - 5 kwadracik ze wskazaniem na 6... Z drugiej strony u mnie stały, mocny 3 kwadracik rzadko się pokazywał i jak był to była stal. Pewnie zależy raz od słabej próby srebra i dwa od ułożenia monety pod cewką. A miał ktoś tak, że był idealny 4 kwadracik i nie była to folia alu? Ja po wykopaniu milionowego papierka z pudełka po papierosach uwieżyłem temu wskazaniu :).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 września 2007, 18:45 
Porucznik
Porucznik

Dębogóra a jaką miałeś korekcję żelaza ustawioną? Powyżej jedynki właśnie tak się dzieje - źle łapie sreberka albo w ogóle ich nie widzi.
Ja mam to ustawione na 1 i żadnego sreberka nie przeoczę a już trochę ich wyszło ;)
Fakt faktem zauważyłem, że "kiepskie" sreberko (a takie są najciekawsze) zapala 4, czasami 5 kreskę (jak się waha to kopać) a grubsza folia aluminiowa (kilka zwiniętych warstw) potrafi zapalić 5 i w wyższą kreskę.

Nie ma złotego środka na ustawienie Sollarisa. Jak już kiedyś pisałem - wykrywka dla cierpliwych ale rządnych fantów.
Podam przykład - będąc na wykopkach z kolegą jego wykrywka nawet nie powąchała niektórych moich sygnałów, kiedy ja "widziałem" przedmiot na POŁOWIE skali. Nie powiem co to za wykrywacz był bo nie chę robić antyreklamy ale powiedzmy, że popularny, dobrego producenta ;) i za podobne pieniądze co Solarka (noooo może parę stówek mniej).
Fakt, faktem... Czasami mam ochotę poznęcać się nad nim młotkiem, palnikiem i czymkolwiek ciężkim... ale tłumacze sobie, że to z czasem i doświadczeniem przejdzie ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 września 2007, 22:37 
Sierżant
Sierżant

korekcję żelaza zawsze miałem na jeden,99% sreberek oczywiście dawało dobry sygnał na 5,6 kresce,ale zdarzały się i na trzeciej właśnie te cieniutkie i słabej próby.Generalnie wszystkie stabilne sygnały trzeba sprawdzać.
Pozdrowienia dla ziomka.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 23:36 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ja biegam zazwyczaj z dyskryminacją nastawioną na godzine 12. Często zdarza się znaleźć mocno skorodowanego gwoździa lub tym podobne żelastwo które daje syngał na dobry kolor, czyli w granicach środka skali. Dziś robiłem kilka testów z boratynkami kładąc je poziomo, pod lekkim ukosem oraz stawiajac na sztorc. Najpewniejszy sygnał wiadomo w jakim ustawieniu, przy monecie na sztorc wskazanie skali skakało po 5-8 kresce jak dobrze pamiętam. To tyle z moich uwag i spostrzeżeń. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]