Od ponad 1,5 roku jestem (szczęsliwym :) ) posiadaczem Kanarka. Używam go ok 8-12
godz tygodniowo, wykopałem dzięki niemu już ponad 800 monet (każdą zapisuję więc
wiem dokładnie), dlatego myślę, że mogę z innymi użytkownikami ACE podzielić się
moimi spostrzeżeniami. W opisie dla ułatwienia sobie i tak koszmarnie długiej pisaniny
używam potocznych zwrotów z naszego środowiska.
1.)NASTAWY:
Zawsze chodzę z czułością na max. Nie zdarzyło się bym musiał ją zmniejszać, co sugerują niektórzy koledzy tłumacząc się fałszywymi sygnałami. Ja takich nigdy nie zaobserwowałem, każdy sygnał ( z wyjątkiem opisanym pod koniec jako” najgorszy przypadek) to fant. . Zacząłem od All Metal ,aby poznać jak reaguje na różne sygnały. Później przeszedłem na „coin”bo przecież mam szukać monet (nieporozumienie- ta nastawa jest typowa dla monet amerykańskich, natomiast polskie „balcerki” 10,20,50 gr oraz 1 zł nie są na „coin” wykrywane, jeżeli już to ustawiajcie Jewelry). Obecnie z powrotem szukam na All Metal , a fanta poznaję po dzwięku, prostokącie na wyświetlaczu i ogólnym zachowaniu wykrywacza ( o tym niżej)
2.)ZASILANIE:
Używam baterii alkalicznych oraz akumulatorków NiMH wymiennie. Dlaczego
wymiennie? Bo stosując akumulatorki z zasady napięcie zasilania zamiast 6 V (baterie)
jest 4,8-5,0 V. Nie zauważyłem by miało to wpływ na czułość, natomiast wydaje mi się
(nie robiłem jednoznacznych testów więc jest to subiektywna ocena) że wpływa na
identyfikację metalu (im słabsze baterie /mniej kresek na wskaźniku napięcia/ tym
bardziej identyfikacja przesuwa się w lewo/np.pultab jest na 5-6 prostokącie przy
bateriach na max, przy 4-5 przy bateriach na 3 kreski itd). Wg powyższego wywodu
wynika, że powinno się używać tylko baterii, ale byłoby to nie ekonomiczne (baterie
kupowane co jakiś czas jednak kosztują). Kiedy zakładam baterie? Gdy idę na plażę
szukać „balcerków” i muszę je bardzo dokładnie odróżnić od pultabów i folii alu (niestety
nie zawsze się to udaje). Kiedy zakładam aku? Gdy idę w pole gdzie mniej jest
„badziewia” i w zasadzie każdy sygnał nieżelazny i tak kopię.
Jakie baterie kupuję? Wcale nie te najdroższe. Co prawda Alkaline Duracell te z
zajączkiem są chyba jednymi z najlepszych, ale też najdroższe (ok 17 zł/4 szt, czyli 4,25
zł/szt) u mnie wytrzymywały ok 8-9 dni po 4-5 godz poszukiwań( zmniejszenie napięcia o
jeden pasek)
Przekonałem się do 4 rodzajów baterii i kupuję je w zależności od tego do którego
marketu mam bliżej, szczególnie na wyjeździe.
UWAGA!!! To nie jest żadna
reklama lecz podzielenie się praktycznymi informacjami z innym
forumowiczami sieć LIDL- baterie Aerocell-super alkaline 8zł/8szt czyli 1 zł/szt
sieć Carrefour – niebiesko-czerwone Alkaline 6,99 zł/8 szt czyli 0,87 zł/szt
sieć Carrefour – czarno-zielone z napisem carrefour LR6 5,99/4 szt czyli 1,50zł/ szt
sieć Biedronka – złote GP super-alkaline 4,99zł/4 szt czyli 1,25zł/szt
Wszystkie te baterie starczają mi na ok 4 dni po 4-5 godz chodzenia w słuchawkach
(spadek napięcia o jeden pasek), z tym że te biedronkowe są chyba ciut trwalsze.
Porównując z Duracellkami, które są ok 4 razy droższe a zaledwie 2 razy wytrzymalsze
rachunek jest prosty. UWAGA: trwałośc baterii jest ściśle związana ze sposobem
odsłuchu, dlatego ZAWSZE chodzę ze słuchawkami-trwałość baterii większa.
3.) INTERPRETACJA SYGNAŁÓW:
Od razu napiszę, że nie jest to takie proste jak podaje instrukcja i grafika na wyświetlaczu.
Dalszy opis dotyczy szukania monet w ziemi i na plaży i wyniki czasami różnią się od
moich TESTÓW-tu link Monety „balcerki” 10,20,50 gr – okolice pultaba, czyli 4 lub 5 prostokąt (nie wycinajcie
Pultaba jeżeli szukacie tych monet!!!). Sygnał akustyczny „wysoki”
Monety 1 i 2 gr – okolice szóstego a, 5 groszy siódmego prostokąta, sygnał akustyczny
„wysoki”
Monety „balcerki” 2 zł – okolice10 centów (8 prostokąt) i 5 zł - okolice 10 centów
(9 prostokąt). Sygnał akustyczny „wysoki” , również „gong”.
Bardzo różne sygnalizowane są monety srebrne. Znajdywałem je zarówno przy sygnale
w okolicach pultaba (4,5 prostokąt) jak i 25 centów (9,10 prostokąt).
Monety mosiężne i miedziane sygnalizowane były w okolicach od 5 -10 centów ( od 4
do 7 prostokąta). Monety aluminiowe (PRL-ki, III rzesza) powyżej 7 prostokąta i „gong”.
I tu w zasadzie nie ma problemów. Sprawa się komplikuje, gdy w pobliżu „kolorowego”
sygnału znajduje się niepożądane żelazo. Sygnał wtedy skacze, można odnieść
wrażenie, że kanarek się wzbudza lub odbiera fałszywe sygnały. Należy wtedy
„przemiatać” takie miejsce z normalną szybkością, ale krótkimi r uchami (20-30 cm).
Na pewno zidentyfikujemy dwa sygnały.
Często zdarza się, że wykrywacz sygnalizuje przedmiot „gongiem” oraz ostatnim
prostokątem. Przed oczami staje mi duże sreberko, ale niestety- tak ACE reaguje na
większy kawałek żelaza (trudno to określić ,ale myslę że o dużej masie lub powierzchni
-z doświadczenia większej niż ok 25 cm kw). Podobnie, jeżeli sygnał przeskakuje z
ostatniego prostokąta na pierwszy to na pewno jest to większe żelazo. Często też sygnał
„kolorowy” w miarę kopania okazuje się przy kolejnym namierzaniu żelaznym,lub po
wykopaniu sygnalu kolorowego zauważam że wykopałem zamiast kolorku żelazo. Otóż
wbrew pozorom jest to bardzo dobra właściwość kanarka: jeżeli nie jest pewien z
jakiego metalu jest nasz fant, to sygnalizuje go jako kolor!!! Na prawdę przedmiot leży
na granicy czułości i dlatego ACE „nie jest pewien” więc „woli sygnalizować” na kolor.
Ale dzięki temu takie sygnały kopię,bo gdy dystans do cewki się zmniejszy i przedmiot
wejdzie w przyzwoity zasięg nastąpi prawidłowa jego identyfikacja: sygnał kolorku
zmieni się w żelazo –nie kopię bo to żelazo, sygnał kolorku dalej jest kolorkiem –
zacieram rece i kopię dalej. I nie zdarzyła mi się sytuacja odwrotna, czyli żeby sygnał
żelazny w miarę kopania zamienił się w kolor.
I najgorszy przypadek jaki udało mi się zaobserwować. Identyfikujemy sygnał żelazny,
następnie 20-30 cm obok sygnał „kolorowy” i ok 20-30 cm dalej kolejny sygnał żelazny.
Czasem nie widzimy sygnału żelaznego (zwłaszcza wtedy, gdy nie pracujemy w trybie
All-Metal) a tylko sygnał kolorowy. Pinpointer pokazuje gdzie jest centrum sygnału,
kopiemy i....nic. Otóż gdy w pewnej odległości od siebie (nie wiekszej niż ok40-50 cm)
są dwa żelazne sygnały( widoczne tylko na all-metal), to w środku między nimi
wykrywacz zasygnalizuje kolor(widoczny np. na funkcji Jewelry).
Pinpoint też to widzi. Jak sobie z tym radzę? Sygnał kolorowy namierzam w dwóch
prostopadłych do siebie kierunkach i zazwyczaj w jednym z tych kierunków kolor
znika. Wtedy wiem, że pochodził on od sąsiadujących ze sobą żelaznych sygnałów.
Jeżeli nie znika, to wykopuję żelazny sygnał, dopiero potem sprawdzam kolorowy.
Najczęściej po takim postępowaniu kolorek znika, jezeli nie ,to na 90% kolorek został
pokazany właściwie.
Jeszcze o funkcji pinpoint. Działa rewelacyjnie, a namierzony przedmiot znajduje się
pod wycięciem na cewce, tym przy śrubie łączącej cewkę z wysięgnikiem.
Oprócz monet znajduję oczywiście guziki, łuski i inną militarkę (np skrzynkę po amunicji z 50 cm)
i może ACE nie jest najlepszy na militaria, ale jednak też je znajduje.
Myślę że moje uwagi zostaną szczegółowo przeanalizowane i porównane
z Waszymi doświadczeniami z ACE, być może zauważycie różnice w zachowaniach
kanarków, a może moja interpretacja sygnałów będzie inna od Waszej, dlatego
dyskutujmy.
Pozdrawiam, Grzebiuszka