Teraz jest czwartek, 18 czerwca 2026, 04:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Explorer SE - cewka Detech 4,7x7'' pomocy
PostNapisane: środa, 10 października 2007, 17:37 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cześć
Czy chodził ktoś z was z cewką 18 cali i małą 5 calową po polu z cienkimi sreberkami (od Zyg III wazy) były jakieś lepsze rezultaty niż z standardową cewką? :(

Ostatnio edytowano wtorek, 30 października 2007, 20:32 przez janhus7, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 października 2007, 19:18 
Specjalista
Specjalista

Osobiście nie chodziłem, natomiast rezultaty nie są trudne do przewidzenia.
Cewka 18" sprawdzi się tylko wówczas kiedy na polu jest naprawdę niewiele śmieci, bo nie dość, że stosowanie tak dużej cewki samo w sobie stawia takie wymagania, to jeszcze sam Explorer lubi się wyciszać. Tak więc jeśli na polu jest żelastwo (a prawie na pewno jest) będzie to stanowiło problem. Do tego zasięg na małe przedmioty nie rośnie w dużych cewkach znacząco, czasem może nawet zmaleć.

Cewka 5" będzie miała mniejszy zasięg ale jeśli pole jest mocno zaśmiecone, to po założeniu mniejszej niż standardowa prawie na pewno uda się coś jeszcze znaleźć, bo w takim wypadku nie zasięg jest kluczowy a jak najmniejsze maskowanie od śmieci. Jeśli jakaś monetka leży blisko gwoździa czy podkowy to jest szansa, że po tym jak standardowa cewka ją pominęła, mniejsza ją wychwyci. Trzeba pamiętać, że szukanie taką cewką jest bardzo czasochłonne i żmudne.

Są jeszcze inne cwki, słyszałem pozytywne opinie o 10x14'', jako że jest jeszcze lekka a ponoć zasięg ciut większy i szybciej większy teren można nią przeszukać. Tym nie mniej nie wiem czy w Twoim zastosowaniu się sprawdzi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 października 2007, 22:33 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ja ostatnio chodziłem ładnych kilka godzin po kawałku poletka, które myślałem że bardzo dokładnie przeczesałem cewką standardową. Na następny dzień zrobiłem półtoragodzinny spacer z 8 calową cewką Sun Ray X-8 i podniosłem jeszcze około 50 kolorków. Z tym że na polu było sporo żelaznych śmieci + upierdliwe kamienie, przy których na standardowej cewce sygnał cichł, a na X-8 miałem na te kamiory sygnały i wskazania jak na bardzo dobry kolor( tylko nie takie ostre, po kilkunastu minutach dało się to wychwycić, no ale kilka musiałem wykopać).
Co do cewki 5 cali to w minelabie nie widziałem jej w akcji, ale widziałem coś podobnego w BH. Niestety zasięg przy tym maleństwie(to chyba nawet 4 cale) spadał bardzo, no i można czymś takim przemielić dużo mniej terenu.
Co do większych cewek, dają owszem większy zasięg i możliwość przeczesania większego terenu, ale przy bardzo zaśmieconym polu niestety sporo się mija, czego przykładem jest spacerek po tym samym terenie z dwoma cewkami opisany powyżej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 października 2007, 15:56 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dzięki za uwagi, liczę na więcej.
ja chodzę ze standardową cewką z EX se ale raz w poprzek pola raz wzdłuż. zmieniam też ustawienia. za pierwszym razem mam czułość na 23 i recovery na deep+fast. za drugim razem sensitivity na 29 i recovery na deep. za pierwszym razem macham szybciej na deep wolniej. za pierwszym razem wychodzą głębiej monetki a na 29 sens. płycej i mniejsze. może jest to związane z szybkością przemiatania. też na samym deep lepiej mi dyskryminuje sygnały - wyciągnąłem denarka jagiel. w miejscu gdzie miałem na deep+fast rwany sygnał. Ostatnio też podkręciłem też gain na 9, jest więcej fałszywych sygnałów, ale na polu po pyrach które schodziłem już 3 razy, a było też kilku innych poszukiwaczy też wyciągnąłem denara gdańskiego Batorego z 1580 trochę zbrązowiałego(może ogień) i szeląga koronnego Zyg. III wazy z 159.. ;)

Ostatnio edytowano czwartek, 11 października 2007, 22:06 przez janhus7, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 października 2007, 19:07 
Pułkownik
Pułkownik

...

Ostatnio edytowano poniedziałek, 2 lutego 2009, 07:47 przez sapertorun, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 października 2007, 23:54 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cześć
dostałem nagrodę w pracy więc szykuję się do kupna małej cewki zastanawiam się czy okrągłą 5'' czy eliptyczną 7''x4,7. Ciekawe czy jest różnica pomiędzy nimi w wyciąganiu monetek (bo w budowie jest), ale pewnie koledzy EX sowcy nie będą chcieli się podzielić takową wiedzą... :( Na alledrogo jest właśnie aukcja ktoś sprzedaje DD 7x4,7'' i 18'' cewkę, ale za tą pierwszą już jest 220 zł więc zastanawiam się czy warto jak nowa to 350 zeta. Z ostatnich doświadczeń widzę że podkręcony gain na 9 i szybsze machanie cewką oprócz mnogości fałszywych sygnałów dają rezultaty - denarki jagielońskie i ogryzki, oraz zżartego grosz księstwa warszawskiego, który wyglądał jak guzik i taki dawał sygnał. janhus

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 października 2007, 00:08 
Weteran
Weteran

Co do małej cewki to rzeczywiście trzeba się namachać i nie wystarczy zwykłe przemiatanie "wahadłowe" . Sens użwania małych cewek polega na "wypreparowaniu" dobrych rzeczy leżących obok żelaznych przedmiotów.
Polecam test polegający na sypnięciu na ziemię garści gwoździ z kilkoma np. monetkami. Ułożenie w ten przypadkowy sposób , taki sam jak w terenie , uświadamia jakie musi być położenie sondy względem przedmiotu by został on przez detektor wykryty. W kilku przypadkach przy normalnym przemiataniu cewką da się wykryć monetę a w innych trzeba będzie cewkę podejść inaczej tak by pod nią znalazł się dokładnie przedmiot i nie był maskowany przez żelazo.

111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 października 2007, 20:29 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Pomocy!!!! :wq właśnie kupiłem w vikingu cewkę detecha DD 7x4,7'' podobno do Explorera Minelaba. Pojechałem w teren i się okazało, że kabel od cewki, ta jego spiralna część nie wchodzi do otworu w żerdzi dolnej wykrywacza, bo jest za gruby. Sprawdzałem cewkę 8'' ale jest ok. Czy ten detech tak ma czy sprzedali mi szajs? :( :wq :wq

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 października 2007, 22:51 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Spoko, niefirmówki tak mają. Ja zwyczajnie wyjąłem sznurówkę z buta i przeciągnąłem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 listopada 2007, 00:28 
Weteran
Weteran

janhus7 napisał(a):
okazało, że kabel od cewki, ta jego spiralna część nie wchodzi do otworu w żerdzi dolnej wykrywacza, bo jest za gruby. :( :wq :wq

jak mówią na "budowie" : jak się popieści - to się zmieści

pzdr 111

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]