Teraz jest środa, 17 czerwca 2026, 15:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Solaris dostrojanie do gruntu...
PostNapisane: poniedziałek, 17 września 2007, 20:24 
Chorąży
Chorąży

Jak dostroję Solarisa do gruntu w trybie MIXD to jak podniesie go na wysokość około 30cm. to piszczy... ma tak być? bo jak mu zmniejszę na czułości to przestaje piszczeć jak z tym jest?? i czy MIXD jest lepszy na monety?? od trybu dynamicznego?
Dzięki z Góry za POMOC!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Solaris dostrojanie do gruntu...
PostNapisane: wtorek, 18 września 2007, 16:57 
Moderator
Moderator

reglass napisał(a):
Jak dostroję Solarisa do gruntu w trybie MIXD to jak podniesie go na wysokość około 30cm. to piszczy... ma tak być? bo jak mu zmniejszę na czułości to przestaje piszczeć jak z tym jest?? i czy MIXD jest lepszy na monety?? od trybu dynamicznego?
Dzięki z Góry za POMOC!
Z tego co mi wiadomo to tryb MIX był stworzony z myślą o poszukiwaniu głębokich depozytów. Prawde mówiąc mało kto dobrze zna ten tryb (no chyba, że producent :) ) i większość osób go nie używa. Do monetek najlepszy jest dynamik i tego trybu bym się trzymał, a jeśli bardzo zależy Ci na tym trybie to napisz do producenta, a On Ci pomoże.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 września 2007, 17:34 
Starszy Sierżant Sztabowy

Da się z chodzić z MIX'em, ale rzeczywiście wymaga to jak pisze producent "chodzenia aż się polubi". Ja chyba troszę załapałem o co biega. Trzeba często zerować i uważać aby cewka była prowadzona ciągle na tej samej wysokości - wszelkie zmiany wprowadzają błędne sygnały.
Jak szukasz małych kolorowych drobiazgów to tylko dynamik - łatwo, szybko i przyjemnie :1

Ostatnio edytowano wtorek, 18 września 2007, 22:23 przez Wawaludzik, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 września 2007, 18:26 
Strzelec Wyborowy!

Witam.
MIX jest dobry na poletka i łąki. Niestety trzeba dokładnie prowadzić cewkę przy gruncie.
Ja rzadko chodzę na MIX.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Solaris dostrojanie do gruntu...
PostNapisane: wtorek, 18 września 2007, 19:15 
Generał Broni
Generał Broni

prezesszczepan napisał(a):
a jeśli bardzo zależy Ci na tym trybie to napisz do producenta, a On Ci pomoże.

Raczej polecam telefon - na maila bądź PW chyba 'producent' nie ma czasu odpowiadać :)
Na pewno mnóstwo pracy nad najnowszym 'dzieckiem' które ma się 'urodzić' na wiosnę :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: solaris mix
PostNapisane: wtorek, 18 września 2007, 19:38 
Sierżant
Sierżant

Z tego co pamiętam to solarisa stroiło się do gruntu w trybie dynamicznym, a nie w mixie ale nie jestem pewien,od roku już go nie posiadam.Mix trybu dynamicznego ze statycznym wymaga prowadzenia cewki na stałej wysokości,w przypadku zakłóceń często używałem środkowego przycisku zerowania.Tego trybu pracy używałem na zaśmieconym terenie,dawał tylko pewne i stabilne sygnały.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 18:58 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

MIXa się stroi do gruntu, służy do tego przytrzymanie lewego klawisza pod wyświetlaczem. Można chodzić na MIXA nie na MIXD czyli statyka bez dyskryminacji. MIXA pomaga bardzo w pobliżu zakłuceń od kabli energetycznych i trakcji. Co zauważyłem, że dyskryminacja na MIXie ALL jest lepsza niż na dynamiku (nie ma takich popierdywań). Przełącza się lewym klawiszem pod wyświetlaczem naciskając bez przytrzymywania (Chodzi mi o przełączanie z MIXD na MIXA).

pozdrawiam
Artur

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 19:03 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Acha odpowiadając na pytanie. Wg mnie to oba tryby i dynamik i MIX są dobre na monety. Z tym, że w Mixie jest lepiej i szybciej aby się dowiedzieć jakiej wielkości jest fant, bo błąd ortograficzny!!! za jednym zamachem mamy ze statyki pinpointa. Przykład MIXA dynamik pokazuje nam 7 kwadracik a statyk coś bardzo małego - wówczas możemy się spodziewać monetki lub czegoś małego (guzika)

Pozdrawiam i mam nadzieje ze zostałem zrozumiany co miałem na myśli.
Artur

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 21:35 

No, dobra - ale w Mix'e mamy mniejszą wydajność, tzn. wolniej przemiatamy. I to ciągłe zerowanie...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 22:16 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Na MIXie przemiatasz tak samo jak w dynamiku. Tylko, że faktycznie trzeba go często zerować, ale nie aż tak często aby było to uciążliwe.

pozdr
Artur

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 23:42 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

W mixie wykrywacz sam dostraja się do gruntu i wydawanie sygnalu po uniesieniu wykrywki jest normalne. Ja używam mixa kiedy na dynamiku jest kompletne disco jeżeli chodzi o mnogość zakłuceń. Mixa uważam za bardziej stabilny tryb. Jeden z moich przedmówców napisał że przy małych przedmiotach ma minimalne wskazania statyku...u mnie z koleji statyk odzywa się w mixie jedynie przy większych rzeczach i to jest dla mnie przekazem że pod sondą mam coś małego np guzik, lub monetke.

Ps. na forum eksploratora zdaje się, był umieszczony test przeprowadzony przez jednego z użytkowników solarisa. Wyszło mu że do przedmiotów zakopanych płycej do około 90 cm (jak dobrze pamiętam) dynamik jest najlepszy. Głebiej statyk all metal. Mix wypadał blado w tym porównaniu. Zaznaczam że był to test prywatny i nie ma co się nim kierować jako w 100% miarodajnym. w przypływie ciekawości i nadwyżce wolnego czasu być może kiedy sprawdze jak to się ma w moim solarisie

Pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 października 2007, 22:17 
Szeregowy
Szeregowy

Witam a może ktoś podać jakieś sprawdzone ustawienia tego wykrywacza na monetki .Co jak dokładnie ustawić bo ja z tym sprzętem trochę chodze ale jakoś go nie mogę rozpracować.Dzięki za pomoc z góry.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 listopada 2007, 23:44 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Co byś nie ustawił to i tak będzie tobie wynajdował monetki. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku, nie mówimy o czułości na minimum, heheh oraz nie mówimy o dyskryminacji ustawionej na max (chodź gdzieś czytałem, że dyskryminacja odrzuca tylko żelazo, stal, nawet jak ustawimy na maximum to i tak nie odrzuci koloru). Solaris to nie jest XLT. Najważniejszą rzeczą jest zrozumieć dźwięki które wydaje Solaris.

TAKIE JEST MOJE ZDANIE!!!!!

pozdr
Artur

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]