Teraz jest środa, 3 grudnia 2025, 20:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: czywarto wymienić explorera II na coś noweszego se lub et ?
PostNapisane: środa, 26 maja 2010, 23:27 
Kapitan
Kapitan

Koledzy doradzcie czy warto podziałać w tym kierunku,co zyskam,co ewentualnie stracę,mojego ex2 znam juz na wylot teraz chciałbym czegoś nowszego ale czy warto,co do cewek mam komplet wiec( znam zalety cewki 11 pro),chodzi raczej o same wykrywacze (nie patrząc na cewki),moze ktoś przesiadł się z II na coś nowszego i podzieli sie odczuciami?
dzieki,pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 maja 2010, 10:54 
Major
Major

Witam
Jeżeli nie masz okazyjnego zakupu se lub et (tzn po sprzedaży eII nie będziesz musiał dołożyć zbyt dużo PLN-ów) to zdecydowanie odradzam.
Pisze w oparciu o doświadczenia własne, a były bardzo "bolesne", bo o ile wymiana eII na se była okazyjna (praktycznie 1do 1) to juz zmianę se na et zdecydowanie odczułem finansowo; natomiast przeskok sprzętowy był niestety nieznaczny (ok - ktoś napisze, że lepiej wyważony, szybsza i lepsza identyfikacja, dokładniejszy pinpoint - ja uważam, że niepotrzebnie wydałem kasę, ale to jest tylko moje skromne zdanie). Jeżeli już upierasz się przy zmianach to zdecydowanie proponuję szukać se z nową cewką.
Pozdrawiam
Jarek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 maja 2010, 17:36 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Wydaje mi się że jak masz Ex II z cewką 11 cali to nie ma co szukać i kombinować sprzęt w takim zestawieniu moim zdaniem jest OK i wymiana na coś nowszego mija się z celem .Choć powiem że z moim SE dogadaliśmy się świetnie i z wykopków nigdy nie wracam bez fantów i powiem że to jest super wykrywka na drobny kolorek a na chwilę obecną nie mam zamiaru zmieniać na coś droższego bo wydaje mi się to bez sensu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 maja 2010, 18:02 
Kapitan
Kapitan

dzięki za wasze rady,obecnie mam exII z cewkami "standart 10,5 cali,8 cali,11 cali zatanawiami sie jeszcze nad dokupieniem cewki 16 albo 18 cali do sprawdzania dużych obszarów używa ktos takie.bede sie rozgladac za jakas "okazja" a jeśli sie nie trafi exII zostaje :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 maja 2010, 18:39 
Chorąży
Chorąży

ja zamieniłem Tereskę przez duże T na ex se pro, i ... ilość fantów na razie zmalała. Jednak tu, myślę że główne skrzypce gra lenistwo, i brak nowych na razie miejscówek, więc nie polecam ci zmiany sprzętu a doskonalenie techniki szukania. Mnie na tym etapie akurat szlag trafia, bo wszystko okazuje się niedostępne. Co do sprzętu który ja akurat mam a ty masz chyba bardzo podobny, to jest on z górnej półki. Jednak problem leży na 100% w miejscówkach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 maja 2010, 19:08 
Kapitan
Kapitan

pmf1 napisał(a):
ja zamieniłem Tereskę przez duże T na ex se pro, i ... ilość fantów na razie zmalała. Jednak tu, myślę że główne skrzypce gra lenistwo, i brak nowych na razie miejscówek, więc nie polecam ci zmiany sprzętu a doskonalenie techniki szukania. Mnie na tym etapie akurat szlag trafia, bo wszystko okazuje się niedostępne. Co do sprzętu który ja akurat mam a ty masz chyba bardzo podobny, to jest on z górnej półki. Jednak problem leży na 100% w miejscówkach.

Po zmianie terki na se prof od razu zauważyłem wyraźną różnice in +. Czyły jak diabli(sam sie do siebie czasem śmieje jaki można okruszek znaleźć), lepszy zasięg. Trzepałem stare miejscówki przez parę miesięcy(w sumie można je nazwać nowymi ;) ).
Najważniejsza jest "technika szukania" żeby wyssać reszte drobiazgu. Tu wystarczy przeczytać instrukcję i choć czasem opisana technika nie jest dla "nadpobudliwych", stosować się do niej :) W moim przypadku polanka(jak coś wychodzi ;) ) 50x15m(przykładem ostatnia) wystarcza na cały 6 godzinny wypad.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 maja 2010, 19:41 
Chorąży
Chorąży

ja należę do tzw "upierdliwych" i jak znajdę choćby boratynkę to dalej łażę "raz po razie". Szczególnie dlatego, że jest to "wyznacznik" a miejscówki u mnie nie są za bogate. A jak już trafię sreberko to żona mnie prosi o litość... Ale pomijając żarty, chodząc z Explo po starych miejscówkach dokładnie przetrzepanych Tereską to nie za wiele trafiłem. Kwestia tu jest nie nowego sprzętu ale tego, że można choćby Terenią wyczesać. Explo daje ten plus, że wpadając na nowe miejsce szybciej namierzysz czy jest no ciekawe czy nie (cewka 2D, multi... itp). Tylko mało tych miejsc!

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]