Kupiłem ten wykrywacz również pod kątem poszukiwań meteorytów (kamiennych) gdyż zasłyszałem opinie, że radzi sobie z tym typem meteorytów. Niestety, gdy przyszła okazja na poszukiwania - okazało się, że albo nie umiem jej ustawić - albo nie widzi meteorytów kamiennych. W przekonaniu, że jednak nie powinna widzieć upewniła mnie rozmowa z Panem Arkiem (Rutusem). Jednakże są osoby, które twierdzą, że można proximą z powodzeniem szukać również kamiennych. I tu moje pytanie do szanownych forumowiczów (piszę tego posta za namową jednego z kolegów, który właśnie na PS radził mi szukać pomocy w tej kwestii) - jeśli któryś/aś z Was szuka proximą meteorytów kamiennych (np. Pułtusk) - jak go ustawić?
Ponoć kluczową rolę odgrywa tu dokładne dostrojenie wykrywacza do gruntu - w proximie robi się to automatycznie - bez możliwości późniejszej korekty ręcznej - więc jak zmusić ten wykrywacz aby pokazywał kamienne (najlepiej aby można było również użyć dyskryminacji wybiórczej w celu odrzucenia sygnałów niepotrzebnych, np. powyżej -70)
Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.
Paweł
|