Teraz jest czwartek, 11 września 2025, 04:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wykrywacz na skrytki - jaki !?
PostNapisane: sobota, 24 lipca 2010, 18:44 
Szeregowy
Szeregowy

Witam wszystkich! Moje pytanie jest takie : Jaki wykrywacz szanowni forumowicze wybrali by za najlepszy do poszukiwań skrytek w budynkach i nie tylko, generalnie większych fantów nie biorąc pod uwagę ceny sprzętu, tylko głównie jego parametry. Proponuje brać pod uwagę wszystkie detektory dostępne na naszym rynku, zachodnie i polskie, PI i VLF. Z góry dziękuje za wszelkie pouczające odpowiedzi i sugestie. Pozdrawiam Tom30 :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 lipca 2010, 19:12 
Generał Broni
Generał Broni

witam.poszukiwanie skrytek w budynkach,nie jest takie proste.pomijam sprzęt,bo mało jestem obyty [tylko ace250,gti2500,quatro].cała trudność polega na tym,że w budynkach występują różne instalacje,które zawierają przewody lub rury metalowe.niektóre są pod napięciem,które wytwarza pole elektromagnetyczne zakłucające pracę wykrywacza.ponadto w mieszkaniach występują metalowe przedmioty codziennego uzytku,które także dają sygnały swego istnienia.miałem kiedyś takie zamówienie,na odszukanie skrytki z kosztownościami.ktoś wcześniej poległ na tym temacie.ja po2 godz też zrezygnowałem

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 lipca 2010, 19:26 
Szeregowy
Szeregowy

ale w starym opuszczonym budynku gdzie jest mniej metalowych zbrojeń a w przewodach już nie płynie prąd może będzie łatwiej? Na pewno przyda się detektor w trybie statycznym. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 lipca 2010, 21:52 
Generał Broni
Generał Broni

Nie pamiętam ale chyba TM-808 posiadał takie nastawy do poszukiwań pustych przestrzeni, i zapewne byłby to najlepszy sprzęt.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 lipca 2010, 22:28 
Chorąży
Chorąży

tm-808 na pewno nie jest właściwym sprzętem na budynki, jego zasięg ale też i mała dokładność powoduje to że jest raczej do otwartych przestrzeni i tzw głębokich zakopów, jeżeli chodzi o budynki, to jest wiele żelaziwa (zbrojenie, dźwigary itp) dookoła, ja u siebie jako zbrojenie ściany wrzuciłem w beton blok silnika zdaje się że od którejś Syreny :) bo zabrakło taczki betonu... proponowałbym raczej bardziej precyzyjny sprzęt, ale na pewno statyk.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 lipca 2010, 20:31 
Szeregowy
Szeregowy

OK. dzięki pmf1. Pozdro!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lipca 2010, 15:36 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

do tego typu prac/poszukiwań stosuje się z reguły detektory z mniejszą sondą, np. tzw snajperki do Garrett'ów http://garrett.com/hobby/hbby_supersniper_coils.htm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lipca 2010, 16:48 
Specjalista
Specjalista

Dobrym pomyslem jest w tym wypadku kamera termowizyjna. Powierzchnia za ktora znajduje sie pusta przestrzen zawsze posiada inna termike. To rozwiazanie sie sprawdza, ale koszt nie jest niski. Jednym z narzedzi w takim poszukiwaniu jest rowniez lampa UV. Bylo o niej juz na forum.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lipca 2010, 18:30 
Szeregowy
Szeregowy

No właśnie Szary Wilku kamera termowizyjna to koszt minimum 30 tyś pln... z tego co kiedyś sprawdzałem. Ale mam możliwość pożyczyć jak będę potrzebował. Mój znajomy twierdzi, że taka kamera u niego w takich poszukiwaniach się nie sprawdziła. A co do lamp UV to poddałem ten temat w tym dziale ale w temacie ''Sprzęt outdoor, inny'' /Latarki UV w służbie poszukiwaczy/. No właśnie czy wystarczy zwykła latarka emitująca światło ultrafioletowe do szukania fantów w ścianie?????[B] :drap

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]