Teraz jest czwartek, 11 września 2025, 07:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: ace 250-pytanko
PostNapisane: wtorek, 27 lipca 2010, 22:50 
Major
Major

Hej, od niedawna śmigam z ace 250 i przy chodzeniu po większej trawie i przy większej czułości często sobie popierduje przy przemiataniu cewką(wykrywacz oczywiście). Nie jest to jakiś większy problem ale czasem denerwuje i tu pytanie: czy osłona na cewkę rozwiązała by sprawę z tą czułością na smyranie i czy nie wpływa ona w jakimś stopniu na osiągi? Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 lipca 2010, 23:01 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

Nie nosze Ace i nie znam sprzetu ale odpowiadajac ogolnie na pytanie o oslonke - nie, nie obniza zasiegu czy czulosci jesli nie jest wykonana z wlokien weglowych czy napylana grafitem ;) .
Chyba kazdy z nas nosi oslonke na ceweczce (hej ... koledzy ... bez glupich mysli ;) ) . W moim sprzecie tez wystepuje takie zjawisko i jedynym sposobem na czeste pierdniecia jest zatyczka na nos ... gdy pierdzi ;) lub obnizenie czulosci do momentu gdy powroci do stabilnej pracy. Innym wyjsciem jest przyzwyczajenie sie do czestrzego popierdywania i kontrola "pierdnietych" miejsc - jesli pierdniecia sie powtarzaja to kopac - jesli nie ma pierdniec... ignorowac ;)

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 lipca 2010, 23:05 
Podporucznik
Podporucznik

W tym przypadku osłona nic nie da :) musisz mieć dobrze kabelek przymocowany by nie latał troszkę to zmniejsza wzbudzanie , ja mam ładnie owinięty i dodatkowo co jakieś 20cm przymocowany za pomocą rzepów od patchpaneli (molex)

PoZdR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 lipca 2010, 23:19 
Major
Major

Jeżeli sprzęt nie jest uszkodzony (urwany/naderwany jeden z przewodów cewki-który również objawia się tym, że wykrywka popierduje) to jedynym ratunkiem na wyeliminowanie fałszywych sygnałów (jeżeli przewód jest poprawnie owinięty wokół sztycy) jest niestety obniżenie czułości. Ogólnie ACE jest bardzo wrażliwy na uderzanie w kępy trawy, korzenie, gałęzie... z pewnością osłonka w tym przypadku ani nie zaszkodzi ani nie pomorze, może jedynie pomóc uchronić cewkę przed uszkodzeniem-odpryśnięcie żywicy przy uderzeniu np. w kamień.
POZDRAWIAM.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lipca 2010, 00:34 
Kapral
Kapral

Kolego ,niestety musisz zjechać na czułości 2 oczka ,w terenie mniej "trawiastym" możesz spróbować o jedno, mój dodatkowo ostatnio reaguje na SMS-y na mojego ericcsona a także "wariuje" gdy telefon szuka sieci :/ ...(telefon oczywiście w kieszeni )......ja już zmieniam na tekneticsa lub fishera

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lipca 2010, 01:07 
Specjalista
Specjalista

Wiekszosc wykrywaczy lubi sie wzbudzac przy maksymalnych czulosciach. Ace nie jest w tym wypadku wyjatkiem i jak powiedzial przedmowca 2 oczka w dol i bedzie ok.
Pamietam ze pare lat temu,obecny na tym forum kolega Stein racjonaizatorskim sposobem wyekranowal cewke w 250-ce tak ze dawala rade na maks czulosci.
Ale jak i co, nalezaloby zapytac jego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lipca 2010, 09:56 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam.
skolim1 napisał(a):
W tym przypadku osłona nic nie da :)
PoZdR

Co nie znaczy że nie jest przydatna :). W sumie nie wyobrażam sobie jak można chodzić bez osłony i zastanawia mnie czemu całej cewki od razu nie oblali całej takim fajnym plastikiem?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lipca 2010, 10:14 
Major
Major

Dzięki wszystkim za wyczerpującą odpowiedź :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lipca 2010, 11:16 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Kolego xyhoo-jestem posiadaczem i fishera i tekneticksa i oba niestety reagują na telefony komórkowe...chodzenie na wysokiej czułości na ogół wiąże się z popiardywaniem sprzętu ale sygnały warte uwagi są praktycznie łatwe do odróżnienia pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: garret
PostNapisane: środa, 28 lipca 2010, 11:33 
Szeregowy
Szeregowy

Garety, te nawet z wyższej półki maja taką przypadłość że po mokrej trawie prawie wszystkie dają błędne sygnały, tak ich uroda.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lipca 2010, 16:18 
A ja muszę się przyznać że chodzę na max czułości i takie mimowolne wzbudzania w wyniku otarcia o kępę trawy lub coś podobnego zdarzają się rzadko.Wiadomo że jak walniesz mocniej to nie ma siły na wzbudzenie, trzeba uważać.Również nie wyobrażam sobie chodzenia bez osłony na cewkę, bez niej chyba mój garecik wyglądałby nieciekawie!!!

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]