Teraz jest czwartek, 28 sierpnia 2025, 21:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: ACE 250 pierwsze wrażenie
PostNapisane: czwartek, 1 kwietnia 2010, 15:48 
Porucznik
Porucznik

Po pierwszych dwóch godzinach zapoznawania się z ACE 250 mam tak: miedziany drut, kilka gwoździ, łuska, naparstek, 2 kapsle, i jakiś kamień lub stop metalu (wykrywa jako kolor, a domu w jednym miejscu magnes go lekko przyciąga, ale tylko jednym biegunem).

-Bardzo szybko można się nauczyć obsługi i rozpoznawania tego co leży pod ziemią. Jeszcze nie jestem zbytnio obeznany z funkcją Sensitivity.
-Na początku szukałem z opcją ALL-METAL, jak coś wykryło to po kolei zmieniałem na poszczególne kolorowe metale.
-Co do funkcji PINPOINT - działa świetnie, dobra sprawa.
-Poza tym jeszcze trochę muszę pokombinować przy ustawieniach własnych szukanych metali. Ale z czasem będzie OK.

UWAGI:
-bez osłony na sondę się nie obejdzie, tu się otrze o gałęzie, tam jakiś syf, jak to w lesie
-osłona na elektronikę też się przyda. Cały wykrywacz był po robocie zakurzony

PYTANIA:
-szukałem w 15 letnim lesie, także czy gęste korzenie mogą zakłócać pracę wykrywacza? Czasami tak było że sygnał, jak odkopałem i rozgrzebałem korzenie to sygnału nie było.

Może się wypowiedzą również osoby - nowicjusze - ich pierwsze wrażenia z tym sprzętem. Zanik go kupiłem to właśnie szukałem takich postów, żeby sobie trochę poczytać.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 kwietnia 2010, 15:56 
Porucznik
Porucznik

Sensitivity ustaw na początku na max.
To o czym pisałeś, że sygnał znikał to wykrywacz sam się wzbudzał.
Wtedy należy zmniejszyć "Sensitivity" o jedną kreskę. Niestety wtedy spada też zasięg.

Ma na to wpływ rodzaj podłoża, więc pewnie i korzenie w jakimś stopniu też.

Ostatnio edytowano czwartek, 1 kwietnia 2010, 23:15 przez Warkon, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 kwietnia 2010, 16:51 
Chorąży
Chorąży

Ja kanarka zawsze ustawiałem na sensiwity max, oraz ryb jewerly . kopie się tylko powtarzalny sygnał . Pojedyncze sygnały oraz skacząca kropka po całej skali oznacza żelazo.Kanarek fajny wykrywacz,chodziłem z nim ponad trzy lata złego słowa o nim nie napisze . Tobie życzę fajnych fantów. Co do wzbudzania to ja nie miałem kłopotów ,wykrywacz każdy na czułości max może popierdywać .Mi to nie przeszkadzało jeśli teren mocno zaśmiecony trzeba chodzić bardzo powoli i wyłapywać sygnały pewne i tylko te kopać.Chodząc na czułości max w kanarku miałem pewność że wyciskam z niego całą moc. Teraz chodzę z cibolą i też staram się wyciskać z niej jak najwięcej na czułości ,tylko to już zależy od terenu inny sprzęt. pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 kwietnia 2010, 17:22 
Generał Broni
Generał Broni

Te sygnały, że w ziemi nic nie ma to "pobudzenia łechtaczkowe", musiałeć połechtać cewkę jakąś trawką czy badylkiem. Jak pochodzisz po ścierniskach to nauczysz się olewać te sygnały.Na poczatku wsłuchuj sie w sygnały,porównuj dżwieki, kop wszystko. Z czasem się nauczysz olewać gówniane sygnały i po dżwięku poznasz, bez wgapiania sie w skalę.Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 kwietnia 2010, 22:46 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!

Z tymi znikającymi sygnałami to różnie to bywa. Czasami faktycznie to jakieś wzbudzenie, ale zakładam, że kopiesz sygnał dopiero po kilkukrotnym przemieceniu cewką i namierzeniu pinpointem. Wówczas taki sygnał, gdy zniknie, trudno wytłumaczyć wzbudzeniem. Po kilku latach biegania z wykrywaczem wiem, że takie przypadki zniknięcia sygnału można wytłumaczyć tym, że:
1. namierzony (drobny) przedmiot podczas kopania zsunął się na dno wykopanego dołka i wykrywacz już go nie "widzi" - zanim zrezygnowany zagubieniem sygnału zakopiesz dołek warto go dokładnie oczyścić z luźnej gleby sprawdzając każdą wybraną garść machnięciem przed cewką.
2. namierzony (drobny) przedmiot znajduje się w tym co wykopałeś (urobku), ale ułożył się mniej korzystnie lub został przykryty grubszą (w stosunku do pierwszego sygnału namierzającego)warstwą przerzuconej ziemi - zanim zrezygnowany zagubieniem sygnału zakopiesz dołek warto nogą trochę ją poprzewalać, przydeptać (tzn. zmniejszyć grubość urobku itp.)
3. czasami może się zdarzyć tak, że wybieraną ziemię przerzucasz na miejsce gdzie w glebie ukryty jest jakiś większy żelazny przedmiot, zasadniczo drobny kolorek leżący nad dużym zakłócającym żelastwem tez może nagle zniknąć - zanim zrezygnowany zagubieniem sygnału zakopiesz dołek warto nogą trochę ją poprzewalać lub nawet w garściach przepuścić przed cewką.

pozdrawiam
bogdans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 kwietnia 2010, 11:16 
Porucznik
Porucznik

bogdans napisał(a):
witam!
3. czasami może się zdarzyć tak, że wybieraną ziemię przerzucasz na miejsce gdzie w glebie ukryty jest jakiś większy żelazny przedmiot, zasadniczo drobny kolorek leżący nad dużym zakłócającym żelastwem tez może nagle zniknąć - zanim zrezygnowany zagubieniem sygnału zakopiesz dołek warto nogą trochę ją poprzewalać lub nawet w garściach przepuścić przed cewką.

W tym przypadku to sobie zrobiłem taką "taktykę", że tam gdzie odkładam ziemię w wykopu, to sprawdzam to miejsce czy nic nie ma. Jak brak sygnału to w to miejsce odkładam na bok ziemię.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 kwietnia 2010, 14:11 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Jak pierwszy raz szukałem(całe 10 minut na podwórzu ;)) dostałem piękny głośny sygnał więc zacząłem kopać. Zrobiłem dołek, przemiatam i cisza. Przemiatam nad tym co wykopałem i znowu gong, a tam okrągły, równy kamień(przynajmniej mi się tak wydawało). Nie przyglądałem mu się zbyt dobrze i teraz sobie myślę czy to nie była przepadkiem jakaś kula od samopała?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 kwietnia 2010, 14:21 
Generał Broni
Generał Broni

Jak był ładny "gong" a przedmiot miał białawoszary kolor to mogła być kulka muszkietowa z grubą warstwą tlenków. Warto oglądać dokładnie co się wykopało, nauczyć się rozróżniać metale i odróżniać je od kamieni. PZDR :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 kwietnia 2010, 14:47 
Porucznik
Porucznik

Też taką "kulkę" wyciągnąłem z ziemi, jaki był sygnał to nie pamiętam, nie zwracałem jeszcze wtedy na to tak uwagi
viewtopic.php?p=434483#434483

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 kwietnia 2010, 16:51 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

To co mi wyskoczyło było wręcz idealnie okrągłe, a nie tak rozmiażdżone.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 kwietnia 2010, 16:13 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

witam ,właśnie kupiłem kanarka 250 ;) jakies wskazówki

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 kwietnia 2010, 18:10 
Porucznik
Porucznik

Oweszem - poczytać to co już o kanarkach napisano. Opcja szukaj i dłuuuuuugie czytanie. Znajdziesz tam wszystko. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 kwietnia 2010, 20:09 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Kanarka kupiłem dosłownie kilka dni temu :) Jego złożenie zajęło mi jakieś dwie minuty.To nie była jakaś magia i obeszło się bez instrukcji obsługi ;) ACE 250 jest lekki i poręczny a jego obsługa nie sprawia kłopotów.Macie rację koledzy pisząc o tym,że wykrywacz trzeba poznać,przetestować i pobawić się ustawieniami.Byłem z nim w terenie tylko kilka godzin i tylko na jednej łące :) Wpadło mi w ręce kilka monetek,całkiem fajnych.Moim zdaniem o znalezisku w głównej mierze decyduje przysłowiowy łut szczęścia ;) Zauważyłem że kanarek w kontakcie z mokrym podłożem potrafi się wzbudzać,ale wtedy wystarczy "zjechać" jedną kreskę na czułości i jest ok :1 Głównie szukam w trybie "Jewelry". Mój brat ma Fishera i kanarek nie jest od niego gorszy :piwo Udanych wykopów :dnc

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ACE 250 pierwsze wrażenie
PostNapisane: wtorek, 21 września 2010, 17:37 
Porucznik
Porucznik

witam,

Wróćmy do sedna tematu :D Jak z oryginalnymi bateriami po rozładowaniu, można je ładować - baterie to AA Energizer - alkaliczne, z tego co wyczytałem to chyba NIE. Zmieniłbym je na akumulatorki, te które posiadam to akumulatorki GP NiMH 2600 mAh lub 2450mAh

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ACE 250 pierwsze wrażenie
PostNapisane: wtorek, 21 września 2010, 18:04 
Generał Broni
Generał Broni

Baterii się nie ładuje tylko akumulatorki.

Co do fałszywych sygnałów -jest to związane z tym, że dyskryminacja nie zadziała prawidłowo i wykrywka wskazuje duże zardzewiałe żelastwo jako kolor - w tym przypadku słyszymy ładny gong. Po odkopaniu warstwy ziemi i ruszeniu jej struktury dyskryminacja zadziała prawidłowo i masz ciszę. Przełącz sobie wtedy na tryb all metal i powinien wskazać żelazo. ACE to fajny sprzęcik, szczególnie na plaży, pzdr. :zdr

Ostatnio edytowano wtorek, 21 września 2010, 23:37 przez BRAT_MIH, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]