Teraz jest niedziela, 7 września 2025, 08:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jakość wykrywaczy a produkcja w Chinach
PostNapisane: niedziela, 31 października 2010, 21:45 
Podporucznik
Podporucznik

Mazda 6 dobry sprzęt lecz szkoda przepłacać .
Możesz kupić coś o zbliżonych osiągach :D
Np Skodę Octavię. Też ma 5 kół, w tym jedno zapasowe, i silnik, i fotele... :lol:

Aby się ugruntować w przekonaniu, że Skoda jest nawet lepsza od Mazdy, zapytaj kilku właścicieli Skody którzy nigdy nie siedzieli w Maździe za kółkiem. Najlepiej na jakimś forum internetowym :8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Przerzutka z Garret ACE 250 na ... ?
PostNapisane: poniedziałek, 1 listopada 2010, 11:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

Brzęczyszczykiewicz napisał(a):
Aby się ugruntować w przekonaniu, że Skoda jest nawet lepsza od Mazdy, zapytaj kilku właścicieli Skody którzy nigdy nie siedzieli w Maździe za kółkiem. Najlepiej na jakimś forum internetowym :8)

Brzęczyszczykiewicz Twoje porównanie jest niewłaściwe - zamiast Mazdy powinieneś wybrać samochód np. firmy TATA albo jeszcze lepiej Jiangling. Przecież F75 to niemal całkowicie Chinol :D

Ostatnio edytowano poniedziałek, 1 listopada 2010, 15:28 przez SiD, łącznie edytowano 1 raz
Na przyszłość, proszę nie rozpoczynać dyskusji Off Topic w ten sposób.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 listopada 2010, 11:33 
Generał Broni
Generał Broni

wydaje się bardzo prawdopodobnym,że już niebawem chinole będą nam nawet dzieci robić i po co ten cały szum z invitro?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 listopada 2010, 12:48 
Podporucznik
Podporucznik

90% elektroniki produkuje się w Chinach, Singapurze, Malezji. I wcale nie od ostatnich lat tak jest. Dotyczy to nie tylko wyrobów finalnych ale i przede wszystkim podzespołów klasy popularnej. Tylko podzespoły i urządzenia najwyższej technologii są produkowane w USA i Japonii.
Trzeba jednak rozróżniać, co jest wyrobem chińskim a co wyrobem amerykańskiej czy japońskiej firmy wyprodukowanym w jej własnej fabryce w Chinach (też made in PRC)
Jeśli wyrób jest produkcji np Agilent, to czy został wytworzony w fabryce w Japonii, w USA czy w Chinach nie ma najmniejszego znaczenia - jest tak samo dobry i ma taka samą szansę być usterkowy. Ale jeśli jest to wyrób stricte Chiński, to wtedy zawsze ustępuje, bo oni JESZCZE (kiedyś to nastąpi) sami się nie nauczyli. Oczywiście wśród wyrobów chińskich jest tez wielka gradacja w jakości. A to już zależy głównie od importera - co zamówi. Np zabawki. na całym świecie są chińskie. Ale chińska zabawka kupiona w USA czy w Europie Zachodniej to ZUPEŁNIE inna jakość niż w polskim sklepie, który sprowadza najtańsze g..no. A dlaczego? Bo to najchętniej kupują polscy klienci. W sumie - sami sobie jesteśmy winni. Nie cenimy jakości i wysiłku. Sami produkujemy bardzo często chłam, więc na konsumpcje chłamu jesteśmy tez skazani. Jedyne słuszne kryterium - byle za pół darmo. A za pół darmo to... wiadomo.

Jeśli los tak się potoczy, że wraz ze wzrostem jakości chińskiej produkcji nie wzrosną ceny ich wyrobów, to nasza i europejska gospodarka zostanie zmiażdżona i upadnie a my staniemy się chińskimi niewolnikami w ciągu kilku dziesięcioleci, tak samo jak oni byli naszymi niewolnikami jeszcze kilkanaście lat temu. Oprócz nielicznej grupki pazernych osób zarabiającej, jak dziś, na imporcie z Chin, wszyscy będziemy nędzarzami szukającymi pracy, której nie będzie, nawet w rolnictwie.

A to jest przykład na jeden z sygnałów, które mówią o tym, że znany nam świat powoli się kończy:
http://biznes.onet.pl/chiny-nie-wykorzy ... news-detal

Ostatnio edytowano poniedziałek, 1 listopada 2010, 13:07 przez Brzęczyszczykiewicz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 listopada 2010, 12:57 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Chińska gospodarka-jest najbardziej progresywną na świecie na chwile obecną .W Chinach produkuje się I Phone ,HP ,filia DELL,Versace i wiele innych... są to marki słynące z produktów dobrej jakości. REŻIM PRACY nie pozwala raczej na pomyłki i przede wszystkim renoma firmy :D Wiec powiedzonko MADE IN CHINA -bubel, przechodzi w odstawkę. U chinoli jest po prostu znacznie taniej :1 . '
Sam mam f75 i jestem bardzo zadowolony .Czasami sam jestem zadziwiony (pozytywnie oczywiście ) osiągami ,ale na to się składa wiele czynników. A słupy wysokiego napięcia ?? hm ...Pod zwykłymi słupami ,jak na ulicy ,mój F75 zachowuje sie normalnie .Pod słupami typu -ogromnych budowli metalowych ,gdzie słychać jak przepływa prąd , oczywiście szaleje ,ale to logiczne .Lepiej zainwestować raz a porządnie.
F75 Jeden z najlepszych wykrywaczy na kolorki :1 Oto moja propozycja .Ale dobrze rozważ wszystkie .To będzie twój wykrywacz za twoje pieniądze :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 listopada 2010, 15:01 
Generał Brygady
Generał Brygady

Temacik nam uciekł w kierunku Azji , ale nikt nie wspomniał tu o chińskim wykrywaczu .
BH platinum z mojego linku wyżej jest produktem First Texas ta sama firma co robi f75 , teknetics :luv

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jakość wykrywaczy a produkcja w Chinach
PostNapisane: sobota, 6 listopada 2010, 20:15 
Pułkownik
Pułkownik

chińska zabawka kupiona w USA czy w Europie Zachodniej to ZUPEŁNIE inna jakość niż w polskim sklepie, który sprowadza najtańsze g..no. A dlaczego? Bo to najchętniej kupują polscy klienci. W sumie - sami sobie jesteśmy winni. Nie cenimy jakości i wysiłku.

Polscy klienci kupują to na co ich stać przy takich zarobkach jakie są w tym kraju, a nie dlatego, że rzekomo nie cenią jakości i wysiłku. Jeśli Polacy zrównają się kiedyś pod względem zarobków z zachodem to będą kupować to samo co na zachodzie.
Rozumiem, że można o tym zapomnieć kiedy się ma własną firmę więc przypomniałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 listopada 2010, 20:18 
Podporucznik
Podporucznik

Np Skodę Octavię. Też ma 5 kół, w tym jedno zapasowe, i silnik, i fotele... :lol:

:) Mam skodę octavie II i nie zamienie na inne autko ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 listopada 2010, 20:43 
Weteran
Weteran

jeśli mazda 6 robi na kimś tak piorunujące wrażenie że nie wyobraża sobie nic równie dobrego (oczywiście w tej klasie) to chyba powinien sobie uświadomić że nie jest zbyt wielkim znawcą motoryzacji. :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 listopada 2010, 22:09 
Podporucznik
Podporucznik

Mazda 6 to typowy kompakt + i "nie robi wrażenia" jako taka, bo samochody są podobne do siebie wszystkie. Ale Mazda 6(26) jest jednym z tych nielicznych aut, których poziom niezawodności dla wielu się zupełnie poza zasięgiem. I pod tym względem jest to auto świetne, jeśli ktoś ma choć trochę wiedzy o motoryzacji :666

Jabemax, to dobrze się składa, bo i pewnie ze znalezieniem chętnego miałbyś problem ;)
Żartuję. Nie wiem nic o Octavii II, bo mnie generalnie ta marka zupełnie nie interesuje i nawet nigdy nie rozpatrywałem możliwości zakupu. Natomiast na temat Octavii I mam zdanie wyrobione, i nie jest to dobre zdanie :lol:

Anarchista, nadmiernie oszczędny płaci co najmniej 2 razy. I nie ma to nic wspólnego z poziomem zamożności. Są ludzie, którzy kupują to na co ich stać, ale dobre jakości i są tacy, którzy usiłują kupić coś na co ich nie stać licząc naiwnie, że bardzo niska cena jest okazją i nie wiąże się z gorszą jakością.
Myślę, że kiedyś zarobki w Polsce dogonią średnie zachodnie. Wystarczy że większość przestanie się obijać w pracy i sami zaczniemy szanować własne wyroby, a nie np ściągać z Niemiec samochodowe trupy ze szrota, nabijając im jeszcze kabzę swoimi skromnymi oszczędnościami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 listopada 2010, 23:12 
Podporucznik
Podporucznik

Jabemax, to dobrze się składa, bo i pewnie ze znalezieniem chętnego miałbyś problem ;)
Żartuję. Nie wiem nic o Octavii II, bo mnie generalnie ta marka zupełnie nie interesuje i nawet nigdy nie rozpatrywałem możliwości zakupu. Natomiast na temat Octavii I mam zdanie wyrobione, i nie jest to dobre zdanie :lol:

Wiem, ze to pogaduszki nie na temat :) ale muszę zanegować Twoje stwierdzenie ... Octavia II jest w cenie i jest to jedno z najwyżej ocenianych i kupowanych aut klasy - średniej. Mam ją od nowego i nie narzekam ... :) Polecam to autko , a jeżeli ktoś zna auto które przy silniku 1,9 TDI (120 kM) pali 4,75 litra ON na trasie jednocześnie biorąc pod uwagę wielkość auta limuzyna/sedan to chylę czoła.
W sumie piszę bo trochę uszczypneło mnie to co stwierdziłeś ... ale bez urazy :piwo
Mazda 6 fajne auto trochę nim jeździlem , ale jak kto co lubi :) dla mnie octavia to klasa :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2010, 00:08 
Kapitan
Kapitan

Idealny temat dla mnie. Od 2 lat mam Octavię II 1.9 TDI Ambiente (firmowa, teraz już prywatna), a mój ojciec od roku Mazdę 6 2.0 MZR (aktualny model). I powiem Ci szczerze, że choć to zupełnie inne samochody, to w wielu miejscach Octavia II prezentuje wyższy poziom - przede wszystkim w kategorii praktyczności użytkowania i staranności wykonania detali. Firma miała/ma ok. 30 Octavii od 3 lat i w żadnej nie wystąpiła awaria unieruchamiająca. W Maździe, pomimo doskonałego wyglądu, na co dzień kłują w oczy gówniane oszczędności księgowych na materiałach wykończeniowych niż w teoretycznie taniej Skodzie, która nie bez powodu jest No.1 w Polsce od kilku lat. Mazda za 100k pln nie ma nawet regulacji wysokości i lędźwi fotela pasażera, a zagłówki nie są pochylane! Mam jeszcze Vectrę C i gdyby nie jej rewelacyjny silnik (włoskiej konstrukcji) i niesamowicie efektywne reflektory (francuskie), to znów poczciwa Octavia II byłaby suma sumarum lepsza od zasadniczo większego konkurenta. Powiem Ci, że nie ma z czego kpić, trzeba Czechom gratulować mariażu z grupą VAG.

M.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2010, 00:35 
Specjalista
Specjalista

Panowie, off topic, w wcześniej wydzielonym off topic-u? A jak się ma temat motoryzacyjny, do działu o detektorach? Zamykam temat i będę sukcesywnie powstrzymywał podobne zapędy w innych wątkach.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]