Teraz jest środa, 20 sierpnia 2025, 08:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Moj pierwszy raz ... ;) z TM 808 - testy
PostNapisane: niedziela, 18 stycznia 2009, 16:41 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

Kolegow, ktorzy klikneli na ten post z nadzieja przeczytania jakichs wspomnien natury erotycznej musze rozczarowac :nicnie :hahaha .
TM808
Zamieszczam post z premedytacja w niodpowiednim dziale bo nie do konca jestem przekonany o przydatnosci postu w dziale o maszynkach i wykrywkach.

Dodatkowo pragne tez podziekowac Piotrowi z ... za odstapienie wykrywacza oraz Proskanowi za instrukcje i porady.

Tak wiec z nudow wybralem sie do lasu na "moje" tereny "lowieckie" z swiadomoscia iz gleba jest zmarznieta i kopac nie bedzie mozna ale zabralem moj nowy nabytek by zapoznac sie z nim odrobinke przed rozpoczeciem sezonu. Wyjechalem z Mainz przy temperaturze +2,5°C a na miejscu (Taunus / Platte) ... brrr ... -1°C .
Widoki jednak piekne: [ img ]
Cichy szum opadajacej szadzi z galezi drzew, slady stworkow, ktorych nie widzimy latem bo sie ukrywaja (sarny, zajace i inne), cisza ...
[ img ]
Dotarlem w koncu do miejsca, w ktorym wracajac z miejscowek robie przerwe (okolo 500m przed parkingiem) i rozpakowalem objekty testowe oraz wykrywacz.
[ img ]
Objekty testowe to:
- Duza lyzka z mosiadzu (posrebrzana) o dlugosci calkowitej 25,5cm
- Puszka po piwie 0,5L (piwo doobre)
- Puszka po napoju "energetycznym" (taka jak Red Bull)
- Trzy puszki po piwie (0,5L) sklejone razem tasma klejaca
- Puszka po gazie "turystycznym" (C206)
- Krazek z mosiadzu o srednicy 9cm i grubosci 1,25mm
- Krazek z mosiadzu o srednicy 12,1mm i grubosci 0,5mm
- Termos z nierdzewki o pojemnosci 1L i wysokosci 32,7cm (z ciepla herbatka)
- Arkusz blachy aluminiowej (powlekanej tworzywem sztucznym) o wymiarach 50x70cm i grubosci 0,25mm
Okazalo sie iz dobrym pomyslem bylo zabrac z soba termos z cieplym napojem :1 bo paluszki mi troche szybko marzna :( .
Przeczytalem na miejscu instrukcje i wspomnialem rady otrzymane od Proskana, pokrecilem, proba ... pokrecilem, proba ... nie do konca jestem pewien poprawnosci zestrojenia wykrywacza ale przystapilem do testow po usunieciu wszystkich metalowych przedmiotow z kieszeni. Wszystkie pomiary byly wykonane w tym samym miejscu - fanty zmienialem.
Podane "osiagi" mierzone byly pomiedzy fantem a cewka pozioma (odbiorcza) tak wiec trzeba wziasc poprawke na wysokosc noszenia wykrywki oraz ewentualne niepoprawnosci w uzytkowaniu wykrywki (moj pierwszy raz).
Lyzka - 65cm
Puszka po piwie - 100cm
Puszka Red Bull - 78cm
3 puszki po piwie - 127-130cm
Puszka po gazie - 105cm
Krazek z mosiadzu (maly) - 75cm
Krazek z mosiadzu (duzy) - 90cm
Termos - 115cm
Arkusz blachy (0,4m²) - 180-190cm

Podane osiagi to przyblizone odleglosci progu zadzialania wykrywacza na fant ... mozna powiedziec iz moj pierwszy raz byl ... zadowalajacy i prosilbym moze kolegow, ktorzy lepiej znaja ten sprzet o dolanczanie swych opinii, porad i wskazowek dotyczacych tego dosc "tajemnicego" i nierozpowszechnionego sprzetu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: TM 808
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2009, 00:05 
Klucznik z Klucz

Chodze z tym (ale tylko na wskazane konkrety) z 10 lat.To jest sprzecik niedoceniany ,na niemieckie schowki,w ogrodzie,gdzie jest duzo smieci.Co prawda dobry PI bije go pod wzgledem zasiegu,ale tu chodzi o to aby nie widzial drobnicy.Mam wrazenie ze w kontakcie z ziemią jest glębszy niz na powietrzu.Trzeba zasieg kontrolowac co kilka minut na lopatce którą trzymamy w lewej ręce,aby czasem nie chodzic bez zasięgu.Ogólnie trudny w eksploatacji,niestabilny,ale jak jest 10 karabinów to o tym wie .Na taką masę na głebokości 1,5 m to sygnal będzie ze 4 metry w poziomie ( w tę i nazad).Jezeli cokolwiek konkretnego znalazlem to tylko nim.
Klucznik z Klucz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2009, 00:14 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

Serdeczne slowa podziekowania, do ktorych dolanczam zyczenia dalszego zdrowia i zapalu do wykonywania hobby :1 :1 :1 i dzielenia sie wiedza z mlodszymi kolegami.

Pozdrawiam - Piotr

P.S. Jesli to nie jest dobrze strzezona tajemnica ... to prosze rowniez o ewentualne wskazowki, doznania, przezycia i porady ... jak , co , z czym i dlaczego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 maja 2009, 14:31 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jakieś nowe spostrzeżenia odnośnie TM'a?Bardzo chętnie poczytam. Przymierzam się do zakupu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Moj pierwszy raz ... ;) z TM 808 - testy
PostNapisane: środa, 20 kwietnia 2011, 12:23 
Podporucznik
Podporucznik

a ja mam 2 pytania:
- czy można jakoś zorientować się na jakiej głębokości zalega fant ???
- rozumiem, ze nie ma szans na kopanie w pojedynkę i zawsze musi być druga osoba która trzyma łopatę i idzie w odległości 2-3 metrów od detektora ?? ja używam teleskopowego fiskarsa

pozdr.warwick

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 kwietnia 2011, 16:45 
Sierżant
Sierżant

Witam!
Głębokosc określasz przechodząc nad fantem na manualu ( w trybie auto nie polecam w ogóle chodzić). Odległosc od poczatku do srodka sygnału równa się głębokości. I to się bardzo dobrze sprawdza. Wg. instrukcji w niektórych przypadkach głebokośc moze byc przekłamana. Oczywiscie jeżeli wskazówka mocno bije a sygnał jest kótki to masz do czynienia z płytkim celem.

To że muszą być 2 osoby to jakis intenetowy mit.
Jedna osoba może spokojnie chodzić. Trzymasz wówczas łopate pionowo w lewej ręce. Nie jest to może komfortowe. Bo co jakis czas przy zmianie pozycji łopaty pojawiają się drobne zakłócenia, ale spokojnie można sobie poradzić.

Podstawa to dobrze go dostroić, wtedy tez nie ma żadnego problemu z namierzaniem.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 kwietnia 2011, 22:35 
Podporucznik
Podporucznik

Dziękuję za odpowiedź,
czyli rozumiem, że sygnał na początku sygnału jest słabszy i idąc do jego środka robi się mocniejszy, tak?

jeśli to nie problem to mam jeszcze kilka pytań:
- do czego jest wskaźnik ??
- jak duże obiekty wykrywacz pomija ?? nie chciałbym kopać łusek po jednej sztuce
- czy Signal Balance to czułość??
- czy jest podatny na zakłócenia (np. inny wykrywacz w pobliżu)
- czy wzbudza się od np. puknięcia gałęzią, krzakiem
- dyskryminacji nie ma ??

mam nadzieję, ze nie przesadziłem z ilością pytań ale poważnie zasadzam się na ten sprzęt i chciałbym go możliwie dobrze poznać wcześniej

pozdr.warwick

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 kwietnia 2011, 16:13 
Sierżant
Sierżant

Witam!
1. Wskazuje siłe sygnału.
2 Moze dać echo od wiekszej ilosci łusek na dnie ziemianki (nakładaja sie na siebie sygnały)
3. tak
4. z DFX np nie koliduje , nie wiem jak z innymi
5. Nie tak jak moznaby wywnioskowac z opisu na forach, spokojnie mozna chodzić. Jak się wzbudzi to zeujesz w manualu .
6. Nie ma

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 kwietnia 2011, 22:07 
Podporucznik
Podporucznik

Dziękuję bardzo za pomoc i pozdrawiam

warwick

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]