Witam, pozdrawiam
Kolegow, ktorzy klikneli na ten post z nadzieja przeczytania jakichs wspomnien natury erotycznej musze rozczarowac :nicnie :hahaha .
TM808
Zamieszczam post z premedytacja w niodpowiednim dziale bo nie do konca jestem przekonany o przydatnosci postu w dziale o maszynkach i wykrywkach.
Dodatkowo pragne tez podziekowac Piotrowi z ... za odstapienie wykrywacza oraz Proskanowi za instrukcje i porady.
Tak wiec z nudow wybralem sie do lasu na "moje" tereny "lowieckie" z swiadomoscia iz gleba jest zmarznieta i kopac nie bedzie mozna ale zabralem moj nowy nabytek by zapoznac sie z nim odrobinke przed rozpoczeciem sezonu. Wyjechalem z Mainz przy temperaturze +2,5°C a na miejscu (Taunus / Platte) ... brrr ... -1°C .
Widoki jednak piekne:
[ img ]
Cichy szum opadajacej szadzi z galezi drzew, slady stworkow, ktorych nie widzimy latem bo sie ukrywaja (sarny, zajace i inne), cisza ...
[ img ]
Dotarlem w koncu do miejsca, w ktorym wracajac z miejscowek robie przerwe (okolo 500m przed parkingiem) i rozpakowalem objekty testowe oraz wykrywacz.
[ img ]
Objekty testowe to:
- Duza lyzka z mosiadzu (posrebrzana) o dlugosci calkowitej 25,5cm
- Puszka po piwie 0,5L (piwo doobre)
- Puszka po napoju "energetycznym" (taka jak Red Bull)
- Trzy puszki po piwie (0,5L) sklejone razem tasma klejaca
- Puszka po gazie "turystycznym" (C206)
- Krazek z mosiadzu o srednicy 9cm i grubosci 1,25mm
- Krazek z mosiadzu o srednicy 12,1mm i grubosci 0,5mm
- Termos z nierdzewki o pojemnosci 1L i wysokosci 32,7cm (z ciepla herbatka)
- Arkusz blachy aluminiowej (powlekanej tworzywem sztucznym) o wymiarach 50x70cm i grubosci 0,25mm
Okazalo sie iz dobrym pomyslem bylo zabrac z soba termos z cieplym napojem :1 bo paluszki mi troche szybko marzna :( .
Przeczytalem na miejscu instrukcje i wspomnialem rady otrzymane od Proskana, pokrecilem, proba ... pokrecilem, proba ... nie do konca jestem pewien poprawnosci zestrojenia wykrywacza ale przystapilem do testow po usunieciu wszystkich metalowych przedmiotow z kieszeni. Wszystkie pomiary byly wykonane w tym samym miejscu - fanty zmienialem.
Podane "osiagi" mierzone byly pomiedzy fantem a cewka pozioma (odbiorcza) tak wiec trzeba wziasc poprawke na wysokosc noszenia wykrywki oraz ewentualne niepoprawnosci w uzytkowaniu wykrywki (moj pierwszy raz).
Lyzka - 65cm
Puszka po piwie - 100cm
Puszka Red Bull - 78cm
3 puszki po piwie - 127-130cm
Puszka po gazie - 105cm
Krazek z mosiadzu (maly) - 75cm
Krazek z mosiadzu (duzy) - 90cm
Termos - 115cm
Arkusz blachy (0,4m²) - 180-190cm
Podane osiagi to przyblizone odleglosci progu zadzialania wykrywacza na fant ... mozna powiedziec iz moj pierwszy raz byl ... zadowalajacy i prosilbym moze kolegow, ktorzy lepiej znaja ten sprzet o dolanczanie swych opinii, porad i wskazowek dotyczacych tego dosc "tajemnicego" i nierozpowszechnionego sprzetu.