Teraz jest piątek, 29 sierpnia 2025, 23:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Działanie pinpoint fisher f2
PostNapisane: sobota, 18 czerwca 2011, 23:11 
Szeregowy
Szeregowy

W moim f2 dziwnie działa pinpoint. Gdy namierzam cel to pinpoint piszczy cały czas po zbliżeniu do gruntu niezależnie od jego rodzaju i tego czy jest danym miejscu jakiś metal czy nie.
przykładowo: kładę monetę na podłodze, przy przemiataniu wszystko o.k. Gdy zaczynam namierzać pinpointem to gdy cewka jest nie dalej niż około 4-5 cm od podłoża to pinpoint piszczy na całą jego powierzchnię . dopiero gdy podniosę cewkę trochę wyżej to namierza mi tylko monetę na dość sporą odległość (20-25cm).(sprawdziłem na różnych podłożach trawnik, dywan, asfalt.)
Jednak gdy oprę cewkę na podłożu,wcisnę przycisk pinpoint na kilka sekund a potem dopiero zacznę namierzanie monety to czyta tylko ją a nie całe podłoże dookoła jednak z dużo mniejszej odległości (5-10 cm).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Działanie pinpoint fisher f2
PostNapisane: niedziela, 19 czerwca 2011, 09:12 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam.

Kupiłem F2 jako wykrywkę zastępczą po usterce F75. Wprawdzie długo już jej nie używam, ale pamiętam taką sytuację.

Tam pin point działa jakoś dziwnie - tzn. zawiesza się. Dokładniej mówiąc, jeśli namierzamy jakiś fant, to powiedzmy za pierwszym razem jest dobrze, puszczamy pin point, wciskamy ponownie i albo nie mamy sygnału w ogóle albo mamy na wszystko, jak opisuje kolega. Nie wiem czym jest to spowodowane, ale ponowne puszczenie i wciśnięcie przycisku pin point przywraca wykrywacz do poprawnej pracy.

Aby pin point zawsze działał prawidłowo, najlepiej jest stosować technikę zawężania, tzn. machamy nad celem i w tym samym czasie wciskamy pin point. A jeśli kolega chce biegać cały czas na pin poincie, czego nie polecam, to trzeba go resetować co chwilę by zasie i czułość nie leciała.

Zdrów
Solski

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Działanie pinpoint fisher f2
PostNapisane: niedziela, 19 czerwca 2011, 10:58 
Szeregowy
Szeregowy

Właśnie kolego o to mi chodzi, pinpoint przy kolejnych wciśnięciach przycisku różnie działa, czasem na wszystko czasem tak jak powinien działać(wtedy jest bardzo dokładny) a czasem milczy. Potrafię już go wyczuć. Spróbuję z tą techniką zawężania, gorzej z większymi przedmiotami bo wtedy nie wiadomo czy namierzamy coś dużego czy pinpoint czyta grunt. Co do biegania na pinpoincie cały czas to wydaje mi się,że by szybko baterie poleciały a ta wykrywka raczej do tego nie służy.

W instrukcji jest napisane aby przed rozpoczęciem lokalizacji za pomocą PP położyć cewkę na podłożu poza celem,tam gdzie nie ma metalowych przedmiotów, nacisnąć przycisk PP i poczekać aż dźwięk ucichnie (takie niby strojenie do gruntu) i dopiero wtedy przystąpić do namierzania celu. Niby działa ale trochę to upierdliwe i zauważyłem, że po tej czynności PP ma słabszy zasięg tak jakby zmniejszona została czułość namierzania ale za to gruntu nie czyta.
Ogólnie sprzęcik fajny i drobnicę super kosi.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]