Teraz jest poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 21:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Tejon czy wy też tak macie?
PostNapisane: poniedziałek, 8 sierpnia 2011, 08:48 
Specjalista
Specjalista

Witam!

Wybrałem się w weekend do rodzinki. Jako że teren ciekawy i zawsze trochę czasu się znajdzie zabrałem swojego Tejona. W sobotę po południu wyszedłem na pole, rozkładam wykrywacz, włączam i szok. "Pierdzi" non stop! Miałem już niedawno taki przypadek, ale wówczas myślałem że winne są nieco zużyte baterie.
Wychodzi jednak że sprawcą jest upał. Wykrywacz przeleżał trochę w bagażniku rozgrzanego samochodu więc jakąś tam temperaturę miał. Po odstawieniu w cień na około 15 minut, dało się nieco pochodzić, ale po pewnym czasie pod wpływem działania promieni słonecznych znowu się wzbudzał. Wieczorem wyszedłem już tylko dla sprawdzenia i było ok.
W przypadku gdy myślałem że słabe są baterie, wykrywacz nie nagrzał się w samochodzie, a jedyną przyczyną wzbudzania był upał i słońce.
Starzenie się elementów elektronicznych (sprzęt ma jakieś 7 lat) czy jakiś inny problem?

pzdr
Darek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Tejon czy wy też tak macie?
PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2011, 12:39 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Witam.
Mój Tejon odkąd go posiadam - czyli od 5 lat, bagażnik opuszcza tylko wtedy gdy jest używany ( oprócz dni kiedy temperatura spadała poniżej - 15).
Czarny samochód ( właściwie każdy) stojący przez wiele godzin w pełnym słońcu w upale nagrzewa się na pewno solidnie, a w nim ( z nim) wykrywacz, ale nigdy nie zauważyłem żeby Tejon wydawał jakieś dodatkowe dźwięki ( oprócz momentu gdy baterie są już na wyczerpaniu). Dlatego nie przypuszczam żeby to był powód tego wzbudzania , a już na pewno nie chodzenie z wykrywaczem w gorący słoneczny dzień. Zdarzyło się co prawda kiedyś takie - jak to nazwałeś "pierdzenie", ale było chłodno i bez słońca a przyczyną okazały się kiepskie ( choć prosto ze sklepu) baterie. Po wymianie wszystko było OK.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2011, 13:56 
Porucznik
Porucznik

Witam,

Ja tez woze swojego Tejona w bagażniku, bo nigdy niewiadomo kiedy sie przyda i nic sie z nim nie dzieje w upały. Sprawdź dobrze kabel i wtyk; tzn. wlacz wykrywke i poruszaj kablem w kilku miejscach i poruszaj wtykiem, spróbuj to na all metalu i na dyskryminacji, jeśli w trakcie bedą jakiś fałszywe sygnały to jest przyczyna popiardywania. A na początku zobacz czy wszystkie baterie są dobrze włożone.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2011, 08:11 
Specjalista
Specjalista

Witam!

Baterie są na pewno ok, W teren zawsze wybieram się z naładowanymi aku, a i komplet alkalicznych też zabieram. Zresztą wskazanie napięcia po włączeniu wykrywacza ok. Kabelek oczywiście sprawdzony. Wykrywacz zachowuje się tak tylko pod wpływem wysokiej temperatury. Sprawdziłem wczoraj koło domu i było ok. Później wykrywacz na słoneczny balkonik i dupa! Wyszedłem i wzbudzał się. Poleżał później w domku ze 3 godziny i jak najbardziej ok. Wygląda że jednak jakiś element elektroniczny. Zrobię jeszcze teścik z wystawieniem na słoneczko samej elektroniki.

pzdr
Darek

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]