Teraz jest niedziela, 14 września 2025, 23:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Teknetics Delta 4000 + 11 " DD ...
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2011, 14:04 
Porucznik
Porucznik

Witam.
Pytanie do posiadaczy takiego zestawu i do Tych , którzy mają pojęcie " ...co w trawie piszczy ":
Dzisiaj otrzymałem wyczekiwaną cewkę 11"DD . Zachęcony opiniami użytkowników takiej konfiguracji Delty kupiłem , podłączyłem i ... takiej dyskoteki w głośniku i na wyświetlaczu to jeszcze nie widziałem :o :evil: .Ten model nigdy do stabilnych nie należał , ale to co się dzieje w zestawie z DD to koszmar ! Miało być lepiej , a wyszło gów... ! Piszczy na wszystko i wszędzie , nad ziemią , w powietrzu , cichnie dopiero po zjechaniu czułości na 05 , ale zasięg wtedy możne równać się tylko z ... Chińczykiem z all... .
Ktoś wie "O CO CHODZI ?!"

Pozdro.
Kugel

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Teknetics Delta 4000 + 11 " DD ...
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2011, 17:30 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Z takim zestawem latam po plaży z czułością na 11.
Nie masz jakiegoś metalowego paprocha pod osłoną o ile ją posiadasz?
Wtyczka nie luźna?
M

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2011, 20:12 
Porucznik
Porucznik

Wszystko sprawdzone kilka razy . To nie pierwszy sprzęt z którym chodzę , ale takiego ADHD jak teraz , to nawet Delta z oryginalną cewką nie miała :x . Już zastanawiam się czy to aby na pewno cewka do greckiej serii , a nie do jakiegoś T2 :? , ale sprzedawca -diler wie przecież co sprzedaje :roll: .
A tak odbiegając od tematu , to jakie są różnice w porównaniu do standardu , czego się spodziewać , co jest na + , a co na - ?
Ilość info na ten temat jest raczej żadna :( .

Pozdro.

Kugel

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2011, 20:37 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Od początku latam z DD, koncentrycznej nawet z opakowania nie wyjąłem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 września 2011, 21:19 
Chorąży
Chorąży

SkunkWeed napisał(a):
Od początku latam z DD, koncentrycznej nawet z opakowania nie wyjąłem.

Na jakich głębokościach znajdujesz monety,ja na standartowej wykopuje do 20cm, a pisali że ma większy zasięg-ale nie narzekam, monetę jak wyczuje to do tej głębokości to daje odczyt dobry,tylko trzeba go wyczuć.
TROOPER może masz kabel od cewki luzny, lub nosisz komórkę ze sobą a wierz mi gdy gubi zasięg to potrafi dokuczyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 września 2011, 21:37 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Z dwudziestu-kilku wyjmowałem w trybie dyskryminacji. Co do cm ci nie napiszę, bo nie robiłem takich pomiarów. A co do komórki to fakt, trzeba wyłączać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 września 2011, 09:14 
Porucznik
Porucznik

Ja już długo chodzę z Deltą , ale w standardzie i przywykłem do jej skomlenia bez potrzeby... :roll: . Monetki raczej bez problemu chwyta na 20 cm nawet z lekkim + . Kupując 11-tkę liczyłem nie tyle na większą głębokość , co na poprawę stabilności pracy - a tu dupa :( .
Wczoraj wybrałem się na fajną , starą , leśną drogę z dwoma cewkami - dla porównania . Na koncentryku , czułość 08 w porywach 09 - praca w miarę stabilna ( oczywiście , jak na Deltę - wiem co potrafi :evil: ). Zmiana na 11 na tym samym odcinku i... . Gdyby każdy sygnał oznaczał monetę , to po 100 metrach miał bym pewnie pełne wiadro :lol: .
Głębokość raczej niewiele większa , za to stabilność pracy - masakra . Na 09 nie dało się chodzić ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 września 2011, 22:24 
Generał Broni
Generał Broni

Cześć. Używam obu i szczerze mówiąc nie odkryłem , by DD była bardziej nerwową cewką od koncentrycznej . Fakt , w trybie All metal jest mniej stabilna ale bez przesady. Tak naprawdę problem z Deltą jest taki ,że większość metali kolorowych przypisuje ikonie Aluminium. Różnica nieznaczna leży we wskazaniu cyfrowym wyświetlacza. Konkluzja - albo sprzęt ma kiepską dyskryminację albo w moim przypadku jest lekko walnięty. Podobnie w Twoim , być może cewka DD jest po prostu uszkodzona. Ciekaw jestem jak precyzyjnie działa dyskryminacja Waszych sprzętów. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 września 2011, 20:03 
Porucznik
Porucznik

Ja miałem Deltę z 11"DD byłem zadowolony air test dawał 3cm więcej ale w polu gdzie chodziłem bardzo dokładnie z 11"DD jeszcze wyszło kilaka fantów. Nie zauważyłem aby Delta wariowała za to omega szaleje że nie bardzo nad tym panuję. Albo masz jakiś Bardzo czuły egzemplarz Delty albo walnięta cewka, albo miejscówka z wyjątkowymi zakłóceniami , a może kolegi sprzęt zakłóca.

Na początek zrób air test jak wspomniałem powinno być 3cm więcej a monety w pionie jaszcze większa różnica na korzyść 11"DD

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 września 2011, 00:18 
Chorąży
Chorąży

Blizbor napisał(a):
Cześć. Używam obu i szczerze mówiąc nie odkryłem , by DD była bardziej nerwową cewką od koncentrycznej . Fakt , w trybie All metal jest mniej stabilna ale bez przesady. Tak naprawdę problem z Deltą jest taki ,że większość metali kolorowych przypisuje ikonie Aluminium. Różnica nieznaczna leży we wskazaniu cyfrowym wyświetlacza. Konkluzja - albo sprzęt ma kiepską dyskryminację albo w moim przypadku jest lekko walnięty. Podobnie w Twoim , być może cewka DD jest po prostu uszkodzona. Ciekaw jestem jak precyzyjnie działa dyskryminacja Waszych sprzętów. Pozdrawiam.

U mnie to samo (aluminium) myślę że ten sprzęt ma tą wadę u wszystkich,ja chodzę na czułości 10.
-może baterie(tylko alkaiczne lub dobre akumulatorki)TROOPER?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 września 2011, 08:56 
Porucznik
Porucznik

Nigdy nie patrzyłem na ikony bo tylko folia się zgadza i zawsze słyszałem że ikony są wyskalowane na skład metali USA a jak chodzi o cyfry każdy sprzęt nawet
wieloczęstotliwościowy minelab pokaże zrywkę jako złoto tak ma być. Osobiście uważam że odczyty w teknetiksach są dokładne i super szybkie widać to na zaśmieconej plaży.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 września 2011, 10:46 
Porucznik
Porucznik

Ostatnio był czas trochę po śmigać w zróżnicowanym terenie. Na leśnej twardej drodze - dyskoteka , ale grunt mocno zmineralizowany ; łąka - trochę ujada ; łąka po deszczu - masakra , lepiej zostać w domu :evil: ; poletko - głęboki , jednorodny grunt , czarnoziem - w miarę stabilnie , piśnięcia tylko pod czas zmiany kierunku "czesania" . Za to po odłożeniu na bok podczas kopania ujada jak "ratlerek na miotłę" , ale tak bywało i na koncentryku.
Chodziłem cały czas na czułości 08 , baterie nowe Duracell PROcell , komórka wyłączona .
Czasami jak dostanie "ataku" to muszę go wyłączyć i włączyć od nowa .
Generalnie mankamentem Delty jest jej "nadpobudliwość " , ale skoro wszyscy chwalą poprawne zachowanie sprzętu na 11" , to może mój egzemplarz jest szczególnie nerwowy . Niestety nie znam nikogo w okolicy , kto posiada D . , bo można by było sprawdzić cewkę :( .

Co do precyzji dyskryminatora , to doszedłem do wniosku że w US wszystko jest odwrotnie ..., mają jakieś inne metale :? . U mnie miedź jest na alu. , alu. na dime , a nikielina na cynku :roll: .. Za to wskazania są powtarzalne i dokładne więc idzie się ich na uczyć .

Pozdro .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 września 2011, 20:24 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Polatałem dziś po rżysku z 11"DD. Na czułości 11 w trybie allmetal popiskiwała od niechcenia ale to chyba normalne, w trybie dyskryminacji może kilka fałszywych sygnałów.
M

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 września 2011, 22:22 
Generał Broni
Generał Broni

Nie właściwy odczyt dyskryminatora. Ok.Panowie , a jak by tak po gwarancji rzecz jasna rozbebeszyć tę całą skrzynkę , zanieść do zdolnego elektronika i wytłumaczyć o co chodzi ? Pojęcia nie mam jak to zrobić , ale chyba istnieją sposoby by skutecznie poeksperymentować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 września 2011, 23:28 
Porucznik
Porucznik

Kurcze ... Gwarancja na 5 lat. jeszcze 4 musiał bym czekać , pewnie prędzej stracę cierpliwość i zmienię na coś innego ;)

Zmieniam kolor Twojego podpisu - czerwony jest zarezerwowany dla moderacji. Piotr

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]