Teraz jest czwartek, 4 września 2025, 09:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: akumulatorki eXtreme 9V 280mAh Ni-MH
PostNapisane: niedziela, 12 lutego 2012, 01:55 
Plutonowy
Plutonowy

Witam.
Właśnie zakupiłem Deltę 4000 i dostałem do niej dwa akumulatorki eXtreme 9V 280mAh Ni-MH i ładowarkę Fujicell. Nie używałem jeszcze wykrywki w terenie bo nie mam na tyle Ciepłego kożucha;)
Moje pytanie jest następujące, jak te akumulatorki się w ogole sprawują, bo wyczytałem, że dobre akumulatorki to jedna z ważniejszych rzeczy. Myślicie ze spokojnie wystarczą czy lepiej zakupić coś innego? Pytam bo chce uniknąć sytuacji ze wykrywacz nie będzie działał jak należy z tak błachego powodu.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: akumulatorki eXtreme 9V 280mAh Ni-MH
PostNapisane: niedziela, 12 lutego 2012, 18:27 
Plutonowy
Plutonowy

Skoro nikt nie miał do czynienia z tymi akumulatorkami to powiedzcie mi chociaż co jest ważniejsze w akumulatorku, pojemność czy może napięcie? Z tego co widzę na portalu aukcyjnym to akumulatorki renomowanych marek mające pojemność 175 mAh kosztują około 30zł z tym ze prawie wszystkie mają napięcie 9V. Natomiast te mniej znanych marek mają pojemność 250-280 mAh tak jak moje i kosztują ok 15 zł, z tym że o napięciu nie jest już nic napisane.
Więc moje pytanie brzmi czy lepiej stawiać na pojemność czy napięcie?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 lutego 2012, 18:42 
Major
Major

Po pierwsze primo to nie wierzę osobiście w te pojemności niemarkowych akumulatorków. Miałem kiedyś GP 200mAh i pięknie działał i trzymał (nie tyle co bateria ale i tak tańsza opcja od kupowania baterii), później kupiłem VPOW niby 250mAh a siadał tak szybko że szok. W Ciboli stosowałem właśnie GP, VPOW nie dawał rady (szmelc) i mam jeszcze 2 aku Batimexa 9,6V 200mAh i 300mAh 8,4V z moich obserwacji wynika, że 9,6V trzymał zdecydowanie dłużej, ale obie opcje Batimexa są godne polecenia, a są tańsze od GP czy innych marek.
Aha tak jeszcze gwoli ścisłości to nie ma akumulatorków o napięciu 9V bo jest to fizycznie niemożliwe! Jedno ogniwo ma 1,2V więc pakiet może mieć albo 8,4V albo 9,6V. Oczywiście jak sprawdzisz woltomierzem to napięcie jałowe na 8,4 będzie wyższe niż 9V, ale pod obciążeniem na pewno nie.

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 lutego 2012, 19:11 
Kapitan
Kapitan

Posiadam rownież Deltę i również miałem podobny problem. Akumulatorek o napięciu 8,4 V ok duża pojemność ale niepotrafił się nawet wzbudzić chyba ze wzgl na napiecie ! a normalne baterie ze sklepu 9V wzbudza się od razu ale bateryjka na jeden wypad bo na jednej, dwuch kreskach wskaźnika bateri mnie niesatysfakcjonuje.
Rozwiązanie - zakupiłem akumulatorek o napieciu 9,6 V i jest git

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 lutego 2012, 20:52 
Plutonowy
Plutonowy

Dzieki Wam za pomoc z akumulatorkami! Ale teraz trzeba nadmienić słowo o ładowarce do nich. Czy jeżeli zakupię akumulatorki 9,6V to moja ładowarka będzie je ładowała tak jak należy. Tzn czy będzie je doładowywała do końca itp. (przyjmijmy, że jest sprawna)
oto ładowarka którą posiadam:
http://fotoenergia.pl/automatyczna-lado ... p-588.html
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 lutego 2012, 21:21 
Chorąży
Chorąży

EricRyan ja chodzę na eXtreme około roku i nie narzekam,trzymają około 8godz.i moim zdaniem nie wpływają zle na pracę Delty(też ją mam),co do ładowarki,te akumulatorki można w każdej chwili ładować(ja mam dwie,czyli zawsze drugą na zapas) i po każdym wypadzie na tej co chodziłem ją ładuje,akumulatorek ładuje całą noc,te ładowarki mają to do siebie że gdy się naładują to powinny się same wyłączyć.
Nie wiem ile lat mają twoje akumulatorki i sam nie wiem jak długo będą tak dobrze trzymać moc?-jeśli ci będą słabo trzymać to wymień je na nowe,bo moim zdaniem szkoda kasy na baterie alkaiczne,druga sprawa to wygoda nie trzeba latać co chwilę do sklepu i wydawać pieniądze-aż tak drogie nie są!

ps. jak już trochę polatasz z Deltą to napisz coś na jej temat(co o niej myślisz)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 lutego 2012, 22:37 
Kapral
Kapral

Przed kupieniem akumulatorków warto poczytać:

http://akumulatorki.com/c/1,98,Akumulat ... _generacji

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]