Teraz jest piątek, 26 grudnia 2025, 00:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wskaźnik baterii. Rutus Solaris.
PostNapisane: poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 22:40 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dziś miałem pierwsze wyjście z solarisem,wszystko super,nawet efekty przyjemne:),ale jedna rzecz mnie zastanawia.
Do Rutusa wsadziłem prawie nowe baterie zwykłe najtańsze philipsy.Po włączeniu maszynki miernik wskazywał 90%,a po trzech godzinach pracy w dynamiku wskazywał tylko 6%.
Wykrywacz przy tym był do końca stabilny,i nawet przy tych 6% nie zauważyłem spadku zasięgu,przynajmniej w powietrzu.
Gdy wróciłem do domu po jakiejś godzinie włączyłem sprzęt,a na wskaźniku 58% naładowania.
Czy te wskaźniki przekłamują,mam lipne baterie,czy może to jakiś problem w elektronice?
Gry wyłączałem i włączałem solarkę w lesie,to zawsze po włączeniu dawała trzy sygnały,wcześniej miałem Ultrę 2 i tam trzy sygnały po włączeniu znaczyły dobre baterie 100-70%
Czy w Solarisie te trzy dźwięki to też test baterii,czy po prostu zgłoszenie gotowości.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Wskaźnik baterii. Rutus Solaris.
PostNapisane: poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 22:52 
Kapitan
Kapitan

Wprawdzie mam Optimę, ale u mnie jest podobnie. W weekend chodziłem po lesie i patrze mam 12% baterii, a chwilę później było już 27%. Przed chwilą nawet ją włączyłem i pokazywało 44%. W Optimie zawsze są 3 piknięcia przy włączaniu, co symbolizuje chyba gotowość.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2012, 09:13 
Major
Major

To coś dziwnego... ani w Solarce ani w Proxie nie miałem nic takiego.
Po naciśnięciu spustu wykrywka resetuje wskaźnik baterii może stąd te różnice. U mnie były one w granicach max 5%
Może panowie jedna z bateryjek Wam się przekręciła z polaryzacją? :>
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2012, 10:21 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dziś włączyłem solarkę,a wskaźnik na 68% cuda,zwykłe baterie samoczynnie się ładują :lol:
Polaryzacja baterii ok,przeczyściłem i podoginałem styki,bo poprzedni właściciel nie bardzo o to zadbał.
Zobaczę jakie będą efekty przy najbliższym wyjściu w teren.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2012, 10:46 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Po naciśnięciu spustu wykrywka resetuje wskaźnik baterii może stąd te różnice. U mnie były one w granicach max 5%.
U mnie w proximie jest podobnie, ja używam baterii alkalicznych GP Super z biedronki i poza tymi wahaniami o te 5% nic wiecej sie nie dzieje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2012, 11:39 
Porucznik
Porucznik

Myślę, że ma to też związek z temperaturą otoczenia, a właściwie z charakterystyką temperaturową rozładowania ogniw bateryjnych, która ogólnie mówi, że im zimniej tym gorzej. W Solarisie pudełko bateryjne nie jest zbytnio zabezpieczone przed czynnikami zewnętrznymi, a i na zewnątrz nie jest jeszcze zbyt ciepło, więc po powrocie do domu baterie się ogrzały i stąd dziwny wzrost stanu energii. Zdarzało mi się chodzić na dwa komplety dogorywających akumulatorów przy kiepskiej temperaturze, jak mi schodziły wskazania poniżej 72%, to chowałem komplet do kieszeni wewnętrznej dla ogrzania i wkładałem drugi; taka reanimacja dawała jakieś krótkie rezultaty, ale perpetum mobile się z tego nie zrobi :) Nie znamy też dokładnie charakterystyki poboru mocy Solarki, być może różne tryby różnią się apetytem na energię.

Nawiasem mówiąc odwrócenie polaryzacji jednej baterii powoduje, że Solarka nie wstaje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 3 kwietnia 2012, 22:54 
Plutonowy
Plutonowy

irek76, piszesz że włożyłeś do wykrywki prawie nowe najtańsze Philipsy. Tzn. rozumiem że nie były to baterie alkaliczne ? Jeśli tak to właśnie w tych bateriach może być problem. Chodzi o to że te zwykłe mogą nie wyrabiać na dłuższą metę w wykrywaczu. Widziałem już to min. i w Solarisie , było tak jak opisujesz kilka godzin (szczególnie na mrozie to widać) i po bateriach. Alkaliczne baterie mają i większa pojemność i mniejszy opór wewnętrzny i na pewno bedą lepsze do wykrywacza. Wymień te zwykłe baterie na alkaliczne i zobacz ile wtedy będzie działał Ci wykrywacz. Myślę że powinno byc dużo lepiej. A z tego co pamiętam to Solaris pobierał kilkadziesiąt mA, jesli dobrze pamiętam 50-60mA.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 kwietnia 2012, 22:42 
Generał Brygady
Generał Brygady

szybki105 napisał(a):
Tzn. rozumiem że nie były to baterie alkaliczne ? Jeśli tak to właśnie w tych bateriach może być problem.

Dokładnie,to była przyczyna.Dziś załadowałem akumulatorki GP ReCyko+ 2050mAh, i efekt taki,że po czterech godzinach pracy pozostało 78% naładowania :)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]