Teraz jest wtorek, 19 sierpnia 2025, 15:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z kanarkiem
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2012, 18:56 
Generał Broni
Generał Broni

Witam! Mam kanarka (ace150) od 2007 roku, starałem sie o niego w miare dbać ale jak widać staruszkowi ostatnio coś sie zaczyna psuć bowiem gdy działa na maksymalnej mocy to wtedy ciągle wzbudza sie i dzwoni jak oszalały dajac fałszywe sygnały uniemożliwiające normalne kopanie. Dzwoni nawet bedac w powietrzu przy lekkim ruchu reki, zmniejszenie mocy na 3/4 redukuje problem o około 80% i dopiero na 2/4 działa normalnie.

Nie musze mówić, że na 3/4 mocy to nie warto nawet iść w teren bo po prostu nic nie znajde, nawet na pełnych obrotach moje dołki rzadko osiagaja głebokość powyżej 30cm, w dodatku nawet taka moc nie redukuje w pełni problemu. Przez wszystkie te lata wykrywacz działał na 4/4 i wzbudzanie było minimalne, najcześciej przy uderzaniu sonda w kamień lub gałęzie, teraz uderzanie nic nie zmiania, bowiem to wzbudzanie zdaje sie iść od puszki lub niedokładnie łaczacego styku (gdy go dociskam na siłe to troszke jest lepiej).

Teraz kluczowe pytanie - co mam czynić w takiej sytuacji, czy ktoś zetkną sie z podobnym problemem i czy da sie go jakoś rozwiązać, a jeśli tak - to w jaki sposob?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Problem z kanarkiem
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2012, 19:11 
Generał Broni
Generał Broni

witam.jak nie potrafisz sam sprawdzić wnętrza wtyczki i gniazda,pozostaje tylko serwis[viking].nawet najmniejsze zawilgocenie we wnętrzu gniazda lub wtyczki,daje takie efekty.następna możliwość to rozstrojenie sondy.jak masz mozliwość podpięcia innej sondy to sprawdź czy efekty będą takie same.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2012, 19:13 
Generał Broni
Generał Broni

inna sonde bede mogł podłaczyć najwcześniej za tydzień. Teraz co do zawilgocenia - załóżmy, że miało miejsce zawilgocenie, jak z nim walczyć? Alkohol czy jakies inne metody?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2012, 19:23 
Major
Major

Najprawdopodobniej będzie to problem związany z cewką. I nawet jeśli po rozebraniu wtyczki wszystko wygląda Ok pewnie któryś z kabelków się przerwał. Też miałem podobny problem kiedyś w 250 i po podpięciu cewki kolegi wszystko było Oki. Później kolega miał taki sam problem i okazało się że któryś kabelek się ukruszył. Niestety miedź też się utlenia i kruszy więc z biegiem czasu ma prawo coś się rozłączyć. Sprawdź tak jak mówiłeś na innej cewce.
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 kwietnia 2012, 12:03 
Generał Broni
Generał Broni

do suszenia dobra jest suszarka do włosów,tylko nie gorącym powietrzem,bo można coś usmarzyć.jeżeli gołym okiem widać rosę,to alkohol przyspieszy suszenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 14 kwietnia 2012, 00:28 
Generał Broni
Generał Broni

Podjąłem szereg kosmetycznych (z pozoru) działań:
1)poprawiłem i usztywniłem uszczelnienie w miejscu gdzie kabel wchodzi do sondy, w prawdzie mało prawdopodbne zeby problem powodowała wilgoć w sondzie ale i tak warto ją zabezpieczyć (oryginalna guma po prostu sie rozleciała) na przyszłość

2)Za pomocą igły lekarskiej odessałem mikro-paproszki z wtyczki; lekko doczyściłem powierzchnie styku metalu z tlenków.

3)dokładnie dokreciłem wszystkie śrubki we wtyczce.

Efekt: Poprawa o około 90%. Na 3/4 zadnego wzbudzania, na 4/4 sporadyczne fałszywe sygnały, zupełnie nie przeszkadzające w eksploracji.

Kolegom serdecznie dziękuje za wszystkie porady :1
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 maja 2012, 18:26 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

mam pytania:
1. Mam ustawiony tryb monety/ biżuteria w którym to jest dyskryminacja żelaza. jednak niekiedy prócz sygnału na wyświetlaczu dostaję sygnał dźwiękowy. Co on oznacza? Że coś jest dużego wartego uwagi? Czy kanarek wariuje?

2. Nieraz mam też tak, że dostaję sygnał nikiel/moneta po wykopaniu dołka sygnał znika...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 maja 2012, 18:47 
Generał Broni
Generał Broni

newrevan222 napisał(a):
jednak niekiedy prócz sygnału na wyświetlaczu dostaję sygnał dźwiękowy

jak to niekiedy :? dżwiek powinien być przy każdym najechaniu na kolor.
newrevan222 napisał(a):
ieraz mam też tak, że dostaję sygnał nikiel/moneta po wykopaniu dołka sygnał znika..
zerdzewiały przedmiot tak ma praktycznie każdy sprzęt.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 maja 2012, 19:36 
Generał Broni
Generał Broni

wiekszość wykrywaczy,tak ma. ja po takim pojedyńczym sygnale,staram się przemiatać sondą w kilku kierunkach.jeżeli sygnał się nie powtarza,idę dalej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 maja 2012, 22:11 
Generał Broni
Generał Broni

rufa napisał(a):
wiekszość wykrywaczy,tak ma[...]

Powiem więcej: po pewnym czasie eksploatacji wszystkie wykrywacze tak mają,. bo niestety nic nie jest wieczne (choćby nie wiem jak dbać o wykrywacz) i właśnie nic innego jak kabelek jest najbardziej narażonym mechanicznie elementem (szczególnie przy sondzie i przy wtyczce). Wystarczy, że jedna żyła kabelka szwankuje i z czasem coraz częściej dają się odczuć różne nieprzewidziane efekty takiego "rozkalibrowania".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 maja 2012, 23:40 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

rufa napisał(a):
wiekszość wykrywaczy,tak ma. ja po takim pojedyńczym sygnale,staram się przemiatać sondą w kilku kierunkach.jeżeli sygnał się nie powtarza,idę dalej.

albo mam tak, że w jednym kierunku sygnał występuje, a zmieniając kąt omiatania sygnał znika....

a co do mojego pytania, nie wyraziłem się jasno -
1. Mam ustawiony tryb monety/ biżuteria w którym to jest dyskryminacja żelaza. Jednak niekiedy prócz sygnału na wyświetlaczu (IRON) dostaję sygnał dźwiękowy na (IRON). Sygnał dźwiękowy występuje pomimo tego, że nie powinien. Co on oznacza? Że coś jest dużego wartego uwagi?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 maja 2012, 23:53 
Generał Broni
Generał Broni

Cytuj:
albo mam tak, że w jednym kierunku sygnał występuje, a zmieniając kąt omiatania sygnał znika....

Rozgrzeb troche ziemie i sprawdz ponownie, ale z reguły taki sygnał oznacza żelazo. Niektorych zachowan kanarka trzeba sie po prostu nauczyc, ja po kilku latach odróżniam juz nawet aluminiowe śmieci (te wieksze) od monet co na zaśmieconym terenie (zbiorniki wodne i ich okolice) bywa bardzo przydatne...

Cytuj:
1. Mam ustawiony tryb monety/ biżuteria w którym to jest dyskryminacja żelaza. Jednak niekiedy prócz sygnału na wyświetlaczu (IRON) dostaję sygnał dźwiękowy na (IRON). Sygnał dźwiękowy występuje pomimo tego, że nie powinien. Co on oznacza? Że coś jest dużego wartego uwagi?

Prawdopodobnie jakies uszkodzenie w dyskryminacji. Ale na Twoim miejscu i tak chodziłbym na trybie all-metall bo chodzac na dyskryminacji tłumisz przedmioty ktore znajduja sie pod żelazem.

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 2 maja 2012, 18:33 
Pułkownik
Pułkownik

newrevan222 napisał(a):
2. Nieraz mam też tak, że dostaję sygnał nikiel/moneta po wykopaniu dołka sygnał znika...

Jeśli przed wykopaniem miałeś powtarzalny sygnał we wszystkich kierunkach, a po wykopaniu sygnał zniknął to przejdź na All Metal i szukaj fanta, bo prawdopodobnie jest to drobny kolorek, który w wykopanej ziemi mógł się ustawić jakoś niefortunnie względem cewki i jest wykrywany jako żelazo.
W każdym razie ja tak często mam.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]