peperybka Chciałbym to zobaczyć, masz jakiegoś linka do filmiku ?
Nie bronię tu proximy ale o wykrywaczach rutusa co nieco mogę powiedzieć. I tak średnio wierzę Ci o słabości proximy no i jeszcze te + 20 cm... Rozumiem, że zawsze na wykopki zabierasz 2 wykrywacze i metrówkę i każdy dołek dokładnie mierzysz. Może i proxima jest płytsza, nie wiem nie chodziłem z whitesem ale na pewno nie aż tak. Albo sam dokładnie nie wiesz co piszesz albo dokładnie nie umiałeś ustawić wykrywacza rutusa.
Wcześniej chodziłem z Solarisem ok. 6 lat i spokojnie niemiecki hełm m42 brał z około metra, teraz mam argo 3.0 i ostatni wypad pokazał, że jest naprawę głęboki - kawałki pordzewiałem blachy, dokładnie nie wiem jakiej wielkości bo blacha za każdym razem jak starałem się ją wyciągnąć rozlatywała się na mniejsze kawałki. Brał właśnie z około metra (+/- 30 cm) bo nie chodzę z metrem i nie mierze dołków ale mniej więcej wiem ile ma moja "saperka".
Więc biorąc pod uwagę, że proxima jest wykrywaczem pośrednim między moimi wykrywaczami nie mogę się zgodzić z tym, że jest płytsza od wcześniejszej wersji (solarisa) jak piszę "peperybka"..
Dla ciekawości polecam ten wątek:
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=654321