Z wczorajszego Mestwinowego wypadu.
Ktoś coś może powiedzieć na temat tego orzełka ? Na piersi ma herb, który do złudzenia przypomina Polskiego Orła po lewej i pogoń litewską po prawej stronie. Materiał cynk (widać charakterystyczny brązowy nalot). Wymiary : wysokość 15 centymetrów, szerokość 10 centymetrów. Ogólnie jak go wyciągnąłem z wilgotnej ziemi to wyglądał bardzo ładnie. Później wysechł i już taki pikny nie jest :( . Czy jest to emblemat z jakiegoś urzędu, czy jakiś patriotyk ? Z tyłu nie widać śladów mocowań. Jest coś co przypomina otwór na ogonie orła, ale nim nie jest. No i ogólne pytanie, jak i czym go zabezpieczyć ?? Zrobił się kruchy no i ten brązowy i biały nalot...
Załącznik:
pixlr-Resizer-800.jpg
Reszta fantów. Szkoda krzyżaczka, mój pierwszy i od razu fals :/ no i ciachnięte sreberko :(. Korona leżała na ziemi lekko przysypana, jak zobaczyłem ten złoty kolor to aż mi się gorąco zrobiło...niestety...pozłacana.
Załącznik:
20161121_190723-Resizer-800.jpg
Załącznik:
20161120_140720-Resizer-800.jpg
Załącznik:
20161120_140739-Resizer-800.jpg
Pozdrawiam.
Ps. Ze zidentyfikowaniem orzełka szybko poszło dzięki Koledze dziku101 :1 Popielniczka.... ->
viewtopic.php?f=44&t=179654 może ktoś się pokusi o datowanie ? PRL, czy coś starszego ?