andrzej0075 napisał(a):
Dzisiaj wieczorem wyskoczyłem na tą samą miejscówkę. Pochodziłem z godzinę i znalazłem 2 guziki. Jeden wygląda na zwykły gładki. Drugi guzik ma średnicę 20 mm i jest to guzik herbowy sygnowany na rewersie przez A.Skaliński w Warszawie. Na awersie widnieją 2 herby i korona otwarta 9-pałkowa. Prawy herb to Leliwa lewego niestety nie mogę rozpoznać. Wikipedia podaje: "Spośród ponad 800 rodów używających podstawowej wersji herbu Leliwa do największego znaczenia politycznego oraz statusu majątkowego doszli Tarnowscy, Sieniawscy, Morsztynowie, Hlebowiczowie i Czapscy. Z racji tego, że szukam w okolicach Końskowoli, gdzie przez pewien czas panowała rodzina Sieniawskich podejrzewam, że ów guzik herbowy po części związany jest z tą rodziną.
Poniżej zamieszczam zdjęcia guzików oraz zbliżenie na niezidentyfikowany herb z moją interpretacją jak on po części mógł wyglądać. Wydaje mi się, że symbol na tym herbie mógł wyglądać podobnie do herbu nr 13 lub 15 z wykazu herbów zamieszczonych poniżej. Może ktoś mi pomoże w identyfikacji drugiego herbu, jak i samego guzika od czego on jest.
Piekny guziol, dlugo juz kopie iprzegladam fora, ale nie widzialem takiego[ co nie znaczy, ze nie sa wykopywane]-dla mnie rewela :1