Teraz jest czwartek, 18 września 2025, 10:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

badanie
1. lubię ten dział w takiej formie jak jest 80%  80%  [ 206 ]
2. tak dalej być nie może, straszny burdel 13%  13%  [ 34 ]
3. mam to tam 7%  7%  [ 18 ]
Liczba głosów : 258
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: chcę coś zobaczyć
PostNapisane: poniedziałek, 15 lutego 2016, 19:09 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Korzystajac z urządzenia typu tablet smartfon coś co ma dotykowy ekran mozna powiekszac i pomniejszać :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 lutego 2016, 21:05 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Myślę,że zdjęcia kilku fenoli guzika z kalesonow itp tak jak ktoś to wyżej napisał jest chwilowe przez nowych użytkowników później sami stwierdzą,że nie warto nawet tego tu wrzucac sam tak miałem teraz wrzucam tylko coś co mnie zastanawia czym jest i coś ewentualnie bardzo ładnego,ciekawego(czyli rzadko):)a co bym zmienił?hmm być może dolozylbym możliwość zalaczania plików wideo:)a tak ogólnie to całe forum jest 300lat przed odkr.... Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 lutego 2016, 21:27 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Zróbcie debatę o dziale GIEŁDA....sprzedaż,wymiana itp.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 lutego 2016, 21:45 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

krakusisko23 napisał(a):
Korzystajac z urządzenia typu tablet smartfon coś co ma dotykowy ekran mozna powiekszac i pomniejszać :666

Tak dla przykladu, proponuję Tobie zarejestrować się na forum http://www.schatzsucher.org/.
Tam zdjęcia są... jakby to najfajniej napisać?

Dotykalne.

I bez tej cholernej, zamglonej,"telefon mi nie ostrzy","znalazłem i nie wiem jak pokazać" nierzeczywistości znalezionego przedmiotu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 lutego 2016, 21:58 
Moderator
Moderator

Mozna tez powiekszac skrotem ctrl + i pomniejszac ctrl -

Fajnie gdyby mozna bylo wrzucic zdjecie w wiekszej rozdzielczosci , wyswietlane moze byc w 800x600 , ale po nacisnieciu opcji "powiekszenia" widzi sie je juz np. w 1024x768 lub ... wprowadzic tryb "lupy" :)

* - takie zmiany nie wplyna pozytywnie na przestrzec dyskowa serwera ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 15 lutego 2016, 22:05 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

niestety masz rację wclan.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 lutego 2016, 16:02 
Podporucznik
Podporucznik

Podobnie jak Palownik666 do burdeli nic nie mam, za wyjątkiem tego w tym dziale. Przebrnięcie przez posty z całym kolorowm śmietnikiem to istna męka. Dużo łatwiej byłoby odnaleźć to co nas interesuje gdyby wprowadzić kategorie: militaria, monety, złom kolorowy itp. Wątków jest duuuużo, a wyłapanie tego co mnie interesuje z "miliona" postów zatytułowanych "moje znajdki", "moje z dzisiaj", "z lasu", "z pola" to istna udręka i brak poszanowania mojego czasu :)

Co do rozdzielczości zdjęć, też uważam, że te 800px w podstawie w dobie dzisiejszych monitorów to troszkę mało.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 lutego 2016, 16:10 
Podporucznik
Podporucznik

dział militaria byłby dobrym rozwiązaniem :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 lutego 2016, 19:23 
Moderator
Moderator

Glassmine napisał(a):
Podobnie jak Palownik666 do burdeli nic nie mam, za wyjątkiem tego w tym dziale. Przebrnięcie przez posty z całym kolorowm śmietnikiem to istna męka. Dużo łatwiej byłoby odnaleźć to co nas interesuje gdyby wprowadzić kategorie: militaria, monety, złom kolorowy itp. Wątków jest duuuużo, a wyłapanie tego co mnie interesuje z "miliona" postów zatytułowanych "moje znajdki", "moje z dzisiaj", "z lasu", "z pola" to istna udręka i brak poszanowania mojego czasu :)

Co do rozdzielczości zdjęć, też uważam, że te 800px w podstawie w dobie dzisiejszych monitorów to troszkę mało.

Tematycznie, z kategorią to prędzej w "kolekcje" tu często jest tak że wątkotwórca raz na polu, raz na plaży czy na bagnach. Co do tytułowania wątków nawoływałem do odrobiny inwencji w regulaminie (kiedyś nawet podbiłem na pierwszą wszystkie ze słowem "dzisiejsze" w tyt. :666)
Kwestia rozdzielczości = pojemność serwera...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 lutego 2016, 19:53 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Wygaszania postów nie zrobimy z bardzo prostej przyczyny, spowoduje to kosmiczny bałagan, ludzie będą cytować coś co zniknie, odpowiadać bez opcji znikania. Powstanie bełkot nie do ogarnięcia. Kolejny powód to to, że to czy post ma znikać czy nie jest bardzo subiektywne, dla jednego wypowiedz będzie mało istotna, dla kogoś innego nie. Co do podziału na poddziały to ja jestem na NIE, więcej klikania żeby przeczytać, ale to tylko moje prywatne zdanie, zrobimy zgodnie z "wolą ludu". Co do wielkości załączników, fotografii to można o tym pomyśleć - raczej dało by się to to zrobić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 16 lutego 2016, 21:53 
Podporucznik
Podporucznik

wclan napisał(a):
Mozna tez powiekszac skrotem ctrl + i pomniejszac ctrl -

Fajnie gdyby mozna bylo wrzucic zdjecie w wiekszej rozdzielczosci , wyswietlane moze byc w 800x600 , ale po nacisnieciu opcji "powiekszenia" widzi sie je juz np. w 1024x768 lub ... wprowadzic tryb "lupy" :)

* - takie zmiany nie wplyna pozytywnie na przestrzec dyskowa serwera ;)

Nie do końca. Sporo fotek o rozmiarach 800px na ileś tam waży po 500 kB, więc żre zasoby serwera i długo się ładuje na telefonie. Z drugiej strony, można bez problemu skompresować zdjęcie do jakichś 100-200 kB, a mieć je w rozdzielczości nawet i 1400px na ileś tam, przy nieznacznej tylko utracie czytelności. To drugie będzie 3-5 razy lżejsze, a sporo większe wizualnie i czytelniejsze.
Gdyby była potrzeba sklecenia jakiegoś poradnika jak obrabiać fotki przed wrzuceniem na forum, to chętnie pomogę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 lutego 2016, 00:14 
Moderator
Moderator

Pytanie kto sie bedzie w to bawil ... :D

Na forum nie ma blokady wielkosci zalacznika (fotki) , jest jedynie ograniczenie co do rozdzielczosci ... i tak np. ta sama fotka (o tej samej rozdzielczosci) z rozszerzeniem :

1. BMP = 3,70 MB
2. TIF = 2,23 MB
3. PNG = 1,62 MB
3. JPEG = 255 KB

...zwiekszajac mozliwosci rozmiarowe fotki trzeba zalozyc kaganiec na pliki z rozszerzeniami slabo kompresowanymi (w tej chwili takich limitow nie ma) - bo serwer z gumy nie jest ... (przy rozszerzeniu 1 wejdzie nam ok. 277 fotek na 1 GB , a to wcale duzo zdjec nie jest) - to i tak czysto akademickie gdybanie , bo wiekszosc zrzuca fotki bezposrednio z aparatu/telefonu , zmieniajac im tylko rozdzielczosc , a zapisywane sa w automacie z rozszerzeniem jpeg

Nie wiem czy jest fizyczna mozliwosc , zeby dodawanie "wiekszej fotki" bylo tylko w danym dziale np. "Identyfikacja monet" , a nie np. "Reportaz" :)

trombek : chyba , ze mowisz o mechanizmie , ktory bedzie kompresowal zdjecie automatycznie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 lutego 2016, 01:22 
Moderator
Moderator

Ponieważ ciągle wątek zdjęć powraca, kiedyś tam napisałem takie posty: pierwszy o tym, jak zdjęcie o rożnych parametrach jest wyświetlane na forum, drugi o tym jak dodawać zdjęcia na forum oraz różne możliwości funkcyjne.
viewtopic.php?f=64&t=125964

Ale to wszystko o aktualnej sytuacji na forum.
wclan napisał(a):
... z rozszerzeniem :

1. BMP = 3,70 MB
2. TIF = 2,23 MB
3. PNG = 1,62 MB
3. JPEG = 255 KB

...zwiekszajac mozliwosci rozmiarowe fotki

Nie wiem, czy post przyjmie inne zdjęcia niż .jpg

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 17 lutego 2016, 12:03 
Moderator
Moderator

BMP i PNG przyjmie , TIF jest zablokowany.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 18 lutego 2016, 07:56 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

na forum jestem od niedawna ale byłem na wielu innych i według mnie w dziale prosto z pola każdy kto lubi się pochwalić tym co ukopał powinien mieć JEDEN TEMAT od czasu do czasu aktualizowany wedle woli . wystarczy napisać w nowym poście , a to z wieczornych wykopków zamiast zakładać nowy temat "wieczorne wykopki" (jak jest gdzieś taki temat to zbieżność nazw jest przypadkowa )

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]