Teraz jest piątek, 25 lipca 2025, 16:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kilka zabytków i nie tylko.
PostNapisane: środa, 14 sierpnia 2019, 22:43 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Fosforany konserwują. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 sierpnia 2019, 22:52 
Szeregowy
Szeregowy

Filip napisał(a):
Każdy kto nie jest debilem i kopał kilka lat pozna po znajdkach czy mają związek z pochówkiem.

nie jestem debilem ale nie kopalem kilka lat , i po czym poznac ze to z cmentarza ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 sierpnia 2019, 09:43 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Zazwyczaj zniszczona broń powinna budzić podejrzenia, przedmioty które są intencjonalnie zniszczone, przedmioty które przeszły przez ogień, kolor patyny. W przedmiotach bardziej nowożytnych i wykonanych z stopów miedzi, to kolor, nie da się go pomylić. Oczywiście nie wolno tego traktować jako 100% pewnika.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 23 sierpnia 2019, 11:49 
Malkontent

Warto przypomnieć, że dyskusja dotyczy jansza i jego znalezisk !
To wiele zmienia ...
Kol. Sub - wiadomo - nikt nie jest ''alfą i omegą''
Jednak jansz dysponując takim zapleczem archeologicznym powinien to wiedzieć.
Skoro jest dyletantem, wypada skończyć z pouczaniem i umoralnianiem innych użytkowników.
Gdyby padło to na mnie czy na Ciebie - jestem pewien że reakcja bardziej doświadczonych Kolegów byłaby inna ... bardziej przyjacielska i wyważona :)

PS. A jansz zamiast rangi klauna, winien mieć '' hienuś cmentarny'' i groby w awatarze :666
Taką mam koncepcję - jak w ''Misiu'' ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 sierpnia 2019, 14:27 
Kapitan
Kapitan

Tak jak wspominałem przy takiej liczbie trafien wypadało by poinformować wkz , a nie czekać na rozliczenie się z fantów do końca okresu udzielonego na pozwolenia. Informacja jest podana na pozwoleniu co robi się w takim wypadku ;)
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 sierpnia 2019, 15:07 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Dlatego uważam że Jansz robi krecią robotę uczciwym poszukiwaczom. Oczywiście jest jeszcze jedna możliwość, on rozładowuje swoje frustracje denerwując innych ludzi przy pomocy naszego forum :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 sierpnia 2019, 20:53 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Uważasz tak dlatego ponieważ ktoś, coś napisał lub sam sobie wymyśliłeś?!

Bardzo cieszy mnie Wasza troska o dobro stosunków Archeolog/detektorysta i zaręczam Was, że na pewno nie robię nic, co mogłoby negatywnie na to wpłynąć.
Kolega arkona słusznie zauważył, że w pozwoleniu wyraźnie jest napisane ...
Załącznik:
20190824_204216.JPG
i dokładnie tak robię.

Oczywiście na pomysły różnych osób nie mam wpływu i proszę to wziąć pod uwagę.
A jeśli ktoś nie chce, to już jest jego sprawa.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 sierpnia 2019, 21:06 
Malkontent

Przykro że odniosłeś się jedynie do warunków i zapodałeś skan który wszyscy znają .
Jak znajdziesz kości to co robisz ? Bo jak widać to cmentarzyki ciągną .
Psom rzucasz czy do dołu ?
Szkoda słów ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 sierpnia 2019, 21:18 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Filip napisał(a):
Zazwyczaj zniszczona broń powinna budzić podejrzenia, przedmioty które są intencjonalnie zniszczone, przedmioty które przeszły przez ogień, kolor patyny. W przedmiotach bardziej nowożytnych i wykonanych z stopów miedzi, to kolor, nie da się go pomylić. Oczywiście nie wolno tego traktować jako 100% pewnika.

Hejtującemu pewność nie jest potrzebna, jemu wystarczy rzucone podejrzenie.
Fakty?!
Hejt nie lubi faktów.

Edit.
Cytat z wątku viewtopic.php?f=126&t=200506&start=15
Cytuj:
No cóż. Możliwości nie jest wiele a zabytki pewnie przechodzą prze tyle rąk, że ciężko by było znaleźć osobę, która udzieliłaby dokładniejszej informacji. Mniemam, że po konserwacji lądują w magazynie i przy okazji wystawy tematycznej mogą zostać wystawione.
Wiem natomiast na pewno, że trafiają do muzeum ponieważ pracownik muzeum który bierze udział w badaniach archeologicznych przy Rondelu i który za pozwoleniem konserwatora przyjmuje przedmioty ode mnie szybko skojarzył moje nazwisko z zabytkami wcześniej już przekazywanymi.
Jutro jadę przekazać kolejne znaleziska, to przy okazji zapytam się i może dowiem się czegoś konkretniejszego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 sierpnia 2019, 22:26 
Kapitan
Kapitan

Chodziło mi bardziej o zapis gdzie wyszczególnione są warunki udzielonego pozwolenia. Napisane jest że wkz ma prawo cofnąć w każdej chwili pozwolenie i objąć nadzorem działkę która wcześniej takiego nie miała. Jeśli są ku temu przesłanki.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 sierpnia 2019, 22:47 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Nie ma w tym absolutnie żadnego problemu. To jest m.in. sens poszukiwań moich. Odkrywanie historii.

Prawdopodobnie moje pozwolenie zostanie ograniczone na podstawie moich znalezisk, o teren ich dotyczący.
O to właśnie chodzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2019, 12:19 
Chorąży
Chorąży

Cytuj:
Nie, po przedmiotach i po ich rozmieszczeniu w terenie średnio bystra osoba powinna się zorientować w przyczynie ich występowania. Ja uważam że robisz krecią robotę poszukiwaczom. Po znalezieniu 2-3 przedmiotu powinieneś dzwonić do konserwatora i prosić o przyjazd.

Cytuj:
Tak jak wspominałem przy takiej liczbie trafien wypadało by poinformować wkz , a nie czekać na rozliczenie się z fantów do końca okresu udzielonego na pozwolenia. Informacja jest podana na pozwoleniu co robi się w takim wypadku ;)
Pozdrawiam

Koledzy Filip i Arkona mają racje. Jest taka niepisana zasada (przynajmniej u nas, moim zdaniem bardzo zdrowa), że po znalezieniu 2 - 3 przedmiotów mogących być zabytkami archeologicznymi na małym obszarze, przerywa się grzebanie i informuje konserwę. Ja w przypadku odnalezienia takiego przedmiotu, wykonuje dokumentację zdjęciową + dane GPS, przedmiot zostaje w miejscu znalezienia. Następnie telefon do konserwy z informacją o znalezieniu i dodatkowo mail ze zdjęciami. Reszta to jej robota. Baaaaardzo rzadko się zdarza, aby ktoś z WKZ w ciągu ustawowych 3 dni przyjechał na oględziny (art. 33 pkt. 3 ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2019, 13:12 
Kapitan
Kapitan

Ogólnie teraz jest ona pisana na wydanym pozwoleniu ,nie ma o czym gadać ,jeśli te fanty są z jednej działki wątpię aby wkz zezwolił po ich zgłoszeniu na dalsze poszukiwania i nie rozszerzył zasięgu stanowiska.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2019, 18:51 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

dumadar napisał(a):

Koledzy Filip i Arkona mają racje. Jest taka niepisana zasada (przynajmniej u nas, moim zdaniem bardzo zdrowa), że po znalezieniu 2 - 3 przedmiotów mogących być zabytkami archeologicznymi na małym obszarze, przerywa się grzebanie i informuje konserwę. Ja w przypadku odnalezienia takiego przedmiotu, wykonuje dokumentację zdjęciową + dane GPS, przedmiot zostaje w miejscu znalezienia. Następnie telefon do konserwy z informacją o znalezieniu i dodatkowo mail ze zdjęciami. Reszta to jej robota. Baaaaardzo rzadko się zdarza, aby ktoś z WKZ w ciągu ustawowych 3 dni przyjechał na oględziny (art. 33 pkt. 3 ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami).

Zasada jest niewątpliwie zdrowa. :za

Jeśli chodzi o pozostawianie przedmiotów w miejscu wykopania, to stosowałbym to przy większych przedmiotach, których np. do końca nie wykopaliśmy a mamy podejrzenie co do ich zabytkowości lub stan nie pozwala na ich wydobycie w całości. Oczywiście są to marginalne przypadki i jeśli chodzi o np. fibule, to według mnie najlepszym wyjściem jest wydobycie, gps, zdjęcie i do woreczka(najlepiej z niedużą ilością ziemi - chodzi o zachowanie poziomu wilgotności).
Kolejnym problemem przy zostawieniu przedmiotu w ziemi (jak sam zauważyłeś), niekoniecznie szybko działającym WKZ-cie, jest możliwość jego "zniknięcia". W jaki sposób?
Czytałem tutaj niedawno jak to koledzy detektoryści z noktowizorem udają sie na poszukiwania. :D
Niesympatycznie może się zrobić jeśli zgłoszony przedmiot nagle znika a współpraca z archeologiem jeszcze nie jest "utwardzona" i zaufania brak.

Oczywiście każdemu jego wola lub wytycznych konserwatora co do sposobu postępowania ze znalezionym zabytkiem. Tutaj naprawdę nie zawsze wszystko odbywa się według ustawy, bo jest to po prostu czasami niemożliwe.(Jak np. ten przyjazd do zabytku. :) )

Edit.
Jeśli chodzi o to rozszerzenie stanowiska, lub jak w tym wypadku ustanowienie nowego, to niekoniecznie musi sie ono wiązać z wyłączeniem tego terenu z pozwolenia. My przeszukujemy tylko warstwę orną i raczej nie wkraczamy w obszar, który jest nienaruszony i tym samym tzw. kontekstu nie niszczymy. Jesteśmy w tym momencie dostawcą informacji. Przynajmniej ja to tak traktuję. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 sierpnia 2019, 19:27 
Malkontent

jansz napisał(a):
Kolejnym problemem przy zostawieniu przedmiotu w ziemi (jak sam zauważyłeś), niekoniecznie szybko działającym WKZ-cie, jest możliwość jego "zniknięcia". W jaki sposób?
Czytałem tutaj niedawno jak to koledzy detektoryści z noktowizorem udają sie na poszukiwania. :D
Niesympatycznie może się zrobić jeśli zgłoszony przedmiot nagle znika a współpraca z archeologiem jeszcze nie jest "utwardzona" i zaufania brak.

Ale ty jesteś bezczelny jansz ... Więcej bym napisał, ale być może Kol. Grzebiuszka wypoczywa i nie zamierzam psuć mu urlopu swoim wpisem .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]