|
| Generał Broni |
 |
Dołączył(a): czwartek, 28 grudnia 2006, 20:15 Posty: 1818 Lokalizacja: STRZELCE OPOLSKIE
|
|
Witam Takie fanty trafiłem dzisiaj nim potężna burza z deszczem przegoniła mnie :ups: z świeżo przeoranego pola 1/.1,2,4- odłupki krzemienne 3/-rdzeń baryłkowy zaprawiany wiórowo -odłupkowy z krzemienia czekoladowego 1-4- neolit- epoka żelaza 5/ wylewka z guzem 6/ wylewka z ornamentem paznokciowym 7/ wylewka z ornamentem punktowym 8/ ścianka z powierzchnią chropowaconą 5-8 epoka brązu-wczesna epoka żelaza 9-11-zgorzele 12/- kamień magnetyczny z kulistym wtrąceniem 13/ 1 pfenning Cu- Prusy 1866 14- haczyk stalowy 15 fragment figurki - z nieznanego materiału Koń w galopie z siedzącym wojakiem masa 79 gram Najciekawsze jest to ,że prawdopodobnie wykonany z dwóch rodzajów materiałów Koń jest niemagnetyczny - prawdopodobnie brąz Natomiast postać żołnierza razem z orężem posiada właściwość magnetyczne- trudno mi określić jaki to materiał/ stal,nikiel?/ rzeźba jest tak ścisłe związana ,że nie ma możliwości oddzielenia konika od wojaka W kilku miejscach ślady "testowania" materiału :(
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|
|