Teraz jest czwartek, 9 kwietnia 2026, 11:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pobierowo - kto "plażował"?
PostNapisane: niedziela, 16 sierpnia 2015, 21:23 
Kapitan
Kapitan

Witajcie

W tym roku spędzałem z rodzinką wakacje nad morzem, więc nie mogłem nie skorzystać z okazji by troszkę połazić po plaży. Zaczynałem o brzasku a kończyłem w okolicach 9-tej, tak by na śniadanko akurat zdążyć. Cel poszukiwań był oczywiście słuszny - chciałem dozbierać by mieć za co zbudować sobie szlifierkę do meteorytów :)

Efekty poszukiwań jak poniżej - najbardziej mnie zaskoczyło 5 zł z Zamkiem Królewskim oraz kilka dodatkowych monet jak 1 Fennig z DDR, 50 duńskich Ore czy 20 gr z 1949 roku.

Ogólnie było bardzo, bardzo przyjemnie - pogoda naprawdę dopisała.

Konkurencja była spora, w szczególności, że plaża w Pobierowie jest raczej wąska. Naturalnie pozdrawiam kolegów po fachu, których spotykałem na plażach, w szczególności kolegę z Rutusem (chodził z sitkiem z rury kanalizacyjnej) i kolegów "miejscowych" (chodzili z saperkami). Pozdrawiam naturalnie też innych ...

pozdrawiam

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pobierowo - kto "plażował"?
PostNapisane: niedziela, 16 sierpnia 2015, 22:53 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Gratulacje, jak długo zbierales to wszystko? Ta góra zlotowek robi wrażenie :) Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 sierpnia 2015, 22:56 
Kapitan
Kapitan

ok 50h zbierania :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 sierpnia 2015, 23:20 
Kapral
Kapral

Hej,

Ja też miałem okazję parę razy polatać w tym sezonie po pobierowskiej plaży (i w przyszłym tygodniu pewno też się wybiorę). Gratuluję fantów, całkiem sporo tego nakopałeś :) Z mojego doświadczenia wynika że średni 3 godzinny wypad to około 25-35 PLNów. Szkoda tylko że plażowicze zostawiają tak dużo śmieci (a już osłabiają mnie zalegające zakopane folie śniadaniowe po kanapkach czy innych bułeczkach). O pull tabach nie będę się rozwodził ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 16 sierpnia 2015, 23:26 
Kapitan
Kapitan

dokładnie tak średnio wychodzi. Problem się pojawia gdy chodzi się codziennie - bo plaży zaczyna szybko "brakować". Stąd chodziłem dokładnie i zmieniałem miejsca. Ale ponad 500 zł i tak udało się zgarnąć ;)

Pull taby regularnie kopałem bo potrafią dac identyczny sygnał jak cienki złoty pierścionek, ale i tak nie udało się :( Do tego miałem wrażenie, że przez fakt, iż piasku jest tam mało - znacznie łatwiej łapać zakłócony sygnał (pewnie przez bliskość kamieni/żwiru). Stąd nieco więcej śmieci wpadało niż zwykle.

ps. A może się spotkaliśmy? Chodziłem przez ostatnie 2 tygodnie niemal codziennie. Byłem z XLT pewnie jako jedyny (zawsze z rana od ok 5 do 9).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 20:22 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Też miałem w tym terminie odwiedzić Pobierowo ale wybrałem Dziwnówek. Szału nie było 10 zł/1h chyba to standart. Rozbawił mnie "poszukiwacz" który plażę zrobił w 45 min, tzw maratończyk:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 17 sierpnia 2015, 21:30 
Kapitan
Kapitan

po rozmowach z kolegami po fachu - 10zł/h to różny wynik. Jak ktoś chodzi z 2h - to czasem i słaby, bo zwykle najlepsze miejsca zaliczają i czasem i więcej wpada, ale jak ktoś chodzi 4-5h to już niezły wynik - bo i te gorsze miejsca czasem się zalicza, szczególnie gdy się chodzi regularnie dzień po dniu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 sierpnia 2015, 21:20 
Kapral
Kapral

Tomasir, spotkać się chyba nie było nam dane bo w Pobierowie byłem w trzecim tygodniu lipca. Generalnie jeżdżę tam regularnie (rodzina) i stąd też zawitam tam w przyszłym tygodniu. Ale co się odwlecze to nie uciecze więc może i spotkać się uda ;)

Z moich obserwacji w tej okolicy średnia to jak piszesz około 10 PLN/h. Oczywiście raz jest więcej a raz mniej i nie ma tutaj reguły (chadzałem niekiedy na drugi dzień po tym jak kilkanaście godzin wcześniej plaża była pełna i można się było rozczarować). Druga kwestia to fakt że sporo ludzi szuka w pasie przy brzegu co nie zawsze przekłada się na znajdki - warto po prostu samemu zobaczyć gdzie ludzie rozbijają swoje wigwamy (znaczy się parawany) - często miejsca przy wydmach też potrafią miło zaskoczyć.

Ostatnio miałem też okazję podjechać do Łukęcina (jakieś 3-4km na zachód) - plaża dużo czystsza, szersza, ludzi mniej ale i znajdki też odpowiednio słabsze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 18 sierpnia 2015, 23:19 
Kapitan
Kapitan

plaża w Pobierowie jest na tyle mała (wąska) że spokojnie można szukać na całej. U mnie standardowo najlepiej było w okolicach wejść/knajpek oraz mniej więcej w środkowej części plaży.

ps. Ja tylko na wakacje (2 pierwsze tygodnie sierpnia) tam byłem. Więcej mnie tam nie uświadczysz - tylko na meteoryty normalnie jeżdżę (choć niestety ostatnio bardzo rzadko :( )

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]