|
Jadąc na czuja widzę fajne miejsce, pagórkowaty teren, dookoła nieprzeorane pole po zeszłorocznej uprawie czegoś tam, pośrodku lasek, a w lasku stare jeziorko. Parkuję nieopodal na stacji benzynowej, wyciągam sprzęt i kieruję się w stronę pola. Przechodzę koło tankującego traktorka i jego właściciel, stary rolnik mówi do mnie: Też Pan idzie szukać skarbu ? Zaciekawiony przystanąłem, przywitałem się i pytam się o co chodzi. I się dowiedziałem, że już przede mną dużo osób szukało skarbu. Podobno niemcy przed wojną zakopali przy jeziorku garnek ze złotem i przykryli go kamieniem. Taka niby legenda. Ale nikt jeszcze podobno go nie znalazł. Starszy Pan śmiejąc się życzył mi powodzenia. No to szukam skarbu :) jakiś fening z xIXw, potem łańcuch, potem trzonek topora, potem długo długo nic i .... ... widzę drzewo, takie nawet sporawe i trochę spróchniałe z jednej strony przy ziemi, machnąłem wykrywką cisza idę dalej, ale coś mnie tknęło i wracam, sprawdzam statykiem czyli na pinponter i coś jest ponad pół metra pod drzewem !!! próchno ładnie odchodzi, wykopuję ziemię spod drzewa, sprawdzam jest mocny sygnał ale jeszcze pół metra w głąb, wybieram mozolnie ziemię tak na 20-25 cm i duży kamień, centralnie pod pniem drzewa, wsadzam wykrywkę i jest mocny sygnał na coś dużego minimum 20 cm niżej, czyli akurat może być coś pod kamieniem, ale kamień ani drgnie, bez łomu i siekierki ani rusz. I co tu teraz zrobić, sam się z siebie śmiałem jak wybierałem ziemię spod drzewa że głupi jestem wierząc że mogłem natrafić na skarb o którym opowiadał starszy pan, ale jak dokopałem się do kamienia, to już mi nie było do śmiechu i aż mi się głupio przyznać, ale cały czas myślę, czy to może faktycznie okazać się prawdą ? Gorzej będzie, jak się okaże że to jakaś bomba ale chyba nikt by jej nie przywalił kamolem ? Zdjęcie nie odzwierciedla faktycznych rozmiarów, dziura widoczna w drzewie ma ponad 30 cm szerokości, samo drzewo ma średnicę ponad metr, kilka lat już uprawiam to fascynujące hobby ale pierwszy raz mam taką sytuację, koledzy co o tym sądzicie ?
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|