Teraz jest czwartek, 26 czerwca 2025, 11:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Moje pierwsze 3 dni na ścierniskach
PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2014, 21:36 
Pułkownik
Pułkownik

Witam w tym dziale.

Mam od kwietnia Eurotek Pro 11". To moja pierwsza maszyna. Choć już troszkę zdążyłem wykopać, to moje pierwsze poszukiwania na polach po żniwach ;) .
W tym i następnym poście wrzucam ciekawsze znaleziska z ostatnich 3 dni.

Dołączę też dwa tematy.

Pierwszy: Na poletku koło pewnego domu spotkałem panów z ciągnikiem. Pozwolili mi poszukać. Okazało się, że kupa gruzu na ich terenie to pozostałości starej karczmy. Niestety w tym miejscu zakopana jest linia elektryczna. Wykrywacz nie milknął ani na chwilę :( .
Przeniosłem się na pole. Na początku znalazłem 5 z rybakiem, 10 fennigów 1941 i pół kopiejki 1982. Pozwoliłem panu wybrać coś na pamiątkę. wziął fennigi... Dorzuciłem jeszcze łuskę od mausera, na co gospodarz mówi: Może to od wtedy, gdy do mojego dziadka strzelali... Dziadek uciekł, gdy chcieli go złapać na roboty do Niemiec. Postanowili za to zabrać jego młodszego brata :? Dziadek szybko zgłosił się do żołnierzy, zabrali go, brata wypuścili. :za
Dziadka pobili prawie na śmierć. Ostatecznie przeżył wojnę :) :za
Często, gdy kogoś pytam o pozwolenie słyszę ciekawe rzeczy. To świetny element tego sportu.
Zdarzyło się też, że gospodarz mnie pognał. Kiedyś pozwolił takim jednym poszukać na nieużytku, to mu zostawili dziury w selerach :evil:
Może to byłby dobry zwyczaj opisywać takie spotkania. Ja się postaram. Może specjalny dział "opowieści z pola"?

Temat drugi:
viewtopic.php?f=10&t=135695
Kierując się opiniami kolegów kupiłem i odebrałem używaną cewkę 13". Niestety wejście nie pasuje... ...
Mam znajomego elektronika, myślę, że mi to zrobi. Ale czy cewka zadziała? Czy może nawet nie kombinować i sprzedać?

Pozdrawiam!
Wrzucam jeszcze dwa posty z fotkami.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]