|
Dzisiejszy wypad w pola, lasy.... Miejscówka teoretycznie fajna, bo pozostałości po jakimś gospodartwie ( w każdym razie "GUT" na mapie:) ). Mało czasu miałem i troszkę pobieżnie sprawdziłem miejsce, ale jeszcze tam wrócę. I oczywiście zero fajnych znajdek od początku - nie licząc metalowego kubka, jakiegoś łańcucha, polmosów, jakichś blach....... i jak już miałem się zawijać trafiło się takie coś (zdjęcia). Prawdopodobnie było tam stanowisko karabinu maszynowego BROWNING M2, sądząc po łuskach. Łuseczki z 1943 roku kaliber .50 do Browninga właśnie. Kodowanie amerykańskie od: DM = Des Moines Ordnance Plant - Ankeny, Iowa, RA = Remington Arms - Bridgeport, Connecticut, TW = Twin Cities Ordnance Plant - Minneapolis, Minnesota, do SL = St. Louis Ordnance Plant - St. Louis, Missouri. Ogólnie rzecz biorąc 27 sztuk + dwie kule (włożone w łuskę dla efektu zdjęciowego) Większość w dobrym stanie. Na próbę zrobiłem czyszczenie 5 sztuk i zrobiły się trochę "gejowate":) zeszła cała oksydacja (oksyda?? - jak to się odmieniuje?:) ) Reszty nie ruszałem na razie. Nastawiłem się na jakąś monetę wreszcie (bo na razie nic!!! :( ), ale na bezrybiu ....... Pozdrawiam.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|