Teraz jest poniedziałek, 4 sierpnia 2025, 21:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Obrączki gołębi Pocztowych !
PostNapisane: czwartek, 2 października 2014, 22:49 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam , mam propozycję kontynuowania wątku o znalezionych obrączkach gołębi pocztowych który zawiązał się z postu viewtopic.php?f=126&t=140218 . Może to kolegów zainteresuje bo nie sądzę żeby komuś nie wyskoczyła takowa . Mój rekord z obcych obrączek gołębi to Holandia a z naszych to Szczecin . I tu podaję moje namiary w takiej postaci - 25 km od Warszawy . Pozdrawiam :D może się konkurs przyjmie :D =

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Obrączki gołębi Pocztowych !
PostNapisane: czwartek, 2 października 2014, 23:53 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ja póki co dwie sztuki.
Pruszków i Łochów, a że jestem z Warszawy i głównie w okolicach szukam więc wynik nie jest wyśrubowany :)

Myślę że warto w tym temacie zamieścić tą stronę http://www.pzhgp.net/

Ostatnio edytowano czwartek, 2 października 2014, 23:55 przez Xth, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 2 października 2014, 23:55 
Kapitan
Kapitan

Bawią Cie obrączki z kosteczką? specjalnie dla Ciebie odszukałem własnie w jednym nieposortowanym jeszcze worku. Wypad miał na celu odnaleźć ślady armii napoleońskiej w borach tucholskich mniej więcej miejscówka wskazana przez miejscowego .......... i znalazłem stołówkę jastrzębia.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 października 2014, 00:11 
Porucznik
Porucznik

Ja jak do tej pory za każdym razem jak trafiłem obrączkę gołębia nie omieszkałem zgłosić ją w systemie -> http://www.pzhgp.pl/szgp/index.php ale jakoś nigdy nie doczekałem się żadnej odpowiedzi :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 października 2014, 07:38 
Plutonowy
Plutonowy

Kristof napisał(a):
Ja jak do tej pory za każdym razem jak trafiłem obrączkę gołębia nie omieszkałem zgłosić ją w systemie -> http://www.pzhgp.pl/szgp/index.php ale jakoś nigdy nie doczekałem się żadnej odpowiedzi :D

Bo na tej stronie chyba chodzi bardziej o zgłaszanie zagubionych gołębi nie obrączek ;)
Ja pisałem czasem do okręgu z którego była obrączka, to przysyłali mail z podziękowaniem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 października 2014, 10:16 
Generał Broni
Generał Broni

[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 października 2014, 12:59 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

To mamy lidera :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 października 2014, 19:17 
Porucznik
Porucznik

Czy kod RE na obrączce (aluminiowa jak starsze polskie, DDR, w tym przypadku rok 1990) oznacza wyspę Reunion?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 października 2014, 20:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

obrączki wychodzą mi dość często,dzisiaj dwie ..na jednej był nawet napis'' proszę zadzwoń'' i nr.tel. ale ich nie zbieram ani nie zabieram ...wyrzucam je za siebie , podobnie jak łuski czy kulki ołowiane

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 października 2014, 20:32 
Generał Broni
Generał Broni

Johny Walker napisał(a):
obrączki wychodzą mi dość często,dzisiaj dwie ..na jednej był nawet napis proszę zadzwoń i nr.tel. ale ich nie zbieram ani nie zabieram ...wyrzucam je za siebie , podobnie jak łuski czy kulki ołowiane

Jesli uwazasz je za smieci to i tak zabieraj je ze soba.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 października 2014, 20:38 
Podporucznik
Podporucznik

Kurde, tego nie moge nauczyć moich znajomych. Wchodząc na pole zabieram caly syf ze sobą. Żeby po jakimś czasie wracając nie musiał po sobie znowu ich kopac. Nieraz po 4h godzinach mosiadzu i ołowiu mam jakies 3kg. Tym bardziej głupotą jest zostawianie śmieci jeśli pole jest fantonośne i cały czas przed orką-po orce coś wychodzi

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 października 2014, 20:49 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Johny Walker napisał(a):
obrączki wychodzą mi dość często,dzisiaj dwie ..na jednej był nawet napis'' proszę zadzwoń'' i nr.tel. ale ich nie zbieram ani nie zabieram ...wyrzucam je za siebie , podobnie jak łuski czy kulki ołowiane

Nic z tego nie rozumiem :( Czyli co ? tylko monety ? karabiny ? miny ? czy brylanty? czy HWC (rozszyfrowanie na pw)? Hodowcy gołębi pocztowych mają takiego samego hopla na punkcie swojego hobby jak my na punkcie swojego dlatego pomyślałem o takim wątku . I tu jest wybór albo w nim się bierze udział albo nie . Malkontenctwo :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 października 2014, 02:27 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Pisalem do Jacka i i do "paru jeszcze"-tez uwazalem ,ze mozna tym sie zainteresowac...
Jednak temat nie warty zachodu.

A szkoda.
Ale mam inna idee :idea
Moze tym razem sie "KTOS" odezwie a plan mam ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 października 2014, 11:20 
Major
Major

Już kiedyś kilkakrotnie proponowałem by stworzyć osobny dział w tym kierunku, niestety nic z tego nie wyszło.

dv6000 napisał(a):
Witam. Nie chcę się narzucać, ale z forum korzystam praktycznie codziennie i widzę że nam się rozrasta zainteresowanie obrączkami gołębi pocztowych, rasowych jak też i ornitologicznymi i wszystkimi innymi :) Dla ułatwienia byłoby wprowadzenie nowego działu. Już to kiedyś napisałem, więc pójdę na łatwiznę (kopiuj --> wklej)

Może byłoby warto założyć osobny dział na temat obrączek ornitologicznych ? Tak myślałem że pewnie po jakimś czasie chodzenia z piszczałką się tego uzbiera i jakaś część ludzi się tym zainteresuje. To prawie nieśmiertelnik tylko że ptasi :) którego też można zidentyfikować na swój sposób. Z biegiem czasu na pewno znajdą się kolekcjonerzy ptasich obrączek. Forum by się poszerzyło o dodatkowy temat oraz co niektórzy ludzie pogłębili by wiedzę na temat identyfikacji jak i oznaczeń na obrączkach. Można byłoby też umieszczać oznaczenia z obrączek w osobnym przyklejonym temacie, w który bądź może zaglądali by hodowcy poszukujący swoich lotników. To tak z mojej strony post kierowany bardziej do modów. To oczywiście sugestia ale uważam że warta rozpatrzenia ponieważ patrzę na to z strony pomocnej innym jak i rozrostu forum :) Dzięki za uwagę !

Pozdrowienia ze Śląska :)

Kupiłem sobie na nie specjalnie pudełko oraz zrobiłem listę po identyfikacji :) Trafiły mi się też dwa Tipesy, obrączki elektroniczne.

Mam też takie obrączki których nie mogę zidentyfikować, podepnę pod temat może ktoś pomoże :)

[ img ]

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 października 2014, 12:59 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

dv6000 napisał(a):
Już kiedyś kilkakrotnie proponowałem by stworzyć osobny dział w tym kierunku, niestety nic z tego nie wyszło.

dv6000 napisał(a):
Witam. Nie chcę się narzucać, ale z forum korzystam praktycznie codziennie i widzę że nam się rozrasta zainteresowanie obrączkami gołębi pocztowych, rasowych jak też i ornitologicznymi i wszystkimi innymi :) Dla ułatwienia byłoby wprowadzenie nowego działu. Już to kiedyś napisałem, więc pójdę na łatwiznę (kopiuj --> wklej)

Może byłoby warto założyć osobny dział na temat obrączek ornitologicznych ? Tak myślałem że pewnie po jakimś czasie chodzenia z piszczałką się tego uzbiera i jakaś część ludzi się tym zainteresuje. To prawie nieśmiertelnik tylko że ptasi :) którego też można zidentyfikować na swój sposób. Z biegiem czasu na pewno znajdą się kolekcjonerzy ptasich obrączek. Forum by się poszerzyło o dodatkowy temat oraz co niektórzy ludzie pogłębili by wiedzę na temat identyfikacji jak i oznaczeń na obrączkach. Można byłoby też umieszczać oznaczenia z obrączek w osobnym przyklejonym temacie, w który bądź może zaglądali by hodowcy poszukujący swoich lotników. To tak z mojej strony post kierowany bardziej do modów. To oczywiście sugestia ale uważam że warta rozpatrzenia ponieważ patrzę na to z strony pomocnej innym jak i rozrostu forum :) Dzięki za uwagę !

Pozdrowienia ze Śląska :)

Kupiłem sobie na nie specjalnie pudełko oraz zrobiłem listę po identyfikacji :) Trafiły mi się też dwa Tipesy, obrączki elektroniczne.

Mam też takie obrączki których nie mogę zidentyfikować, podepnę pod temat może ktoś pomoże :)

[ img ]

Jestem w 100 % za :1 Dlatego napisałem ten wątek . Widzę że zainteresowanie jakieś jest . Nas ,jako poszukiwaczy nic nie kosztuje wklejenie fotki znalezionej obrączki . To może być bardzo przydatne wielu osobom zajmującym się ornitologią i hodowlą . Wystarczy dać pod fotką opis , np. znalazłem 10 km na północ od Wąchocka i tyle :lol: Myślę że ta inicjatywa zmieni trochę nastawienie wielu ludzi na nasz temat a większość myśli że nie zakopujemy dołków i jesteśmy nastawieni tylko na zysk :n

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]