Teraz jest niedziela, 5 kwietnia 2026, 20:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: wiedza za kasę
PostNapisane: sobota, 7 lutego 2015, 09:05 
Sierżant
Sierżant

http://allegro.pl/isok-lidar-kalibracja-terenu-pod-gps-mapy-i5038657432.html fajny biznes

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: wiedza za kasę
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2015, 19:25 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

punkt 3 i 4 regulaminu:

"
III. Warunki/zasady korzystania z danych i usług przez Usługobiorców

Dostęp do usług o których mowa w rozdziale II jest powszechny i nieodpłatny.
Dostęp do zbiorów danych przestrzennych prezentowanych w Geoportalu zgodnie zart. 40 ust.3c ustawy z dnia 17 maja 1989 r. Prawo geodezyjne i kartograficzne (tekst jedn. Dz.U. z 2010 r. Nr 193, poz. 1287 z późn. zm.) jest odpłatny z zastrzeżeniem art.12 ust. 1 i 2, art.14 ust.1, art.15 ust.2 i 3 ustawy z dnia 4 marca 2010 r. o infrastrukturze informacji przestrzennej (Dz. U. Nr 76, poz. 489).
Usługobiorca ma prawo korzystać z zasobów Geoportalu tylko do celów niezarobkowych i niekomercyjnych, wyłącznie w zakresie własnego użytku osobistego określonego przepisami ustawy o prawie autorskim.
Usługobiorca nie ma prawa zwielokrotniać, sprzedawać, udostępniać lub w inny sposób wprowadzać do obrotu lub rozpowszechniać treści Geoportalu, w całości bądź we fragmentach, w szczególności przesyłać lub udostępniać go w systemach i sieciach komputerowych lub jakichkolwiek innych systemach teleinformatycznych."

Takie postawy powodują że niedługo nic nie będzie udostępnione.
To tak jak usługa wgrywania pirackich utworów do iphone.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2015, 19:48 
Pułkownik
Pułkownik

W końcu go ktoś wsypie i będzie taki finał :lol: ,sam jestem zwolennikiem nie kradzenia cudzej pracy a i de facto samym zaiteresowanym bezpłatne korzystanie może się urwać :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 lutego 2015, 21:39 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Po moim bezpośrednim zapytaniu usługodawcy o możliwości wykorzystywania do "naszych" celów skopiowanych map, na geoportalu zaczęto umieszczać regulamin, którego zapoznanie potwierdzamy przed wejściem w mapy.
Poza informacjami podanymi przez kol. Kaczkę, dostałem w mejlu od p.prezes informację (chwaliłem się tym w linkowanym temacie), że władnymi w zezwoleniu na wykorzystanie danych są poszczególni włodarze "organów" terytorialnej władzy (wojewodowie, starostowie itp.). Ja zrezygnowałem z zamiaru publikowania "wizerunków" pobieranych z tego portalu mimo, iż uważam, że te "wizerunki" w końcu naszych ziem są również nasze a ponadto powstały za nasze pieniądze. Jestem za "mały Bolek" żeby z nimi się droczyć. Możliwe, że gościu z allegro liczy na "olewkę" niby właścicieli albo ma "wsparcie".

Tu była dyskusja na ten temat:
viewtopic.php?f=43&t=61370&start=15

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]