Draco1990 napisał(a):
Cos chyba Dziadek zapomniał o temacie :-/
Tak wygląda ale jednak zajrzałem.
"Przekopy" to rowy - fosy. Na osady czy gródki wybierano jakieś cyplowate, otoczone wodą lub urwiskami miejsce i rowem"odcinano" dostęp na ten cypel od strony płaskiego lądu. Tu jest bardzo korzystnie bo jest spore przewężenie i mniej kopania. Jeśli urwiska były dość wysokie to nawet z tych stron nie robiono umocnień w postaci wałów, które jedynie powstawały od strony tych przekopywanych miejsc. Spotkałem się np z podwójnymi rowami w podobnych miejscach.
W Lipnie na ziemi dobrzyńskiej, do dziś pozostała nazwa ulicy "Przekop", która powstała w miejscu dawnej miejskiej fosy z XIV w.
Zebrałem trochę informacji o takich miejscach, jak chcesz to poczytaj w zalinkowanym temacie. Brak tam skanów z lidaru ale są współrzędne i te miejsca, które bardziej Cię zainteresują (np. Steklin, Sumin Borzymin czy Krępa utworzone na takich cyplach) możesz łatwo znaleźć.
viewtopic.php?f=79&t=106626&start=15Na temat "wieży mieszkalnej" informacje możesz również w internecie znaleźć, np ta:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... %2C_02.JPG...to akurat murowana, ale "biedacy" lub "konserwatyści" ze względu na tradycje regionu i brak kamienia a nadmiar drewna (tak jak na z. dobrzyńskiej) budowali drewniane. Taka dość słynna i opracowana to "Plemięta" na z. chełmińskiej.
W moim temacie
download/file.php?id=178760 tak wyobraziłem sobie Skępe po lokacji, a tu:
download/file.php?id=179180wieżę i dwór na osobnych kopcach a do tego otoczonych przekopaną fosą w Wiosce skępskiej.
/Miłej lektury/