Teraz jest poniedziałek, 15 września 2025, 23:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 22  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: czwartek, 19 lipca 2012, 23:07 
Podporucznik
Podporucznik

mój np. deus jest stabilny

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 19 lipca 2012, 23:24 
Porucznik
Porucznik

Mój na najwyższej częstotliwości też jest cichy ale na pozostałych trzech popiskuje jakby alfabetem morse'a do mnie gadał...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 lipca 2012, 08:01 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Po prostu nie używaj dyskryminacji "0", wg mnie nie ma to sensu, ustawienie fabryczne dyskryminacji jest jak najbardziej w porządku, monety i biżuteria o najniższej przewodności zaczynają się powyżej 40, a w miejscach bytności człowieka są niezliczone ilości żelaza, które przy dyskryminacji "0" się odzywają.

Podkowa jak u mnie działa fenomenalnie, niech się wypowiedzą inni. Prawie zawsze chodzę na najwyższych ustawieniach i wykrywacz jest jak dla mnie stabilny, po prostu ignoruję wszystko co nie jest sygnałem pozytywnym.

Jeżeli nie odpowiada Ci pozycja mocowania na wysięgniku to spóbuj nosić na przedramieniu, używam tej pozycji od dawna, trzeba tylko wyszukać odpowiednie etui od smartfona na A... .

Deus i tak działa najlepiej na 18 i 12 kHz a 4 kHz jest zarezerwowane dla dużej cewki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 lipca 2012, 08:53 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Denar czy coś już wiadomo w temacie aktualizacji softu ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 lipca 2012, 09:08 
Porucznik
Porucznik

Denar, jak zaznaczyłem gdzieś wyżej, w ogólnym rozrachunku jest dobrze - plusów jest więcej niż minusów. Również obsługa zamówienia u ciebie - doskonała. A co do minusów - być może za dużo oczekiwałem ,czytając opinie użytkowników, zwłaszcza odnośnie stabilności wykrywacza. A może wyszła jakaś felerna partia? Gdzieś wyżej jeden z użytkowników też narzekał na popierdywanie. Na bank nie ma to nic wspólnego z syfem leżącym w glebie bo tak samo albo nawet bardziej wzbudza się z sondą uniesioną na 1,5 metra nad ziemię. Dyskryminacja nie załatwia sprawy - nawet jak podciągnę ją do 60 to nie ma to żadnego wpływu na popierdywanie. Znacząco uspokaja się dopiero przy czułości w okolicach 70. Jak znajdę chwilę w weekend to zrobię jakiś filmik poglądowy. Do popierdywania można się przyzwyczaić, chciałbym mieć tylko pewność, że nie wynika ono z jakiejś usterki.

Wiesz może, w jaki sposób deus zarządza kanałami komunikacji bezprzewodowej? Czy ma jakiś miechanizm wyboru? Bo przez menu nie znalazłem do tego dostępu.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 lipca 2012, 09:24 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Powodem zakłóceń może być również złe ustawienie Balansu GRUNTU dla terenu w jakim szukasz, bądź obecności EMI (zakłóceń elektrycznych). Spróbuj w zupełnie innej lokalizacji. Każdy silny wykrywacz jest bardziej podatny zakłócenia, trzeba to tylko umieć opanować. Wykrywacze słabsze są spokojne, ale za to mają znacznie mniejszy zasięg.

Nowe oprogramowanie będzie dostępne na przełomie 2012/2013 i prawdopodobnie będzie płatne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 lipca 2012, 10:41 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Wracając do popierdywań.
Sprawdzałem na 18 khz - mój zaczyna delikatnie popierdywać dopiero przy 95- ale spokojne można chodzić z czułością na maxa...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 lipca 2012, 10:47 
Porucznik
Porucznik

Witcher,
A jak na niższych częstotliwościach?

Odnośnie podkówki - dostałem potwierdzenie od producenta, punkt centralny (środek) jest brany z ustawienia dyskryminacji, czyli podkowa nie wskazuje ferro / nie ferro tylko odrzucane / akceptowane.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 lipca 2012, 12:35 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

C_D można jaśniej z tą "podkówką " ,bo nie bardzo kumam a raczej nie zwracałem na to uwagi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 lipca 2012, 13:07 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Zrób próby z różnymi celami ferromagnetycznymi i kolorowymi to zrozumiesz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 lipca 2012, 13:44 
Porucznik
Porucznik

Jaśniej... Podkówka to taki wskaźnik czy fant pod sondą jest ferromagnetykiem (najczęściej żelazem) czy też nie. W pierwszym przypadku przyciemnia się lewa połówka, w drugim prawa. Stopień zaciemnienia zależy od siły sygnału wracającego od fanta. Wszystko działa w miarę prawidłowo, gdy dyskryminacja ustalona jest w okolicach 10 czyli na granicy żelazo/metale nieżelazne. Jeśli dyskryminacja ustawiona jest poniżej 10 to na prawą połówkę będą właziły również cele żelazne i odwrotnie, przy dyskryminacji powyżej 10 na lewą stronę wejdą cele nieżelazne. Innymi słowy wskaźnik po lewej stronie pokazuje cele odrzucane przez dyskryminację a po prawej akceptowane.

A przy okazji - jest może na tym forum jakiś użytkownik Deusa z okolic Lublina, Puław, Dęblina, Ryk, Garwolina? Chciałbym spotkać się w celu porównania wydawanych odgłosów.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 lipca 2012, 14:47 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Misio1973 napisał(a):
Czy w deusie jest możliwość przyciemnienia wyświetlacza na nocne eskapady , bo jest tak jasno podświetlony że oślepia w nocy. W instrukcji znalazłem tylko możliwość zmiany kontrastu i czasu podświetlenia .

Niestety nie można. Nawet pisałem w tej sprawie do XP z prośbą o włączenie tego do następnej wersji softu (optymistycznie zakładałem że można to kontrolować) i odpisali że niestety jest to sprzętowo zrobione. Ja sobie poradziłem naklejając żelowy filtr fotograficzny. Najlepiej mi się chodziło z czerwonym dość mocnym. Nie razi w nocy i przyjemnie się patrzyło.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 lipca 2012, 14:53 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

C_D dziękuję za cenne informacje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 20 lipca 2012, 15:06 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam. W moim deusie pomogło wgranie oprogramowania od nowa. C_D mieszkam w Falenicy, ale często jestem w okolicach Garwolina.
Możemy zrobić jakieś porównania, testy. Pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 sierpnia 2012, 09:22 
Porucznik
Porucznik

Witam,

Mam pytanie do użytkowników Deusa: jak ustawiacie dźwięk przesterowania (overload)? Nie bardzo to ogarniam. W F70 jak wjechałem nad duży cel to waliło takim specyficznym dźwiękiem, że od razu było wiadomo. W deusie bije jakby głośniej na duże cele ale monetka leżąca płytko też bije głośno i nie bardzo umiem to odróżnić...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 22  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]